Mobil

Pénztárcabarát iPhone X koppintást mutatott be az Asus

Mesterséges intelligenciával felvértezett, pénztárcabarát, saját iPhone X koppintást mutatott be az Asus. Az új Zenfone 5 családból lesz sima, felturbózott és a fotó szerelmeseinek szánt, kisebb változat is.

Az Asus a Mobil Világkongresszuson jelentette be a legújabb Zenfone 5 családot, amely nagyban hajaz az Apple tavalyi csúcsmodelljére. Érdekes, hogy miközben tíz év után először estek vissza az iPhone eladások, mégis fél Ázsia még mindig a cupertinóiak okostelefonját koppintja.

Asus Zenfone 5 család Fotó: 24.hu

Az új csúcsmobiljuk külsejét tekintve nagyon hajaz az iPhone X-re, elöl az előlap 90 százalékát lefedő full-HD+ kijelzővel, és felül-középen beékelődő kamerarendszerrel. A kompakt kivitel miatt egy 5,5 colos készülékeknél megszokott házba passzíroztak bele egy 6,2 colos kijelzőt (19:9), amelyet 2,5D üveg borít.

A Zenfone 5 jobban kitölti au előlapot mint az iPhone X Fotó: 24.hu

Első benyomások

Asus Zenfone 5 Fotó: 24.hu

Eszméletlen gyönyörű a kijelző, könnyű maga a készülék, kellmes kézbe venni. A hátlap persze ujjlenyomat-mágnes, de a szivárványos fémes becsillanás könnyen elkápráztatja az embert. A Zenimojit még nem lehetett kipróbálni a helyszínen, de maga a kamerarendszer és a manuális mód tényleg be fog jönni azoknak, akiknek fontos a fotózás.

Ez lesz az első telefon, amelyet a Qualcomm 636 mobilplatform hajt meg (egy 14 nanométeren gyártott, 64-bites, nyolcmagos chip 6 GB memóriával), rövid válaszidővel, energiahatékony kialakítással és mesterséges intelligenciával (AI).

Az AI segíti a dualkamerát, hogy

  • az felismerje a fotókon látható tárgyakat, színeket, szövegeket egészen apró részletekből is (kompozíció felismerés),
  • valós időben készítsen portré effekteket (mélységélesség és elmosott háttér),
  • támogassa a képtanulást – megtaníthatjuk, hogyan szeretjük a képeinket, ezt a beállítást megjegyzi,
  • valós idejű szépítés tegyen lehetővé.
  • Pro módban állíthatunk szinten mindent: fehéregyensúlyt, zársebességet, ISO, expozíció, fókusz, és RAW fájlokban is menthetjük a képeket a későbbi feldolgozás miatt.
A Zenfone 5 telefon 16 féle kompozíciót ismer fel Fotó: 24.hu

A 12 megapixeles dual kamerarendszer a Sony IMX363 új, csúcsérzékelőit használja, f/1.8 rekeszértékkel, 120 fokos széleslátószögű másodlagos lencsével. Az előlapi kamera 8 megapixeles.

Az Apple Animoji funkcióját nemcsak a Samsung irigyelte meg, az Asus most ZeniMoji névet mutatott be hasonló szórakoztató funkciót. Ez lehetővé teszi, hogy a felhasználók a saját hangjukkal, arckifejezéseikkel és fejmozdulataikkal keltsék életre az avatarokat, amelyeket aztán szöveges és videós csevegés során, élőzésnél használhatnak a közösségi oldalakon.

Az akkumulátor 3300 milliamperórás, és az Asus Boostmaster gyostöltést is támogatja. A mesterséges intelligenciás algoritmus segíti, hogy például amikor alszunk, akkor egyetlen százalékkal se merüljön tovább a telefon. A gyártó ígérete szerint így akár duplájára is növelhető az üzemidő. A hátlapon középen található egy ujjlenyomat-olvasó.

A maximális szabadság és a kiváló minőségű hívás érdekében a ZenFone 5 támogatja a dual SIM-et, és a dual VoLTE-képes 4G LTE SIM-eket. Ez lehetővé teszi, hogy mindkét SIM active standby módban legyen, valamint mindkét SIM-en támogatja a 4G LTE alapú jobb minőségű HD hívásokat.

A Smart Screen On funkció megakadályozza, hogy a telefon kikapcsoljon, ha a felhasználó olvas, néz valamit, de hosszú ideje óta nem ért a kijelzőhöz.

A Zenfone 5 nyártól lesz elérhető Magyarországon, 4GB/64GB kivitelben 140 ezer forintért – kék és szürke színben. Ez meglepő húzás a tajvani gyártótól, hogy csúcsmobiljait ilyen felszereltséggel ilyen alacsony áron kezdje árusítani.

Zenfone 5Z: a nagytestvér

Van egy felturbózott nagytestvér is. A Zenfone 5Z abban különbözik, hogy a Qualcomm 845-ös csúcschipjét kapta meg, illetve több memóriát és tárhelyet kaphatunk hozzá.

A Zenfone 5Z is nyár elejétől lesz kapható 6GB/64GB kivitelben 180 ezer forintos árcímkével – kék és szürke színben.

Zenfone 5 Lite: a kistestvér

A kistestvér főleg a sima 5-re hajaz, ugyanúgy 5,5 colos házban lesz, de csak 6 colos kijelzőt (18:9) kapott. Cserébe igazi négykamerás rendszerrel szerelték fel a fotózás szerelmeseinek: teljesen független, 20 megapixeles előlapi és 16 megapixeles hátlapi kamerával, illetve elülső és hátsó 120 fokos látószögű kamerákkal.

Zenfone 5 Lite Fotó: 24.hu

Ahogy micro-SD-vel is egészen 2 TB-ig bővíthető a tárhely, hogy legyen elég a sok fotónak és videónak.

A Zenfone 5 Lite már áprilistól kapható lesz 4GB/64GB kivitelben 110 ezer forintért – fekete, fehér és vörös színekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik