Mobil

Samsung Galaxy Tab S 10.5 teszt: nagyképűen jó

Elképesztő AMOLED kijelzővel és légies formatervvel támad a legújabb androidos tablet.

 

Marc Chagall a modern festészet egyik kiemelkedő alakja volt, és a párizsi iskola tagjaként számos egyedi alkotást hagyott az utókorra. És hogy mindez hogyan kerül egy tabletteszt bevezetőjébe? Nos, oly módon, hogy jelen tesztünk alanya, a Galaxy Tab S 10.5 a Chagall fejlesztési kódnevet viselte magán, egyébként pedig nem árt tudni, hogy a Picasso néven is ismert Galaxy Tab Pro 10.1 nagytesója/követője. Most pedig lássuk, hogy a Samsung pontosan milyen képet festett nekünk, ezúttal tablet formátumban!


Design
Ha már láttunk Galaxy S5-öt, akkor a Galaxy Tab S 10.5 is azonnal ismerős lesz számunkra, vagyis elmondható, hogy a gyártó ezúttal is a tőle már megszokott ecsetvonásokkal festett a képzeletbeli vászonra. Az újdonság elképesztően vékonyra és könnyűre sikeredett: a 6,6 milliméteres vastagság mellé mindössze 465 grammos tömeg társul, vagyis e tekintetben a 7,3 milliméteres és 469 grammos Tab Pro 10.1-et simán sikerült beelőzni. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Sony Xperia Z2 Tablet még mindig vékonyabb és könnyebb a maga 6,4 milliméteres vastagságával és 426 grammos tömegével (iPad Air: 7,5 mm, 469 g). Fehér tesztkészülékünk hátoldalát az S5-éhez hasonló pöttyös és puha hátlap borítja, oldalt pedig fémhatású és bronzszínű díszcsík fut körbe. A minőségérzet alapvetően rendben van, de ha igazi fémre vágyunk, akkor Samsung fronton egyedül csak a vadonatúj Galaxy Alpha okostelefontól kaphatunk ilyen huncutságot.

 

Felszereltség
A vízszintes orientáció melletti használatra optimalizált készülék baloldalán található a 3,5 milliméteres jack dugalj és az egyik hangszóró, melynek társa az ellentétes oldalon landolt, és egy kis kihajtható ajtó mögé rejtett microSD slot, valamint egy fedetlen microUSB-port (2.0) társaságát élvezi. Ez utóbbi csati egészen mostanáig a Samsung tabletek alsó élén volt, ez a felület azonban esetünkben már teljesen csupasz. A bekapcsoláshoz és a hangerőállításhoz használatos gombok felül figyelnek, csakúgy, mint a tévétávirányításhoz szánt infravörös port. Az integrált akkumulátor 7900 mAh kapacitású, ami némi visszalépést jelent a Tab Pro 10.1-ben lévő 8220-as akksihoz képest, azonban ezzel párhuzamosan szerencsére a tablet fogyasztása is csökkent, ily módon pedig a 8-9 órás használati idő simán hozható (iPad Air: 8820 mAh). Ha nagy a gond, akkor ott az energiatakarékos üzemmód, ha pedig még nagyobb a probléma, akkor érdemes bekapcsolni a szürkeárnyalatos megjelenítéssel és kiherélt szolgáltatáskörrel támadó ultratakarékos funkciót. A 2 Amperes töltő révén mintegy 4 óra alatt tölthető fel a teljesen lemerült masina – vezetékes headsetet ezúttal nem kapunk a pénzünkért, pedig a Tab Pro 10.1 mellé még járt.

 

Kijelző
A beszédes típusjelzésből könnyen kikövetkeztethető, hogy ezúttal egy 10,5 colos képátlójú kijelzőhöz van szerencsénk, de mégis mekkora növekményről beszélhetünk egy átlagos 10,1 colos panelhez képest? Nos, a különbség nem egetverő, valamivel kevesebb mint 10 százalékos, de azért persze tartalomfogyasztáskor ez is számít. A Samsung eddig megjelent tabletei egy kivételtől eltekintve mind LCD kijelzősek voltak, a Tab S esetében viszont már a kiváló Super AMOLED technológiának szavazott bizalmat a gyártó. Az elképesztően kontrasztos és renkívül nagy betekintésű szögű display 2560×1600 pixeles felbontású és 288 ppi-s pixelsűrűségű (Xperia Z2: 224 ppi, iPad Air: 264 ppi), ráadásul nem is PenTile, hanem RGB mátrixos. A kiváló képminőség mellett említést érdemel még a normál kesztyűs kezelhetőség, az öt betűtípus, illetve a hét betűméret. Cerkás kezelhetőség nincs – ez továbbra is a Note-ok kizárólagos felségterülete.

 

Kijelző környéke
Az érintőkijelző felett egy 2,1 megapixeles felbontású frontkamera kapott helyet, alatta pedig szokás szerint három gombra lehetünk figyelmesek, melyek közül a két szélső érintésérzékeny, a középső pedig egy hagyományos nyomógomb. Az S5-höz hasonlóan ez utóbbi közepébe került a PayPal minősítésű ujjlenyomat szenzor, melyre nem elég ráhelyezni az ujjunkat, hanem el is kell rajta húzni azt. A felhasználónként három ujjlenyomat memorizálására képes megoldás révén egyrészt feloldható a képernyőzár, másrészt pedig zárolhatjuk a készüléken lévő különböző tartalmakat. A virtuális billentyűzet 16×12, illetve 10,5×10,5 milliméteres, tehát igen korrekt méretű gombokat vonultat fel, ezenkívül pedig kiegészítőként akár hardveres QWERTY klaviatúrát is vásárolhatunk a tablethez.

 

 

Kamera
Bár a tablettel történő fotózás alapvetően elég szánalmas tevékenység, néhány helyzetben azért tényleg jó szolgálatot tehet egy tabletbe szerelt kamera. A Tab S 10.5-ben lévő 8 megapixeles fényleső ráadásul a jobbik fajtából való és egészen korrekt minőségben fotózhatunk vele. A természetesen autofókuszos és szerencsére LED-segédfényes kamera révén maximum 3264×2448 pixeles fényképek készíthetők, a képarány 4:3, illetve 16:9 lehet, ezenkívül kapunk még sorozatfelvevőt, 2/5/10 másodperces időzítőt, állítható fénymérést, arcészlelést, arcszépítő funkciót, HDR üzemmódot, valamint panorámakép feature-t is. Íme néhány tesztfotó – az eredeti mérethez klikk a kis képekre:

 

 

 

 

 

 

A videófelvevőben sem kell csalatkoznunk, hiszen a segítségével rögzített Full HD mozgóképek 30 fps sebességűek, 16,5 Mbit/s-os bitrátájúak, illetve sztereó hangsávval rendelkeznek. Tesztvideónk:

Szoftver
Az Android 4.4.2 (KitKat) operációs rendszerre szokás szerint a TouchWiz UI, illetve a Magazine UX lett ráhúzva, melyek már régi ismerőseink. A kezdőképernyő nulladik oldalán található a Flipboard génnekkel bíró My Magazine, utána pedig maximum öt slide-ot pakolhatunk tele mindenféle widgetekkel és ikonokkal. A felülről lehúzható sávon hét gyorsbeállítás, két csúszka és egy S Kereső, valamint egy Gyors Kapcsolódás gomb kapott helyet, a jobbalsó sarokban lévő gombra nyomva pedig azonnal a 6×5 ikonos főmenübe teleportálhatjuk magunkat. A back gomb nyomvatartásával, vagy egy jobboldalról indított swipe mozdulattal előcsalogatható több ablakos üzemmód remek szolgálatot tehet, csakúgy, mint az intelligens képernyőzár, az akksikímélő automatikus színtónus, az olvasás üzemmód, illetve a különböző mozdulat-alapú gesztusok.

 

 

 

Funkciók
A remekül kezelhető névjegyzék három részre (csoportok, kedvencek, névjegyek) van tagolva, böngészőből kettőt (default, Chrome) kapunk, és persze az S Tervező és a magyarul továbbra sem tudó S Voice sem hiányozhat a fedélzetről. Gyárilag fel van telepítve a gépre a YouTube kliens, a Dropbox, az Evernote, a Flipboard, a Hancom Office Viewer, a WatchOn, a SideSync 3.0, a Remote PC, illetve magyar vonatkozásban a Füles, az Éva Magazin, a Joy Magazin, illetve a Men’s Health app. Új tartalmakat nemcsak a Play Áruházból, hanem a nemrégiben Samsung Apps-ról Galaxy Apps névre keresztelt alkalmazásból is letölthetünk. FM-rádió sajnos nincs, a zenelejátszó kiválóan teszi a dolgát, a videólejátszó pedig a komolyabb HD tartalmakat is remekül viszi.

 

 

 

Hardver
Chipset fronton ugyanazt a big.LITTLE platformos Exynos 5420-as példányt kapjuk, mint ami a Tab Pro 10.1-ben is volt, és ami talán ma már egy kicsit gyengécskének tűnhet egy 2560×1600 pixeles kijelzőhöz, mindenesetre ezúttal fürgébb, gördülékenyebb produkciót ad elő, mint a Tab Pro 10.1 esetében. Mindez vélhetően a jobb szoftveres optimalizációnak tudható be, no és persze az sem mindegy, hogy a négy darab 1,9 GHz-es Cortex-A15 és a négy darab 1,3 GHz-es Cortex-A7 mag, illetve a Mali-T628 MP6 GPU mellett ezúttal nem 2, hanem 3 GB RAM található. Teszteredményeink: Quadrant – 20982 pont, Linpack 353/653 MFLOPS, AnTuTu 34972 pont. A kiviteltől függően 16/32 GB-os integrált flashmemóriával szerelt Tab S 10.5 a/b/g/b/ac szabványú dual-band Wi-Fi-t, Wi-Fi Directet, DLNA-t, hotspot funkciót, Bluetooth 4.0-át, GPS-vevőt, MHL 2.1-et és USB OTG-t is kapott, NFC viszont nincs benne. A készülékből LTE mobilnetes változat is létezik, melynek révén normál mobilhívások is benyolíthatók, illetve amelyben Exynos helyett Snapdragon 800-as chipkészlet lapul.

 

Konklúzió
Ha egy szupervékony, pillekönnyű és az átlagnál némileg nagyobb és szebb kijelzős tabletre vágyunk, akkor a Samsung Galaxy Tab S 10.5-ben egész biztosan nem fogunk csalatkozni. A csak néhány apróbb negatívummal rendelkező legújabb koreai tabletnek persze alaposan megkérik az árát, ugyanis cikkünk írásakor hazánkban legolcsóbban mintegy 130 ezer forintos szürkeimportos áron gyűjthető be a készülék. Ha esetleg ennél olcsóbban szeretnénk hasonló élvezeteket, és beérjük némileg kisebb LCD-vel, 2 GB RAM-mal, illetve ujjlenyomat-szenzor nélkül, akkor 20-25 ezer forinttal kedvezőbb áron egy Samsung Galaxy Tab Pro 10.1 is remek választás lehet. Végül, de nem utolsó sorban a 110 ezer forint körüli kompakt Galaxy Tab S 8.4 mellett sem mehetünk el szó nélkül.

Samsung Galaxy Tab S 10.5
Pozitívum: szupervékony formaterv, alacsony tömeg, kiváló kijelző, fürge működés, bővíthetőség, LED-fényes kamera, fejlett wireless funkciók, infravörös távirányítás, Android 4.4 szoftver, szerethető UI, többablakos üzemmód, Galaxy Gear támogatás, szabványos microUSB-port, korrekt üzemidő, USB OTG, opcionális QWERTY billentyűzet.
Negatívum: nincs benne FM-rádió és NFC, alapáron nem jár hozzá headset, nem vízálló, cerkával nem kezelhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik