Mobil

Gyurcsánnyal és Matolcsyval nem tud mit kezdeni a Samsung

Kipróbáltuk a Samsung Galaxy S9 újítását, az iPhone X mintájára készült AR-emojit képviselőkön, közszereplőkön, celebeken és sportolókon. Az eredmény magáért beszél: elég nehéz kvízt állítottunk belőle össze. Az arcszkenneléssel készült virtuális "kicsi én" sokszor csak nyomokban hasonlít a valós személyre. 

Az alapvetően látszódik, hogy minél karakteresebb arca van valakinek, annál egyszerűbb dolga van a szoftvernek. Ha van egy bibircsók, nagy bajusz, jellegzetes fejforma, annál inkább hasonlítani fog ezen jegyek alapján az AR-emoji az emberre.

Viszont az arc apró részleteit mind elsimítja, elnagyolja, ezek elvesznek a digitalizálás során, pedig ezek alapján lehetne felismerni az illetőt – így lett Németh Szilárd például egészen fiatalos. Ebben az iPhone X minden kétséget kizáróan jobban remekelt.

Matolcsy Györgyről és Gyurcsány Ferencről a szemüvege miatt nem készült emoji, nem találtam ugyanis egyetlen olyan fotót sem, amelyen ne viselné az okulárét. Márpedig a kamera app kifejezetten kéri: vegyük le a szemüveget, sapkát, simítsuk ki a hajat az arcunkból, nézzünk előre csukott szájjal, amikor szkennelünk, utána a különböző frizurákkal még lesz lehetőség “visszasimítani” a hajat. Kozsóról szintén az állandó napszemüveg miatt volt nehéz megfelelő képet találni.

Az is kihívás volt, hogy találjunk egy nagyfelbontású fotót, amin az illetőt szemből fotózták, zárt szájjal. Meglepő, de Vajna Tímeáról amilyen sok kép van fent nyilvánosan az interneten, annyira nehéz volt találni róla egyet, amin szemből belenéz a kamerába, és csukva van a szája. Ha ugyanis telivigyorral szkennelünk be valakit, akkor az alsó ajkát fogsorrá változtatja az app, ez pedig nem túl előnyös.

Túl sok lehetőség sincs a testreszabásra: a bőr tónusát, a frizurát és hajszínt, illetve 6-7 féle szemüveget, és 9 féle ruhaszettet tudunk kiválasztani. Ez elég gyér kínálat, hogy igazán testre tudjuk szabni az illetőt. Példaképp a férfiaknál rengeteg göndörhajforma volt, de egy sima tüsi frizura egy se, míg a nőknél legfeljebb a hullámos szintet ütöttük meg, sehol egy göndör, bögyöri verzió. Arról nem is beszélve, hogy még egy rendes sminket se tudtunk feldobni – pedig a csevegőappok széles kínálata, az arcra illeszkedő maszkok tucatjai után ez minimum elvárható lett volna.

Az külön cikket megérne, mit bohóckodtunk össze a szerkesztőségben az AR-emoji létrehozása után a tökéletes fotó kedvéért. Grimaszoltunk, csücsörítettünk, szájat biggyesztettünk, szemöldök ráncoltunk, hogy az alanyhoz leginkább hasonlító arckifejezést tudjunk kihozni a virtuális fejecskéből.

Hirtelen úgy érezte magát az ember, mint egy Insta-celeb, aki percekig bámul a feje felé tartott mobilnak, próbálva a legjobb arckifejezést eltalálni a tökéletes fotó kedvéért. Nekünk annyival volt nehezebb dolgunk, hogy előttünk volt az eredeti személy fotója is, és az ő vonásait próbáltuk leutánozni – kisebb-nagyobb sikerrel.

Tesztelje, felismeri-e ki szerepel az AR-emojin:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik