Mobil

Durva hőkamerát kap az új strapamobil, de az ára is az lesz

A munkagépeiről ismert Caterpillar márka évek óta jelen van az okostelefon piacon is hiánypótló strapamobiljaival a Cat márkanév alatt, 2016-ban a Cat S60-as modell jelent meg tőlük, amit hőkamerája miatt is különleges a felhozatalban.  A cég modelljeit általában olyanoknak ajánlják, akik nem épp a legbiztonságosabb körülmények között használnák őket, tűzoltóknak, katonáknak, vadakat terelő juhászoknak, meg amit csak ki lehet találni.

A február 25-én induló Mobil Világkongresszus alkalmából nemsokára bemutatják a modell utódját, az Cat S61-et, ami nemcsak specifikációk terén hoz javulást, de profibb hőérzékelővel is felszerelik. A FLIR által szállított technológiának köszönhetően az eddiginél szélesebb skálán, -20 és 400 celsius fok közt érzékeli a hőmérsékletet, amiről kontrasztos képet jelenít meg.

A hőkamera elég sok helyen bevethető: láthatóvá teszi, ha rossz az ablak szigetelése, ellenőrizhetők a túlmelegedő autóalkatrészek, elektronikai berendezések, de akár állatorvosoknak is jól jöhet egy beteg állat vizsgálata előtt.

Forrás: Cat

Míg az S60 csak 640×480 VGA felbontású felvételeket tudott rögzíteni hőtérképes módban, az S61 a HD minőséget is támogatja majd. Lehetőség lesz élőben streamelni a hőtérképet, ami ugyan egy átlagfelhasználónak nem jelent sokat, de akinek a munkája során szüksége van a hőkamerára, például egy szerelőnek, annak rendkívül vonzó.

Emellett egy lézeres távolságmérő rendszert, valamint levegőminőség-mérőt is kap. Kibírja a fejmagasságból (1,8 méter) betonra való leejtést, plusz ott van a MIL-STD-810G standard, ami az Egyesült Államok hadereje által hivatalosan is használt minősítés.

Forrás: Cat

A telefont nem a Caterpillar, hanem a Bullit Mobile készíti. A brit alapítású vállalattal 2012 óta dolgoznak együtt, de ezen kívül készítenek márkázott termékeket a Kodak, illetve a Ministry of Sound csoportnak is, és a nemrég bemutatott Land Rover Explore mobiljáért is ők felelnek.

Brutális okostelefonnal rukkolt elő a legendás autógyártó
A világ legszívósabb mobiljaként emlegetik.

A Cat S61 további specifikációi alapján leginkább egy középkategóriás okostelefonra hasonlít, de a hőkamera és a szívós külső miatt árban is inkább a felsőkategória felé hajaz, nem is akármennyire: 899 euróba fog kerülni, az Egyesült Államokban pedig ezer dollárba, amivel az iPhone X-szel versenyez.  Várhatóan 2018 második negyedévében kezdik el szállítani.

CAT S61

  • Processzor: Qualcomm Snapdragon 630 processzor
  • Kijelző: 5,2 hüvelykes 1080p-s érintőkijelző, kesztyűvel és nedves ujjakkal is használható
  • Kialakítás: IP68, MIL Spec 810G
  • Hátlapi/előlapi kamera: 16 megapixel / 8 megapixel
  • Rendszermemória/tárhely: 4GB / 64GB (mikroSD-vel bővíthető)
  • Operációs rendszer: Android Oreo
  • Akkumulátor: 4500 milliamperóra

Ajánlott videó

Olvasói sztorik