Belföld

Mészáros Lőrinc bevásárolta magát a Mátrai Erőműbe

Az érdekeltségébe tartozó magántőkealap egy cseh holdinggal alapított közös vállalatot.

A Mészáros Lőrinc érdekeltségében lévő Opus Global Nyrt. alá tartozó Status Energy Magántőkealap, valamint a cseh Energeticky a Prumyslovy Holding (EPH) által alapított közös vállalat vásárolja meg a Mátrai Erőmű Zrt. többségi, 72,62 százalékos tulajdonrészét – közölte az Opus Global Nyrt. a tőzsde honlapján csütörtökön.

A tranzakció lezárásához a versenyjogi hatóságok felügyeleti eljárása és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) hozzájárulása is szükséges. A vételárat és az egyéb feltételeket a felek üzleti titokként kezelik.

Az értékesítés az erőműben lévő állami tulajdont nem érinti, a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) a Mátrai Erőmű Zrt-ben meglévő 26,15 százalékos részesedését megtartja.

A közlemény szerint a Status Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. által indított Status Energy Magántőkealap és a prágai központú EPH 50-50 százalékos tulajdonrésszel közös vállalatot alapított Mátra Energy Holding Zrt. néven. Az új cég szerződést kötött a Mátrai Erőmű Zrt. 72,62 százalékos tulajdonrészének megvásárlására az eladó német RWE Power és EnBW-csoportokkal csütörtökön.

Az ügylettel a Mátra Energy Holding Zrt. többségi tulajdonába kerül a Mátrai Erőmű Zrt. visontai telephelyén hét blokkal működő villamos-erőmű, a hozzá tartozó ipari park, az ország legnagyobb, 16 megawatt összteljesítményű, több mint 72 ezer panelből álló naperőműve, továbbá két, külszíni fejtésű lignitbánya Visontán és Bükkábrányban.(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik