Mobil

iPhone 6 Plus teszt: az ész, a szív és a tenyér harca

Kipróbáltuk, hogy mit virít az Apple új phablete és hogyan teljesít a riválisaihoz képest.

Az Apple és az amerikai gyártó maximálisan elkötelezett rajongótábora egészen a közelmúltig váltig meg volt győződve arról, hogy egy okostelefon kijelzőjének nem szabad nagynak lennie, ebben az esetben ugyanis már kezelhetetlen lesz a készülék. Apple körökben már-már eretnekségnek számított 4 colosnál nagyobb mobilokról beszélgetni, aztán viszont idén szeptember elején bemutatkozott az iPhone 6 páros, melyek közül még a kisebbik delikvens is 4,7 colos képátlójú kijelzőt kapott, az iPhone 6 Plusba pedig még egy ennél is jelentősen nagyobb, 5,5 colos phablet panelt szerelnek a kínai gyártósorokon. Jelen írásunkban ez utóbbi készülékkel foglalkozunk, illetve megnézzük, hogy az androidos tábor jeles képviselői ellen hogyan állja a sarat.

 

Méretkérdés
Aki csak egy “egyszerű” mobilt szeretne, az sokkal jobban jár egy iPhone 6-tal, az iPhone 6 Plus ugyanis már egyértelműen a phablet fanatikusok számára lett kifejlesztve. Ráadásul jelen delikvensünk még a maga kategóriájában is hatalmasnak számít, és elsősorban a 158,1 milliméteres hosszúsága az, ami sokkolja az ember fiát, vagy éppen lányát. Ez ugyebár annak “köszönhető”, hogy a kijelző alatt és felett relatíve igen nagy, úgymond kihasználatlan felületek találhatók. Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy a készülék mindössze 7,1 milliméter vastag, vagyis 1-2 milliméterrel vékonyabb a riválisainál. Befoglaló méretek tekintetében az iPhone 6 Plus-nál 17 százalékkal nagyobb a 3,6 százalékkal nagyobb kijelzős Samsung Galaxy Note 4, 15 százalékkal nagyobb a 9 százalékkal nagyobb kijelzős Huawei Ascend Mate7, és 11 százalékkal nagyobb az ugyanakkora kijelzős LG G3. A 172 grammos tömeg tulajdonképpen átlagosnak tekinthető, viszont az említett plasztik G3 15 százalékkal könnyebb nála. Ha ez esetleg valakit megnyugtat, a Nokia Lumia 1520 még mindig minden irányban jóval nagyobb és 37 grammal nehezebb is az iPhone 6 Plusnál. És még egy érdekesség: az iPhone 6 Plus 58 százalékkal nagyobb térfogatú, mint az iPhone 5s.

 

Minőség, ergonómia
A minőségre szokás szerint egyetlen rossz szavunk sem lehet, melyben fontos szerepet játszik többek közt a kiváló alumínium borítás, a hibátlan összeszerelési minőség és a lekerekített oldalélek. Az asztroszürke, ezüst és arany színváltozatokban készülő iPhone 6 Plust nem rossz kézben tartani, de például a G3 az ívelt hátoldala révén még mindig jobban belesimul a tenyerünkbe. A bekapcsológomb ezúttal jobboldalt keresendő és ugyanitt található a nanoSIM-slot is. A némítógomb az ellentétes oldalon landolt, mint ahogy a szokásos hangerőállító gombpár is. A felső él teljesen csupasz, alul pedig egy 3,5 milliméteres dugaljra, egy szimmetrikus rendszercsatira, illetve egy nyolclyukú hangszóróra lehetünk figyelmesek. A hangminőség és a hangerő alapvetően rendben van, azonban a HTC-féle sztereó BoomSound rendszernek továbbra sincs mitől tartania. A vízállóság iPhone fronton 2014-ben sem játszik.

 

Akkumulátor
A házilagosan garanciavesztés nélkül megbonthatatlan, unibody készülékház mélyén egy 2915 mAh kapacitású akkumulátor található, melynek kapacitása ugyan némileg elmarad a kategóriátlagtól, az általa biztosított 1,5-2 használati idő mindenképpen jónak mondható. Ultratakarékos üzemmódot nem kapunk, vagyis az Apple a némileg hosszabb üzemidőért cserébe nem akart szürkeárnyalatos butított felhasználói élménnyel támadni. A lítium-polimer akkumulátor nem meglepő módon nem cserélhető, a gyárilag mellékelt hálózati töltő pedig mindössze 1 amperes töltőárammal rendelkezik – a riválisok ma már ennél kétszer izmosabb/gyorsabb töltőt szoktak a telefonjaik mellé csomagolni. Ezenkívül pedig a vezeték nélküli tölthetőségről is gondoskodhatott volna az Apple.

 

Kijelző és környéke
Az 5,5 colos képátlójú érintőkijelző az előlapnak mindössze 67,9 százalékát uralja, ami ebben a kategóriában igen rossz érték. Összehasonlításképp, az Ascend Mate7 83 százalékos, az LG G3 76,4 százalékos, a Note 4 pedig 74,2 százalékos értékkel büszkélkedhet. A display 1920×1080 pixeles Full HD felbontású, pixelsűrűsége pedig 401 ppi (iPhone 5s/6: 326 ppi). Az említett LG és Samsung mobilokban ugyan már 2560×1440 pixeles, 515-534 ppi-s QHD képmegjelenítők találhatók, az iPhone 6 Plus képminőségét azonban így sem érheti kritika, sőt fényerő tekintetében messze az átlag felett teljesít az almás mobil kijelzője. Sok ablakos üzemmódot sajnos nem kapunk, viszont újdonság az osztott képernyős megjelenítés, illetve, hogy a kezdőképernyő immár bármelyik irányban gyorsan elfordul.

 

Az egykezes használatot segíti, hogy amennyiben a kijelző alatti gombot kétszer megérintjük, a kijelző tartalma lecsúszik alulra, a multitasking felület pedig a gomb kétszeri megnyomásával csalogatható elő. A Home gombba szerelt ujjlenyomat szenzor továbbra is az iparág egyik legjobbja, hiszen nem kell elhúzni rajta az ujjunkat, hanem elég csak odaértinteni azt (360 fokban bárhogy). Ehhez hasonló megoldás található a Mate7 hátoldalán, a Samsung viszont még mindig a kényelmetlenebb elhúzós változat mellett áll ki. A kijelző feletti HDR funkciós frontkamera az elődjénél 81 százalékkal több fényt enged magába, azonban mindössze 1,2 megapixeles felbontása jelentősen elmarad a riválisok 2-5 megapixeles értékétől. Aki cerkás kezelhetőségre vágyik, az iPhone helyett továbbra is inkább egy Galaxy Note felé kacsintgasson, a dupla koppintásos felébresztés pedig a G3 kiváltsága.

 

 

Kamera
Az iPhone 6 Plus rendesen kapta az ívet, mert a főkamera kilóg a telefon hátlapjának a síkjából, ezt azonban könnyen megbocsátjuk majd, ha meglátjuk a vele készült képeket. A képminőség nagyon rendben van, azonban mivel a 8 megapixeles felbontás továbbra is változatlan, nem állítanánk, hogy ezzel a készülékkel lőhetők a legnagyobb részletgazdagságú felvételek. Az 1/3 colos, tehát teljesen átlagos méretű, illetve 4:3 képarányú szenzor előtt egy f2,2-es objektív található, mely a normál iPhone 6-tól eltérően egy remek optikai képstabilizátort is kapott, így aztán még rendkívül rossz fényviszonyok mellett is használható képek készíthetők vele. Íme néhány tesztfotó – klikk a képekre a nagyobb méretért:

(normál)

 (HDR)

 

 

Ha minden kötél szakad, akkor bekapcsolható a dupla LED-segédfény, ezenkívül pedig adott esetben a HDR üzemmód is remek szolgálatot tehet. Ahogy a HDR funkció, úgy a kamera egésze is brutális tempót diktál: a fázisdetektálós autofókusz nagyon gyorsan élesít és a képek mentése szinte észrevétlenül megy végbe. Megjegyzendő, hogy a mértékadó DxOMark szerint jelenleg az iPhone 6 Plus a legjobb képminőséget produkáló kamerás mobil a maga 82 pontos eredményével, melyet az ugyancsak 82 pontos iPhone 6, illetve a következő három, egyaránt 79 pontos mobil követ a sorban: Samsung Galaxy S5, Sony Xperia Z3, Sony Xperia Z2. Némi negatívum, hogy a fehéregyensúlyt néha mellélövi a fényleső, ezenkívül pedig manuális beállítási lehetőségből sincs túl sok.

 

 

 

 

A videófelvevő nem hozza a manapság a high-end kategóriában már elvárható Ultra HD felbontást, így be kell érnünk a Full HD-vel (maximum 60 fps). Amennyiben beérjük 1280×720 pixeles felbontással, akkor akár 240 fps sebesség is választható (38 Mbit/s), és ily módon elképesztően szép lassított videók rögzíthetők. Negatívum, hogy a mozgóképek nem sztereó, hanem csak monó hangsávval bírnak. Íme egy 30 fps-es Full HD tesztvideó, melynek bitrátája 17 Mbit/s:

 

Belsőségek
Az iOS 8.1 operációs rendszer részleteire itt most nem térünk ki, viszont a mögöttes hardvert egy kicsit körbejárjuk. Az A8 chipset a legmodernebb 20 nanométeres gyártási technológiák segítségével készül, ennek köszönhetően pedig minimális lehet a fogyasztása és a melegedése, miközben a teljesítményre menetrendszerűen nőtt az elődhöz képest. Az Apple közlése szerint a kétmagos 1,4 GHz-es és 64 bites okosság CPU-ja 25 százalékkal lett fürgébb, a négymagos PowerVR GX6450-es GPU pedig 50 százalékos pluszra képes. Kell is egyébként a kraft, hiszen a megmozgatott pixelmennyiség 2,85x-ös mértékben nőtt tavalyhoz képest. A GeekBench 3 tesztben 1611/2896 pontot mértünk, ennél persze sokkal fontosabb, hogy az iPhone 6 Plus minden körülmények mellett igen korrekt tempót diktál a hétköznapokban.

 

A RAM mindössze 1 GB kapacitású, szemben az androidos nagyágyuk 3 GB RAM-jával szemben, de mivel ez egy teljesen más platform és mivel az 1 GB is bőven elegendőnek tűnik, ezt semmiképp sem róhatjuk fel hibának. Az LTE mobilnet még nem Cat. 6 , hanem csak Cat. 4 besorolású, vagyis még nem 300 Mbit/s-os, hanem “csak” 150 Mbit/s-os maximális letöltési sebességre képes – ezt is csak egy ilyen szuperdrága csúcsmobil esetében lehet kritikával illetni. A dual-band Wi-Fi a/b/g/n/ac szabványú, a Bluetooth 4.0-ás, ezenkívül pedig végre NFC-t is kapunk, de ennek funkcionalitása egyelőre csak az Apple Pay használatára van leszűkítve. USB OTG természetesen nincs, ezenkívül pedig olyan extrákra se számítsunk, mint amilyen például az FM-rádió, az infravörös port vagy a pulzusmérő.

 

 

Memóriamizéria
Nem árt jól észbe vésni, hogy elődeikhez hasonlóan az új iPhone-ok integrált memóriája sem bővíthető. Amennyiben a 253990 forintos Plus alapmodell 16 GB-ját kevésnek találjuk, akkor az extra 48 GB-ot felvonultató 64 GB-os modellért már 288990 forintot kell fizetnünk, vagyis az árkülönbözet 35 ezer forint (729 Ft/GB). Az alapmodellhez képest 112 GB extra memóriával megpakolt, 128 GB-os példányok ára 323990 forint, vagyis ebben az esetben az alapmodellhez képest már 70 ezer forinttal kevesebb marad a pénztárcánkban (625 Ft/GB). Amennyiben egy microSD bővítőhelyes bármilyen egyéb okostelefonnal rendelkezünk, akkor abba már 9 ezer forint magasságában vásárolhatunk egy Class 10 sebességosztályú 64 GB-os A-Data microSDXC memóriakártyát (140 Ft/GB), ha pedig egy 128 GB-os SanDisk microSD-re vágyunk, akkor mintegy 34 ezer forintot kell a pénztárban hagynunk (266 Ft/GB). Ezek alapján kijelenthető, hogy az Apple minimum több mint kétszeres, maximum pedig akár több mint ötszörös felárat számol egy normál microSD bővítéshez képest. Az alábbi fotókon az LG G3, az Apple iPhone 6 Plus és a Huawei Ascend Mate7 látható egymás mellett:

 

 

Konklúzió
Az Apple végre belátta, hogy vásárlói oldalról igen komoly igény mutatkozik a nagykijelzős okostelefonok iránt, és bár az iPhone 6 Plus messze nem lett hibátlan, a gyártó első phablet kategóriás nagyágyúja igenis szerethetőre sikeredett. A cupertinóiak ismét kihagytak pár igen komoly ziccert, de tulajdonképpen a legnagyobb nyugodtsággal tehették meg, hiszen tudták előre, hogy az iPhone-okat idén is úgy viszik majd, mint a cukrot. Magyarul a nem túl ergonomikus forma, a hiányzó funkciók és a rendkívül magas ár az iPhone 6 Plus esetében sem riasztja el a vásárlókat, akik egyébként az iPhone 6 kistesó “személyében” egy sokkal kezelhetőbb méretű, bár OIS nélküli kamerával rendelkező, nagyon hasonló készüléket vihetnek haza – némileg olcsóbban. Az iPhone 6 Plus például azoknak a tehetős vásárlóknak ajánlható, akik korábban imádták az almás platformot, de a közelmúltban azért váltottak inkább androidos phabletre, mert csak kisméretű iPhone-ok voltak kaphatóak, és most újból felpattannának az iOS vonatra.

 

A mindhárom itthoni mobiloperátor kínálatában fellelhető iPhone 6 Plus hivatalos kártyafüggetlen hazai listaára 254 és 324 ezer forint között mozog, tehát a legfrissebb nagyra nőtt almának alaposan megkérik az árát, és a vásárlókat ennek kapcsán maximum az vigasztalhatja, hogy 1-2 év múlva várhatóan még mindig igen jó áron tudják majd eladni megunt készüléküket. Bár a megrögzött Apple rajongókat általában nem igazán érdekli, hogy a konkurencia mit és milyen áron kínál a hasonló kategóriában, mi azért leírjuk, hogy a kártyafüggetlen piacon ma már akár 110 ezer forintos áron beszerezhető egy 5,5 colos LG G3, a vadonatúj Huawei Ascend Mate7 a maga 6 colos kijelzőjével körülbelül 150 ezer forintba kerül, és a minden földi jóval felvértezett Samsung Galaxy Note 4 is beszerezhető már 200 ezer forint magasságában. Szabad a választás!

Apple iPhone 6 Plus
Pozitívum: általánosan kiváló minőség, fémborítás, szupervékony készülékház, nagykijelzős felhasználói élmény, egykezes használatot segítő funkciók, fényerős kijelző, fürge működés, alacsony fogyasztás, korrekt kapacitású akkumulátor, villámgyors kamera optikai képstabilizátorral, 240 fps-es videófelvevő, etalon kategóriás ujjlenyomat szenzor, sokáig tartja az értékét.
Negatívum: sokaknak már túl nagy és nehéz, túl vastag kávák, nem bővíthető memória, monó hangszóró, a videófelvevő csak monó hangot rögzít, nincs 4K kamkorder, alacsony felbontású frontkamera, az akksi nem cserélhető, gyenge vezetékes töltő, nincs wireless tölhetőség, nem vízálló kivitelű, az NFC le van korlátozva, az LTE még nem a legújabb verziójú, FM-rádió és infravörös port nincs benne, cerka nem jár mellé, nagyon drága.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik