Média

Németh S. Szilárd: Az ATV örök ellenzéki marad

Németh S. Szilárd, ATV. Fotó: Fotó: Pál Anna Viktória, 24.hu (archív)
Németh S. Szilárd, ATV. Fotó: Fotó: Pál Anna Viktória, 24.hu (archív)

Nem lesz az ATV-ből fideszes bulvártévé – nyilatkozta Németh S. Szilárd, a Hit Gyülekezetéhez tartozó ATV vezérigazgatója Tarjányi Péter portáljának, a zoom.hu-nak adott, ma megjelent interjúban. A vezérigazgató ezt a 444.hu néhány nappal ezelőtti azon cikkére reagálva nyilatkozta, melyben a portál a tévét tulajdonló gyülekezetnek juttatott jelentős állami támogatások, valamint névtelen ATV-s megszólaló forrásra hivatkozva éppen ennek ellenkezőjéről írt.

Németh S. Szilárd (aki egyébként a gyülekezetet irányító Németh Sándor vezető lelkész fia) azt állította az interjúban, a 444.hu cikke csupán egy ellenük indult lejáratókampány része. Amikor az interjúban szóba került, hogy a Hit Gyülekezete sok állami támogatást kap, tavaly év végén például az egyház Szent Pál Akadémiája és a Hit Park területén létesítendő könyvtár összesen több mint 750 milliós dotációban részesült, a vezérigazgató úgy reagált, kettős mérce, hogy a gyülekezet támogatása sokkal nagyobb sajtót kap, mint olyan egyházak támogatása, amelyek nagyságrendekkel több pénzhez jutottak, és amelyeknek van médiájuk, van befolyásuk és a vezetőik rendszeresen szerepelnek közmédiumokban, míg a Hit Gyülekezete viszont állami médiában nem jelenik meg. A vezérigazgató hozzátette, az ATV-nél nem a tulajdonos aktuális politikai nézete határozza meg a tartalmat, és bár a tulajdonos gyülekezet néhány témában osztja a kormány álláspontját, ennek ellenére az ATV hangvétele, stílusa, karaktere nem változott.

Nálunk szabadon dolgozhatnak a kollégák. Ha valaki ezt megkérdőjelezi, azokat az újságírókat, riportereket, szerkesztőket is megsérti – és ezért is nagy a felháborodás –, akik több évtizedes szakmai háttérrel dolgoznak nálunk. Ők nem bábfigurák, és nem is akarjuk bábfiguraként kezelni őket. Mi nem azt figyeljük, hogy a kollégáinknak milyen a politikai szimpátiájuk, hanem azt, hogy mennyire jók a szakmájukban, milyen nézettséget tudnak produkálni. Az ATV egy olyan hely, ahol kulturáltan tudnak együtt dolgozni fideszes és baloldali érzelmű kollégák is. Mi nem politikai szektát akarunk felépíteni, hanem azt szeretnénk, hogy a jelenlegi körülmények között, ezen a nagyon durva médiapiacon sokáig fennmaradjon az ATV és mindig objektív maradjon minden kérdésben.

A vezérigazgató hozzátette, nincsenek műsoraikban tabutémák, és bár a politikusok családi életével nagyon óvatosan bánnak, de ez érvényes a baloldali és jobboldali politikusokra is.

Kritikus attitűd, ellenzékiség

A vezérigazgató megismételte Bednárik Imrének, az ATV hírigazgatójának, a 24.hu-nak tavaly októberében adott interjújában is megjelenteket, miszerint az ATV-nek esze ágában sincs kivonni a közéleti témákat műsoraiból, hiába beszélt ilyesmiről ugyancsak a 24.hu-nak Hajdú Péter producer-műsorvezető augusztusban. Németh S. Szilárd a ma megjelent interjúban ugyan nagyon dicsérte Hajdú Pétert, amiért nagy nézettséget szállít műsoraival az ATV-nek, és ezzel hozzájárult ahhoz, hogy az ATV tavaly kiemelkedő reklámbevételre tegyen szert, de azt is hangsúlyozta, a producer-műsorvezető csak a magánvéleményének adott hangot korábban, hogy ki kellene vonni a politikát a csatornáról a választások után. Ezt akkor sem teszi meg az ATV, ha megint a Fidesz nyeri a választásokat áprilisban.

A vezérigazgató leszögezte: az ATV egy olyan hírcsatorna marad, ahol kritikai attitűd érvényesül, figyelembe véve, hogy a média feladatai közé tartozik a hatalom ellenőrzése, és egy hírcsatornának örök ellenzékinek kell lennie.

20 politikus megszólalóból 18-19 ellenzéki

Németh S. Szilárd az interjúban azt mondta, bár erős indulatokat váltott ki a 444 írása házon belül, de jó a hangulat az ATV-nél. A vezérigazgató az interjúban kétségbe vonta, hogy valóban egy ATV-s kollégától származik-e a 444.hu cikkében megjelent alábbi idézet, a csatorna bulvártévévé alakításával kapcsolatban: „Értem én, hogy bulvártévét csinálnak belőlünk a Fidesznek, de legalább szólhattak volna.” A vezérigazgató szerint ilyet legfeljebb egy sértett, korábban a csatornánál dolgozó személy mondhatott a portálnak, de nem kívánta megnevezni, kiről lehet szó. Mindössze ennyit mondott:

Nyilván vannak a fejemben nevek, sőt, vannak, akik a tévétől való távozás után hasonlókat nyilatkoztak, hasonlókat terjesztenek, de a konkrétumokat mindenkinek a fantáziájára bízom. Egy biztos: nem az a meggyőződés az ATV-n belül, hogy bulvártévét építünk. Akik bent dolgoznak, azok pontosan tudják, hogy hétköznap percekre lebontva is sokkal több politikai műsort sugárzunk, mint korábban. Hétköznap közéleti tematikát adunk, hétvégén pedig szórakoztató műsorokat. Ez mindig is így volt, nincs benne újdonság. Személyek persze cserélődtek, viszont a tematika nem változott.

Németh S. Szilárd azt tanácsolta azoknak, akik szerint az ATV a kormánypárt felé tolódik, hogy nézzék meg az ATV műsorait, hiszen húsz politikusból tizennyolc vagy tizenkilenc ellenzéki.

A csatorna műsorainak hangvétele semmit nem változott, ugyanolyan, mint öt-hat évvel ezelőtt, és erre a legjobb bizonyíték, hogy a nézők kitartanak a tévé mellett. A politikai beszélgetős műsorok általában nem a legnézettebbek, viszont ebben a műfajban mi csináljuk a legnézettebbeket. Ebből is látszik, hogy a nézők továbbra is hiteles forrásként fogadják el az ATV-t

– húzta alá.

Csökkent az Egyenes Beszéd nézettsége, de több lett a fiatal nézője

A vezérigazgató a Zoomnak a nézettségről még azt mondta, hogy most sokkal több politikai műsor van a magyar tévéadókon, mint korábban, 2014 előtt például az Egyenes Beszéd típusú műsorból egy volt, most meg van legalább három. Összességében minimálisan csökkent az Egyenes beszéd nézőszáma, de eközben sokkal több lett az 50 évnél fiatalabb néző. Az egyéb műsoraikat illetően Németh S. Szilárd – konkrét nézettségi adatok említése nélkül – kijelentette:

a reggelünk hatalmasat nőtt, a híradó hasít, a hétvégénk pedig olyan látványos erősödést produkált, hogy az össznézettségünk a nagyobb konkurencia ellenére is növekedett.

Ma már nem egy ember arcára építik a tévét

Az interjú készítője ezután felvetette, azért elég sok kellemetlen hír akadt az elmúlt bő egy évben az ATV körül, távozni kényszerült Havas Henrik, Friderikusz Sándor, Demcsák Zsuzsa, illetve nincs már a tévénél Mészáros Antónia, Bánó András, és az a Kálmán Olga is távozott, akiről 2016-ban egy interjúban Németh S. Szilárd még azt mondta, „sokak szemében Kálmán Olga az ATV”. Az ATV vezetője most úgy reagált erre, Kálmán Olga távozása fontos pillanat volt a tévé életében, és ugyan valóban meghatározó arca volt a műsorvezető az ATV-nek, aki ráadásul épp ahhoz a tévéhez ment, mely az ATV helyére kíván törni, és ahol az eredetihez nagyon hasonló nevű műsort vezet, de Kálmán Olga távozása után az a döntés született a csatornánál, hogy nem egy emberrel próbálják pótolni a műsorvezetőt, hanem egy olyan személyekből álló csapattal, melynek tagjai alkalmasak arra, hogy a rengeteg tévécsatorna között is vonzzák a figyelmet. Így esett a választás olyan személyekre mint Vujity Tvrtko, Kárász Róbert, Sváby András stb. Kapóra jött, hogy a TV2 irányváltása után le tudták vadászni a legjobbakat.

Kiemelt kép: Németh S. Szilárd, az ATV vezérigazgatója interjút ad a 24.hu-nak 2016 áprilisában. Fotó: Pál Anna Viktória, 24.hu (archív)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik