Mobil mobilteszt

A Samsung Galaxy S9 legnagyobb újítása egy állítható lyuk

Külsőre és hardveresen is alig változott elődjéhez képest az új Samsung Galaxy S9 és S9+ csúcsmobil, a kedvenc részünk egyértelműen az állítható rekesz és a szuperlassú videók voltak, az AR-emojival már nem voltunk ennyire elégedettek. Ez viszont édeskevés egy elviekben teljesen új okostelefonhoz.

Maga az új Samsung Galaxy S9 és S9+ nem lett hatalmas változás elődjéhez képest, hiszen első ránézésre csak annyit lehet megállapítani: meghallgatták a felhasználók visszajelzéseit, és az ujjlenyomat-olvasó lejjebb került, a kamerák alá.

Furán hangzik, de az igazi újítás az S9 kamerarendszerében van, ugyanis annak változtatható a rekeszértéke, ami okostelefonban – legjobb tudomásom szerint – elsőként jelent meg.

Samsung Galaxy S9 és S9+ Fotó: 24.hu

ÁLLÍTHATÓ REKESZÉRTÉK

Node miről is van szó? Akár az emberi szem: sötétben nagyobbra nyílik az írisz, hogy az több fényt tudjon befogadni, és rossz fényviszonyok között is “jó képet” kapjon, lássa a részleteket, míg mondjuk vakító napsütésben egészen összeszűkül, hiszen ekkor kevesebb fény beengedésével is mindent jól látunk.

Hasonlóan működnek az objektívben a lamellák, amiket ahogy állítunk, úgy változik a rekeszérték, vagyis a nyílás mérete, amin keresztül beérkezik a fény. Minél nagyobbra nyitjuk, annál több fény megy át rajta.

Most éppen egy ilyen megoldás került a Samsung S9 hátlapi kamerájára is, aminél a rekeszt állíthatjuk f/1.5 és f/2.4 értékre is – minél kisebb ez az érték, annál nagyobb a nyílás és annál több fény megy be. (Az S9 Plus variáns két darab 12 megapixeles szenzort használ majd, de fix rekeszértékkel.).

Kattinson a fotóra, f/1.5 és f/2.4 rekesznyílással ugyanaz a kép:

Galéria
Samsung S9 f/1,5 rekesszel Fotó: 24.hu

Viszont a nagy nyílás és sok fény rámehet az élesség kárára, cserébe viszont annál jobban lehet játszani a mélységélességgel, amire annyira rákattantak mostanában a mobilgyártók. Ez is segíti, hogy a pici érzékelővel és szoftveres rásegítéssel mondjuk még jobb portrékat tudjunk lőni.

Ahogy sötétben és rossz fényviszonyok mellett is segít minket a nagy nyílás, hiszen a telefonokon található kicsi szenzoroknak ez a legnagyobb átka, a fényérzékenységet nem lehet a végtelenségig növelni, hogy még értelmezhető képet kapjunk éjszaka vagy egy bárban, szórakozóhelyen.

Samsung S9 kamera Fotó: 24.hu

SZUPERLASSÚ VIDEÓK

A Sony idén emelte a tétet, ők képesek okostelefonon a legnagyobb felbontású, leglassabb videók készítésére. A XZ2 mobil ugyanis Full-HD-ben rögzít másodpercenként 960 képkockát (fps), ehhez képest a Samsung S9 “csak” HD-ben rögzít 960 fps-sel.

Szoftveresen viszont – a XZ2-t nem tesztelve még – úgy tűnik, a Samsung ügyesebb volt: automatikusan ismeri fel azt a látványt, amikor át kell váltania szuperlassú üzemmódba. Ahogy belépünk a kamera app szuperlassítás funkciójára, kapunk egy rövid gyorstalpalót, hogyan tudjuk leginkább kihasználni ezt a funkciót.

Felhívják a figyelmet, előbb nyomjuk meg a gombot, és lehetőleg csak utána kezdődjön a rögzíteni kívánt mozdulat, hogy legyen elég ideje a kamerának. Ebből következik, hogy gyorsan reagálni nem igazán tud, és ha sok minden zajlik előtte, összezavarodik.

INSTANT FORDÍTÁS

A Google Fordító appjába 2015 elején került bele a valós időben fordítás, majd nyár közepére már magyarul is tudott instant fordítani nekünk. Ez röviden azt jelenti, hogy ha egy külföldi felirat fölé emeljük a telefont, a látványból kiszűri a szöveget, és lefordítja nekünk a kívánt nyelvre – legyen szó például könyvekről, utcatábláról, élelmiszerek csomagolásáról.

A Samsung ezt most a saját asszisztensével, a Bixbyvel megspékelt kamera appjába építette be. Jól látszik, a látvány letapogatásáért Bixby felel, a fordításért viszont már a Google. Magyarra történő fordításkor még sokszor vét, de angolul egészen korrekten fordít le akár egy összetett mondatot is.

