Mobil

Ez lett az eddigi legdrágább Samsung mobil: itt a Galaxy S9

Az Apple bemutatta az Animojit? Már a dél-koreaiaknak is van! A Sonynak van szuperlassú felvétele? A Samsungnak is! A Microsoft PC-t varázsolna a mobilból? Megcsinálták. AR módja van az Asus telefonnak? A Galaxyk sem maradnak le. Ami a piacon elérhető, belepakolták az S9-be - cserébe az eddigi legdrágább Samsung telefon lett.

Idén rengeteg információ szivárgott ki előzetesen a Samsung új csúcsmobiljáról. Mégis akkora tömeg volt a dél-koreaiak Unpacked bemutatóján, mint utoljára Steve Jobs korában az Apple rendezvényein. Nem csoda, libabőrös, látványos, kiterjesztett valósággal megspékelt show-val kápráztatnak el minket minden évben.

A Galaxy S9 egy felturbózott S8 lesz, kinézetében sokban hasonlít az elődjére: maradt a széltől-szélig tartó, oldalánál ívelt kijelző. Meghallgatták viszont a felhasználók visszajelzéseit, és az ujjlenyomat-olvasót immár nem a kamera mellé, hanem alá helyezték el, a hátlap közepére, így egy kézzel tartva is könnyebben el lehet érni.

A hátlapon található 12 megapixeles két kamera egyikén immár lehetőség lesz állítani a rekeszértékét (dual aperture), így ez mind alacsony fény mellett, mind nagyon világosban képes lesz fotózni (fényviszonyoktól függően f/1.5 és f/2.4). A Plus variáns már két darab 12 megapixeles szenzort használ majd, de fix rekeszértékkel (f/2.4).

A dualkamera előnye lesz, hogy hihetetlenül rossz fényviszonyok mellett is gyönyörű képeket készít, illetve a szenzorok által a Sony kameráiból is ismert szuper slow-motion felvételeket tudunk készíteni – a pillanatot minden egyes részletével belassítva megörökíteni, másodpercenként 960 képkockát (fps) rögzítve.

A Sonyhoz képest annyit tettek hozzá, hogy a szenzor és az algoritmus automatikusan képes észlelni a mozgást, és a megfelelő helyen lassítja be a látottakat – persze majd a teszteken derül ki, mennyire találja el a leglátványosabb pillanatot.

A Samsung saját kamera appja megkapja a Google szótárakból ismert élő fordítást, a beépített funkcióval egy adott szöveget könnyedén le fogunk tudni valós időben fordítani, vagy akár így is lekaphatjuk.

Google Fordító valós időben fordít Fotó: 24.hu

Az AR módban pedig a látottakhoz plusz infomációkat érhetünk el, amit kivetít nekünk a kijelzőre a telefon. Ahogy az Apple és az iPhone X tavalyi eye candy funkcióját, az Animojit is lekoppintották maguknak, nehogy a samsungos csetelők kimaradjanak a grimaszoló csirke, maki és nyuszi figurákból, de persze az alapmodell egy animált másunk lesz.

Az animált figurát használhatjuk bármilyen külső appban, így Snapchaten és Facebook Messengeren is, és nem csak a samsungos ismerősök, de iPhone-os barátaink is látják az egyedi figurákat beszélgetés közben.

Elődjéhez hasonlóan IP68-as minősítést kapott a telefon, így ellenáll esőnek és pornak is.

Samsung S9 DeX Fotó: Evan Blass/Twitter

Az asztali munkát lehetővé tevő DeX rendszer dokkolója is egy sokkal kifinomult kinézetet kap, ahelyett, hogy függőlegesen beleállítanánk, immár elég ráfektetve rácsúsztatni az USB-C bemenetre – így rögtön küldi a képet a hozzá csatlakoztatott monitorra, illetve tölthetjük is. Előnye a fektetett kialakításnak, hogy a jack bemenethez is hozzáférünk, így zenét is tudunk hallgatni, illetve a telefon kijelzőjét touchpadként használhatjuk egér helyett, amíg asztali gépként használjuk.

Immár lehetőség van testreszabni a felbontást is, így akár 2K-ban is kiküldhetjük a képet a monitorra. Ahogy asztali módban meghatározhatjuk milyen appokat használunk, így ha csak munkára használjuk így, elrejthetjük a közösségi appokat, hogy ne ugráljon fel a csetablak az akkor felesleges üzenetekkel kitakarva a képet.

Egyre inkább látszik, hogy ami a Microsoftnak nem sikerült a Continuummal a windows 10-es mobilokkal, az a Samsungnak megy: az okostelefon immár PC is lesz egyben, egy univerzális eszköz.

Az új Samsung S8 nemcsak egy mobil, hanem PC is
A dél-koreaiak megvalósították azt, ami a Microsoftnak nem ment. Megérkezett a Samsung DeX.

Üzleti telefonnak sem utolsó az új S9 (pedig nem egy Note): az osztott képernyőnézet is segíti, hogy több mindenen dolgozzunk egyszerre, az App Pairing, azaz párosítás pedig lehetővé teszi, hogy több appot összerendeljünk. Így ha egy doksiban a megadott címet akarjuk látni, míg a térképen meg a helyzetünkkel együtt az útvonalat, a kettőt összeköthetjük, megnyitva mindkettő rögtön megjelenik osztott képernyőn.

A személyes adatok védelmére is nagyobb hangsúlyt fektetnek: a Knox 3.1 több rétegű védelmet biztosít, lehetőség van arra, hogy a telefont csak íriszszkennelés, minta és ujjlenyomat-olvasás után oldjuk fel, azaz két biometrikus azonosítás és egy kód, jelszó vagy minta ismeretével tudunk belépni a mobilba. A szenzorok által azt is érzékeli, milyen fényviszonyok vannak, így ha túl sötét van, az akkor nem működő arcfelismerést fel sem ajánlja opcióként.

Ahogy az ígéret szerint a biztonsági frissítéseket is legalább 4 évre kapja meg ez a telefon, így nem kell félni, hogy már nem javítják a hibákat, sérülékenységeket, ha 1-2 év múlva “elavulttá” válik ez a típus.

Egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy a dél-koreaiaknak mindent sikerült belezsúfolni egy készülékbe, amit ma a piacon tudnak az okostelefonok. Kérdés, hogy a 3000 milliamperórás akkumulátor mire lesz elég (a Plusnál 3500 mAh), a nagy teljesítmény ugyanis sok energiát is fogyaszt.

A végére néhány adat: 5,8 colos és a Plusnál 6,2 colos Super-AMOLED kijelzőt kapunk (QHD+ (1440 x 2960), 18.5:9 arányban, Gorilla Glass 5 védelemmel. A processzor a Qualcomm 845-ös chipje, mellé 64 gigabájt tárhelyet és 4 gigabájt memóriát kapunk, a Plushoz 6GB-ot.

Az előrendelés február 25-én indul, majd március 16-án kerül a boltokba: az eddigi legdrágább Samsung telefon lesz, a sima S9 280 ezer forintos, míg az S9 Plus 320 ezer forintos árcímkét kapott – és ez még csak az alapmodell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik