Média
Morning news concept, newspaper close-up

Új elnökség a Magyar Lapkiadók Egyesületénél

Szalay Dániel
Szalay Dániel

újságíró. 2018. 06. 04. 13:42

Negyedszer választották újra Kovács Tibor elnököt a lapkiadók egyesületének élére, az elnökség összetétele azonban változott. Az MLE közös fellépést tervez az iparág súlyos problémái miatt.
Korábban a témában:

Tisztújító közgyűlést tartott a Magyar Lapkiadók Egyesülete, mely negyedszer választották elnökének Kovács Tibort (a Bors, a Délmagyarország és a Kisalföld kiadója, a Lapcom Zrt. hr-igazgatóját). Az elnök ismételt újrázása mellett változott viszont az elnökség összetétele, derül ki az MLE hétfői, a közgyűlésről kiadott beszámolójából, ami alapján egyébként több iparági problémáról, az újságírók helyzetéről és a lapok terjesztési gondjairól is szó esett.

A közgyűlésen megválasztott új vezetőség tagjai:

Elnök:

Kovács Tibor

Az elnökség tagjai:

 • Andacs Botond (Index.hu Zrt.)
 • Bulyáki Iván (Mediaworks Hungary Zrt.)
 • Fári István (Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.)
 • Fodor István (Inform Média Lapkiadó Kft.)
 • Király Mária (Ringier Axel Springer Magyarország Kft.)
 • Óhidi Zsuzsanna (Marquard Media Magyarország Kft.)
 • Szabó György (a Central Médiacsoport Zrt.)
 • Szauer Péter (HVG Kiadó Zrt.)

Az elnökség póttagjai:

 • Demcsák Lajos (Piac és Profit Kiadó Kft.)
 • Göbölyösné Mátrahegyi Anna (Médiapiac Kft.)

Felügyelő Bizottság elnöke:

 • Turi Árpád (Mediaworks Hungary Zrt.)

Felügyelő Bizottsági tagok:

 • Dobricza Gabriella
 • Kálmán Erika (Inform Média Lapkiadó Kft.)

A közgyűlésen a vezetőség beszámolt az elnökség elmúlt évben végzett munkájáról, az írott sajtó gazdasági- és jogi környezetét érintő változásokról, továbbá a közgyűlés elfogadta az elnökség éves jelentését, a 2017. évi zárszámadást, valamint a 2018. évi költségvetési előirányzatot. Az egyesület egyúttal megköszönte a leköszönő elnökségi tagok munkáját. Az elmúlt év eseményeinek és eredményeinek ismertetése mellett a közgyűlésen résztvevő tagvállalatok képviselőinek egyetértésével megfogalmazódtak a 2018-as év legfontosabb célkitűzései is.

Mészáros Lőrinc Orbán Viktor társaságában Felcsúton a Puskás Akadémia VIP páholyában: Fotó: Karancsi Rudolf, 24.hu
Nagyot kaszál Mészáros Lőrinc a közmédián
Több mint félmilliárd forintnyi osztalékot fizet ki a közmédia reklámidejét értékesítő Media Services Kft. Mészáros Lőrinc érdekeltségének.

Az MLE közös szakmai fellépést szorgalmaz

Kiemelt feladat volt és a jövőben is nagy hangsúlyt kap a kiadói szakma felkészítése a megváltozott adatvédelmi szabályozásra (GDPR) való tekintettel. Az MLE, a kiadók számára készített adatvédelmi iratminta csomaggal, tagoknak nyújtott DPO szolgáltatással és kedvezményesen elérhető adatvédelmi biztosítási csomaggal eddig is segítette az átállást, és a továbbiakban is ellátja a GDPR kapcsán felmerülő ágazati szintű szakmai képviseletet és ágazati kódex készítésébe kezd. A következő időszak további fontos és kiemelt feladata lesz, hogy a minőségi lapterjesztés fenntarthatósága érdekében közös lépéseket tegyenek az érintett felek, a minőségi kézbesítés, a rugalmas, megbízható és kiszámítható terjesztési szolgáltatás biztosítása érdekében. A tagvállalatok körében végzett felmérés alapján a kiadói értékláncban a terjesztés területén van a legnagyobb bizonytalanság, a terjesztési környezet jövőjét illetően, mely kapcsán szükséges az ágazati érdekképviselet.

Nehéz a dolga a magyar újságíróknak

A közgyűlésen szó esett arról a sajnálatos tendenciáról is, hogy az utóbbi időben feltűnően nehezebb a dolguk azoknak az újságíróknak, akik be akarnak számolni a közérdeklődésre számot tartó eseményekről. Jelentősen romlott a közintézmények, közszereplők válaszadási hajlandósága, a nyilvános rendezvények látogathatósága, és megnőtt az újságírók iránt indított eljárások száma. Az MLE a 2018-as országgyűlési választásokra készülve, a médiaszereplők számára irányelveket bocsátott ki, mellyel támogatja a felelős, etikus és elszámoltatható újságírási normák betartását, áll az MLE beszámolójában, mely ezután külön is felhívja rá a figyelmet, hogy a sajtó szabadságát, az informálás kötelezettségét, az állampolgárok tájékozódáshoz való alapvető jogát Magyarország Alaptörvénye IX. cikke biztosítja. Az intézmények működésének nyilvánossága, és kiterjesztése a médiára, a pluralizmus jogi alapja. Ennek előfeltétele a véleménynyilvánítás szabadsága, jog az információhoz és a cenzúra kizárása. Az MLE jelezte, továbbra is elítél mindenfajta diszkriminációt, amely az etikus újságírás kereteit betartó újságírókat/sajtómunkatársakat a törvény által előírt feladatteljesítése során bármilyen módon akadályozza, vagy lehetetlenné teszi.

A szakmát érintő legfontosabb stratégiai kérdésekben a közgyűlés résztvevői továbbra is nagy hangsúlyt helyeztek az egyesületi munkában a nemzetközi tudásáramlás biztosítására, a kiadói szakma legjobb gyakorlatainak hazai bemutatására, az ezzel kapcsolatos workshop-ok, képzések szervezésére.

A társszabályozás intézményének működtetésével kapcsolatban is számot vetett a kiadói közösség:  a panaszok számában emelkedést látunk, ami mutatja, hogy az olvasóközönségnek vannak elvárásai az újságírással szemben, és növekedett az MLE, mint társszabályozásban eljáró szervezet iránti bizalom is. A soron következő időszakban ezzel kapcsolatban fontosnak tartja a kiadói közösség azt is, hogy értékelje az eddigi munkát, annak érdekében, hogy az etikai szempontok, a helyes és helytelen módszerek, a sajtóval kapcsolatos szakmai viták mindennapjainak részévé váljanak és erősíthessék a sajtó szabadságát és minőségét, ezáltal tovább nőhet a társadalom bizalma a felelős írott sajtó iránt.

A napokban egyébként tisztújítás volt a Magyar terjesztés-ellenőrző szövetségnél (MATESZ) és a Repropressnél is.

observer
Felvásárolta a Nézőpont az Observert, az ország legnagyobb médiafigyelőjét
A Nézőpont Csoport lett az Observer Budapest Médiafigyelő tulajdonosa. A felvásárolt cég volt mostanáig a Médiapiac újságnak is a tulajdonosa, de a szaklap végül nem kerül a kormányközeli céghez.
dav
Nevet vált és már indul is az új országos kormányközeli rádió
A Class FM hiába megy újra bíróságra: jön a kormányközeli cég Retro Rádiója és a Magyar FM.
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Domenico Lucano, mayor of the small Italian fishing village Riace, receives the 'Dresden Peace Award 2017' at the Semper opera in Dresden, Germany, 12 February 2017. Lucano receive the award for his committment to helping refugees. The 58-year-old man has been welcoming refugees flying from war and poverty since 1998. Photo: Arno Burgi/dpa-Zentralbild/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.