SAJÁT ANIMOJI

Megirigyelték a dél-koreaiak az Apple-től az Animojit is, amely az arc beszkennelésével készít aztán saját virtuális karaktert nekünk. A Samsung AR-emojija viszont nagyon kis kezdetleges, az iPhone X tudásával szemben elvesznek az arc apró részletei, illetve a bőrszín, frizura és pár ruhaszetten kívül mást nem tudunk állítani.

Viszont az továbbra is remek szórakozás, amikor a saját grimaszainkkal, szemöldök- és homlokráncolásunkkal ruházunk fel egy animált nyuszit vagy macskát. A rögzítéshez viszont le kell venni szemüveget, sapkát, és mindent, ami takarja az arcunkat, különben bele sem kezd a szkennelésbe.

A kicsi énünkkel összesen 18 féle hangulatot készíthetünk, legyen szó szomorú, mosolygós, mérges fejecskéről, ezeket pedig már külső appokban, így Whatsappon és Facebook Messengeren is tudjuk haszálni érzelmeink kifejezésére.Ahogy a Samsung lehetővé tette, hogy ne csak androidos mobilon, de iOS-en is látható legyen az eredmény.

ÚJ TOUCHPADES DEX

Az új DeX nem csak azért jól, mert elődjével ellentétben már nem beleállítani, hanem fektetni kell a telefont, hanem mert így hozzáférünk az S9 saját jack és USB-C bemenetéhez is – így akár zenét is tudunk hallgatni, vagy játék közben fejhallgatót használni.

A dokkoló lényege ugye, hogy a mobilból asztali gépet varázsol, ehhez elég a különböző perifériákat hozzácsatlakoztatni: monitor, billentyűzet, esetleg egér – aki jobban odavan a touchpadért, az a mobil érintőkijelzőjét használhatjat erre.

A galériát a képre kattintva nyithatja meg:

Galéria
Samsung S9 DeX Fotó: 24.hu

Immár lehetőség van testreszabni a felbontást is, így akár 2K-ban is kiküldhetjük a képet a monitorra, tévére.

Ahogy asztali módban meghatározhatjuk milyen appokat használunk, így amikor csak munkára használjuk, elrejthetjük a közösségi appokat, hogy ne ugráljon fel a csetablak az akkor felesleges üzenetekkel kitakarva a képet.

INTELLIGENS AZONOSÍTÁS

A személyes adatok védelmére is nagyobb hangsúlyt fektetnek: a Knox 3.1 több rétegű védelmet biztosít, lehetőség van arra, hogy a telefont csak íriszszkennelés, minta és ujjlenyomat-olvasás után oldjuk fel, azaz két biometrikus azonosítás és egy kód, jelszó vagy minta ismeretével tudunk belépni a mobilba.

Pillanatok alatt feloldja a telefont az írisz vagy az arc beszkennelésével Fotó: 24.hu

A szenzorok által azt is érzékeli, milyen fényviszonyok vannak, ígyha túl sötét van, az akkor nem működő arcfelismerést fel sem ajánlja opcióként.

Ahogy az ígéret szerint a biztonsági frissítéseket is legalább 4 évre kapja meg ez a telefon, így nem kell félni, hogy már nem javítják a hibákat, sérülékenységeket, ha 1-2 év múlva “elavulttá” válik ez a típus.

ELŐRENDELÉSBEN NEM VOLT JÓ?

A végére néhány adat: 5,8 colos és a Plusnál 6,2 colos Super-AMOLED kijelzőt kapunk (QHD+ (1440 x 2960), 18.5:9 arányban, Gorilla Glass 5 védelemmel. A processzor a saját Exynos 9810 chipjük (Amerikában: Qualcomm 845), mellé 64 gigabájt tárhelyet és 4 gigabájt memóriát kapunk, a Plushoz 6GB-ot. Az akkumulátor 3000 mAh, a Plusnál 3500 mAh.

Forrás: Samsung

Fekete, kék és lila színben lesz kapható. Az előrendelést péntektől szállítják is ki, majd jövő héten március 16-án kerül a boltokba. Ez az egyik legdrágább Samsung telefon: a sima S9 280 ezer forintos, míg az S9 Plus 320 ezer forintos árcímkét kapott – és ez még csak az alapmodell.

A Forbes szerint az előrendelés nem teljesített túl jól, lévén az elődhöz képest a bemutató és a boltokba kerülés közti idő nagyjából felére csökkent. Ahogy az S9 család többféle változatban lesz kapható, mint a tavalyi S8, így sokan kivárják, míg kézbe tudják venni a telefont, illetve megérkeznek a tesztek.

A lap szerint ha a visszajelzések arról fognak szólni, külsőre és hardveresen alig változott elődjéhez képest az új csúcsmobil, akkor nem csak előrendeléssel, de az eladással összességében lesznek gondok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik