Mobil

360 ezer forintos mobil, de nem Samsung, és nem iPhone

Kevesen mondták volna meg, hogy a tavaly megjelenő iPhone X és a Mobil Világkongresszuson (MWC) bemutatkozó Samsung Galaxy S9 Plus mellett lesz még egy hihetetlenül drága okostelefon Barcelonában. Pedig a munkagépeiről ismert Caterpillarnak, illetve a velük dolgozó Bullit Mobile-nak sikerült feltenni az i-re a pontot.

Cat S61 Fotó: 24.hu

Az új Cat S61 telefon elődjéhez hasonlóan masszív kialakítást kapott, nem fog rajta se a víz, se a por (IP68), de a katonai szabványnak (MIL Spec 810G) is megfelel, és ha 1,8 méterről leejtjük, akkor is épen megússza. Ez a telefon a jég hátán is fenn marad, szó szerint. Ahogy elsőre kézbe veszem, nem az a finom, lekerekített, vékony csúcsmobil, inkább a robosztus, gumival borított, a széleken alumíniummal megerősített féltégla – de hát éppen ezért veszi, akinek erre van szüksége.

Galéria
Cat S61 éjszakai mód Fotó: 24.hu

A megszokott FLIR hőkamerát tovább fejlesztették, immár -20 C° és 400 C° között képes mérni a hőmérsékletet. Még több szűrőt alkalmazhatunk a kamera appban, ahogy éjszakai mód is elérhető már a palettán, így a vaksötétben is fel tudja mérni a terepet.

Cat S61 facebookos élőzés is van már Fotó: 24.hu

Az egész látványt akár élőzhetjük is a Facebookon, így bárki valós időben láthatja, hogyan szökik ki a meleg a házból a rosszul szigetelő ablaknál, ajtónál.

Cat S61 VOC szenzor Fotó: 24.hu

A mobil oldalán található szenzor a levegő összetételét is méri, és riaszt ha a beltérben túl magas az illékony szerves vegyületek (VOC) aránya, és az az egészségre már káros. Festék, oldószer, tisztítószerek, bizonyos bútorok és a szőnyeg is bocsáthat ki ilyen vegyületeket, amire oda kell figyelni: ha túl telített a levegő, érdemes szünetet tartani a munkával, szellőztetni, megvizsgálni, mi lehet az oka.

A cég képviselője élőben demonstrálta, ahogy egy fertőtlenítő gélt odatartva a szenzorhoz hirtelen túl magasra ugrott az érték. Ugyanakkor a mérés szerint az egész MobileFocus kiállításon végig az egészségre káros tartományban volt a levegő összetétele. Az érzékelő ezen felül a páratartalmat és a levegő hőmérsékletét is figyeli.

Az új Cat S61 megkapta a macskák kedvenc játékát: lézeres távolságmérőt építettek bele, így magával a telefonnal tudjuk lemérni, befér-e a nappaliba az új kanapé, vagy milyen széles a folyosó. Legfeljebb tíz méteres távolságot érzékel. Az adatokat a képpel együtt lementi, így más méréseket is tudunk végezni ugyanonnan.

Cat S61 lézeres távolságmérés Fotó: 24.hu

Az új Cat S61-et elsősorban az építő iparban, építkezéseken, mezőgazdaságban és egészségügyben dolgozóknak ajánlja a cég. A borsos árért egy egészen egyedi, strapabíró telefont kapunk, egészen jó teljesítménnyel, így talán megbocsájtjuk, hogy nem olyan csinos mint felsőkategóriás társai.

Specifikáció

  • Kijelző: 5,2 colos Full-HD (16:9)
  • Processzor: Qualcomm Snapdragon 630
  • Memória: 4 GB
  • Tárhely: 64 GB (micro-SD 256 GB-ig)
  • Kamera: 16 MP hátlapi, 8 MP előlapi
  • Akkumulátor: 4500 mAh
  • Szoftver: Android 8.0 Oreo (később Android P)
  • Hálózat: wifi, LTE, NFC, Bluetooth 5.0

A mobil 2018 második negyedévében kerül a boltokba, 900 eurós áron, ez áfával együtt 360 ezer forint körül alakulhat Magyarországon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik