Média

Kormányközelbe mehet a Class FM frekvenciája

rádió
rádió
Az Andy Vajna és Mészáros Lőrinccel összefüggésbe hozható Hold Reklám Kft. a Médiatanács eheti döntésével ismét közelebb kerül az egyetlen országos kereskedelmi rádiós frekvencia megszerzéséhez.

A Médiatanács a 24.hu értesülése alapján kedden úgy döntött, folytatja az országos kereskedelmi rádiós pályázatot, amelyet márciusban egy ellene indított bírósági per miatt függesztett fel a testület.

A testület korábban kizárta a pályázaton elinduló mindössze két pályázóból az egyiket, a ma már internetre kiszorult Class FM-et működtető Advenio Zrt.-t alaki (formai) hibára hivatkozva, és egyedüliként a Hold Reklám Kft. maradt a pályázatban, amelynek tétje, hogy kié lehet az egyetlen országos frekvencia, melyet hét éven át a 2016 novemberében elnémított Class FM használt.

A pályázatban egyedüliként maradt Hold Reklám Kft. a Mészáros Lőrinc által megvásárolt MKB Banktól vett fel hitelt, nem sokkal a rádiós pályázat előtt. A céget jelenleg az a Bakai Mátyás vezeti, aki nemrég még a Rádió 1 társügyvezetője volt a Rádió 1-et tulajdonló Andy Vajna filmügyi kormánybiztos mellett. Bakai és Vajna baráti viszonyt ápolnak, emellett a Hold Reklám Kft. olyannyira jó üzleti kapcsolatban van Andy Vajnával, hogy a Hold Reklám Kft. több nagyvárosban is a Rádió 1 hálózat műsorait sugározza helyi rádiós frekvenciáin hálózatos partnerként. A Hold Reklám kft. korábban Vajna nevén volt, a frekvenciapályázat előtt került át Bakai nevére.

Kerestük az ügyben a Class FM-et működtető Advenio Zrt. illetékesét, de Földes Ádám vezérigazgató megkeresésünkre későbbre ígért visszahívást. Ám úgy tudjuk, a Kúriához fordulnak felülvizsgálatért, miután nemrég a Médiatanács elleni pereik közül az egyikben, mely a Class FM-nek a pályázatról való kizárását érintette, a bíróság megalapozottnak találta a Médiatanács lépését.

A rádió egyébként más perekben azt is vitatja, hogy egyáltalán a pályázat kiírása jogszerű-e, illetve a mai napig per van folyamatban amiatt is, hogy egyáltalán jogszerűen nem hosszabbította-e meg a Médiatanács a Class FM-mel 2016-ban a hatósági szerződést, holott a Class szerint erre a Médiatörvény alapján további 5 évre lehetőség lett volna. A Médiatanács szerint azonban a grémium diszkrecionális jogköre eldönteni, hogy hosszabbít-e médiaszolgáltatási engedélyt valakivel vagy sem. Ebben a perben hamarosan ítéletre lehet számítani. A Class FM egyébként egy másik perében a Hold Reklám Kft. pályázatból való kizárását is kezdeményezte, alaki hibára hivatkozva.

Lehet még esélye a Class FM-nek, ha a bíróságon fordulat lesz

A Médiatanács a 24.hu kérdésére ma azt közölte: az Advenio Zrt. által a saját pályázati nyilvántartásba vételének alaki hibák miatti megtagadása tárgyában indított eljárásban a döntés jogerős, fellebbezésnek nincs helye, ugyanakkor azt is elismerte a grémium, hogy felülvizsgálati kérelem nyújtható be a Kúriához. A Hold Rádiós és Televíziós Reklám Kft. nyilvántartásba vételével kapcsolatos – szintén az Advenio által indított – eljárásban a bírói végzéssel szemben van helye fellebbezésnek, az egyelőre nem jogerős – tették hozzá. A Médiatanács az ezzel kapcsolatos válaszon egyébként 12 napon át gondolkodott.

A Class FM-et működtető Advenio Zrt. 2016 májusáig Simicska Lajos tulajdonában állt. A céget ezt követően egy amerikai üzletember, Michael McNutt, a Sláger Rádió Zrt. tulajdonosa vásárolta meg, így a pereket már McNutt jogászai indították a Médiatanács ellen.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik