Média

Újabb rádiókat szereznek meg kormányközelből

Egy budapesti rádiós frekvencia idén, egy nyíregyházi rádiós frekvencia pedig jövőre landolhat Mészáros Lőrinc és Andy Vajna közelében.

Várhatóan Retro Rádió néven folytatja tevékenységét a budapesti 99,5 MHz-es helyi közösségi rádiófrekvencián fogható Rádió Q-t működtető cég, a Rádió Q Kft. A leendő Retro Rádió már kezdeményezte is a Médiatanácsnál a Rádió Q-s médiaszolgáltatás műsortervének megváltoztatását, valamint azt, hogy a Médiatanács engedélyezze a Rádió Q névváltását Retro Rádióra. A kérdés a Médiatanács e heti napirendjén szerepelt, ahol információink szerint mint vajon a kés, úgy ment át a kérelem, annak ellenére, hogy Nyíregyházán van már egy hasonló nevű rádió, amelynek ilyen néven évek óta van egy védjegyoltalma.

A Rádió 1 közeléből

A Rádió Q Kft. november elején, egy újonnan létrehozott, 3 millió forint alaptőkéjű céghez, a Tranzisztor Kft.-hez került. Bár az Andy Vajna érdekeltségében lévő Rádió 1-et működtető Radio Plus Kft. sajtókapcsolati munkatársa hetekkel ezelőtt azt nyilatkozta a 24.hu-nak, hogy a Radio Plus Kft.-nek nincs terve arra vonatkozóan, hogy Budapesten a meglévő Rádió 1-es mellett még egy további frekvenciát szerezzen, úgy tudjuk, a Retro Rádió már december második felében, elvben már december 18-tól, vagyis már a jövő héttől megkezdi tevékenységét, méghozzá ugyanarról a budapesti helyszínről, ahonnan egyébként az Andy Vajna tulajdonában lévő Rádió 1 adása is szól jelenleg, a budapesti I. kerületi Hegyalja úton. (A Rádió 1 székhelyét épp ezekben a napokban helyezik át a Hegyalja útról Andy Vajna Las Vegas kaszinójába, a belvárosi Vigadó utcába.)

A Rádió 1-es közelségre utal az is, hogy úgy értesültünk: a Retro Rádió programjának és zenei kínálatának összeállításában a Rádió 1 programigazgatója, Bertók László (McFly) is segítséget nyújtott, bár az még kérdéses, hogy formálisan is lesz-e neki szerepe a Retrónál. A Retro szignálparkját külföldön, profi körülmények között készítették, éppúgy mint a Rádió 1-ét. Ami miatt többek között mégsem Vajna nevére kerül a rádió, az az, hogy a Médiatörvény kizárja, hogy egy városban ugyanannak a tulajdonosnak két rádiós frekvenciája is legyen. Így aztán inkább a másik kormányközeli oligarcha, Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester megjelenésére lehet számítani. Erre utalnak is bizonyos jelek.

A nyíregyházi Retro Rádió lemondott a védjegyéről

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) adatbázisában látszik, hogy a Rádió Q-t tulajdonló Tranzisztor Kft. kezdeményezte a Retro Rádió védjegyoltalom regisztrációját. Az is kiderül az SZTNH adatbázisából, hogy ugyanekkor a nyíregyházi 103,9 MHz-en üzemelő Retro Radio Nyíregyháza tulajdonosa, a Center-Rádió Kft. képviselője is megváltozott, méghozzá pont ugyanarra a budapesti Dr. Szabó István Ügyvédi Irodára, mely a Tranzisztor Kft. szellemi tulajdonának regisztrációját is intézi a hivatalnál.

Bár a nyíregyházi rádiónál egyelőre nem látszik változás a cégnyilvántartásban, ott annak tulajdonosaként Szakács Tibor ügyvezető látszik, a napokban Szakács környezetéből arról hallottunk, hogy Mészáros Lőrinc szemet vettet a rádióra, amelynek jövő ősszel jár le a 12 éves frekvenciaszerződése, így tulajdonosa azt tervezi, talán már pár hónapon belül eladja a cégét, de a névhasználatot addig is átengedte a budapestieknek. Felhívtuk Szakács Tibort, és először azt kérdeztük, mit szól hozzá, hogy Budapesten is lesz Retro Rádió. Nem lepődött meg a kérdésen. Azt mondta, tudnak a fejleményről. Arra, hogy van-e kapcsolat a két rádió között, arra hivatkozva, hogy rossz a telefonvonal minősége, Szakács azt kérte, küldjük el a kérdéseinket e-mailben, amit meg is tettünk még tegnap délelőtt, választ cikkünk megjelenéséig mégsem kaptunk.

Mindenesetre a két rádió azonos képviselője, a budapesti ügyvédi iroda, illetve az, hogy láthatóan nem támasztanak akadályt a piacra később érkezőnek a névhasználatot illetően, azokat a várakozásokat erősítik, hogy idővel esetleg hálózatba kapcsolódna a budapesti Retro Rádió a nyíregyházi Retróval. Sőt az is nagyon valószínűnek tűnik, hogy a nemrég Mészáros Lőrinc által felvásárolt kecskeméti Gong FM is beléphet a rádiós hálózatba, ami tehát sok szempontból hasonlóan épülne fel a budapesti központú Rádió 1 országos hálózatához, csak épp retrózenéket sugározna. Természetesen küldtünk ezzel kapcsolatban is kérdést Szakács Tibornak. Ha válaszol, arról természetesen beszámolunk.

Jogerős: Andy Vajna TV2-je védjegybitorló
A TV2 kénytelen lesz megváltoztatni a Chili TV nevét, mivel a tévétársaság jogerősen is elvesztette azt a pert, melyet a TV Paprikát működtető AMC Networks indított ellene.

Mészáros Lőrinc munkavállalója beszáll

A budapesti Retro Rádió kapcsán azt lehet még tudni, hogy Dénes Tamás, aki korábban Juventus Rádiónánál, illetve a Sláger FM-nél, valamint régebben a Bridge FM-nél és a Danubius Rádiónál is dolgozott, jelenleg pedig a Mészáros Lőrinc által megvásárolt Echo TV-n a várható időjárást ismerteti, biztosan tagja lesz a Retro csapatának. Erre utal Dénes Tamásnak az Echo TV weboldalán lévő bemutatkozó szövege is, ahol már szerepelteti a Retro Rádiót. Az új rádió indulására utal az is, hogy nemrég Dénes Tamás, aki Vágó Pirossal és Nyerges Izával egyszerre hagyta ott a Sláger FM-et, azt nyilatkozta, hogy egy induló rádiónál fogja folytatni karrierjét. Vágó Piros állítólag ugyancsak biztos szereplője lesz az új rádiónak. Küldtünk Vágó Pirosnak is kérdést ezzel kapcsolatban még tegnap, de nem válaszolt. Ha mégis megteszi, arról beszámolunk. (Frissítés: Időközben megérkezett a válasz Vágó Pirostól. Annyit írt, nem nyilatkozhat ebben az ügyben, keressük a Sláger FM és a Retro Rádió képviselőit.)

Cél: megszorongatni a Sláger FM-et

A Budapesten induló Retro Rádió a fővárosban hosszabb ideje piacvezető, a román Radu Morar tulajdonában lévő Tematic Media Groupjához tartozó Sláger FM-nek szeretne konkurenciát állítani oly módon, hogy kettéosztaná a régi slágereket játszó Sláger eddigi hallgatótáborát, hogy ezzel hozzásegítse a Vajna-féle Rádió 1-et a mostaninál erősebb piaci pozícióhoz, lehetőleg akár piacvezetőséghez. Korábban megkérdeztük a budapesti Retro Rádió indulásával kapcsolatos információkról Radu Morart, a Sláger FM-et működtető Tematic Media Group tulajdonosát is. Nem tűnt idegesnek. Azt nyilatkozta, egy oldies rádióhoz szerinte alapvetően két dologra van szükség: erős brandre és nagyon jó programmingra, majd hozzátette:

Szerencsére a Sláger FM-nél mindkettő megvan, amit mi sem igazolhatna jobban, mint a budapesti piacvezető és az országos előkelő pozíciónk. Mint eddig is, mi azon dolgozunk gőzerővel, hogy maximálisan kiszolgáljuk a hallgatóinkat és megőrizzük piacvezető státuszunkat, így ha akarnánk se lenne időnk arra, hogy különféle pletykákkal foglalkozzunk vagy azt latolgassuk, hogy mi lenne, ha… Mi a jól bevált taktikánk mentén haladunk, többekkel ellentétben mi próbálunk csak a saját rádiónkra fókuszálni, és azt építeni

– mondta Radu Morar.

A Rádió Q nehéz helyzetéből profitált az új tulajdonos

Ahogy arról már beszámoltunk, az elmúlt időszakban a budapesti 99,5 MHz közösségi frekvenciát birtokló Rádió Q sorozatban került jogi konfliktusba az NMHH Médiatanácsával, amely különböző hatósági eljárásokban jelentős bírságokat is kiszabott a rádió médiaszolgáltatójára, a Rádió Q Kft.-re. Egy médiatanácsi jegyzőkönyv alapján legutóbb épp novemberben kaptak bírságot, méghozzá a vállalkozás üzleti helyzetéből fakadóan csekélynek aligha nevezhető másfél millió forint összegről, ami akár végzetes is lehetett volna a cég legutóbbi pénzügyi beszámolója alapján: a kft.-nek mindössze 9,1 millió forint nettó árbevétele és 528 ezer forint nyeresége volt, ebből kellett kigazdálkodniuk a bírságot. Idén tavasztól egyébként a rádió huzamosabb ideig néma is volt és szünetelt a műsorgyártás, és csak azért nem tudta a Médiatanács elvenni a frekvenciát a kft.-től és új pályázatot kiírni, mert a kft. időnként mégis visszakapcsolta a sugárzást.

Az új tulajdonosnak még jól is jöhetett a felvásárolni kívánt rádió szorongatott helyzete, hiszen így feltehetőleg nyomott áron tudta megszerezni a kft.-t és ezen keresztül a budapesti frekvenciát. A Rádió Q Kft.-t novemberben megvásárló Tranzisztor Kft. egyedüli tulajdonosa a cégnyilvántartás alapján jelenleg egy 37 éves szegedi lakóhellyel rendelkező férfi, egy bizonyos Tamás Ákos Gergő, akinek szakmai előéletéről az általunk megkérdezett számos rádiós szakmabeli közül mindössze egyetlen valaki tudott némi információval szolgálni, de ő is mindössze annyit, hogy korábban Szegeden szerzett tapasztalatot az egyik helyi rádiónál, illetve úgy hírlik, mostanában már Budapesten mozgolódik.

Szerettünk volna kérdéseket feltenni az új tulajdonos-ügyvezetőnek is, hogy szakmai múltjáról és hogy arról érdeklődjünk, mik a tervei a rádióval, de a rádió honlapján feltüntetett központi telefonszámot többször is hiába hívtuk, mert a szám teljesen némának bizonyult. Ugyan Tamás Ákos Gergőhöz találtunk egy cégbíróságon is beregisztrált hivatalos e-mail címet, de tőle közel egy hónapja sem választ a kérdéseinkre, sem visszahívást nem kaptunk, ami tovább erősíti a szakmában kialakult általános véleményt, hogy a rádió várhatóan Mészáros Lőrinchez kerül, csakúgy mint korábban a Gong és a balatoni Part FM. Nagy fordulatnak kellene bekövetkeznie, hogy ne hasonló sors várjon a nyíregyházi Retro Rádióra is, főleg azok után, hogy a védjegyét már átengedte.

Habony hitelezője belépett az internetbe
És rögtön kiütötte Matolcsy fiát. Mészáros Lőrinc reklámcége segítette ebben.

Kiemelt kép: Mészáros Lőrinc polgármester-nagyvállalkozó és barátja, Orbán Viktor miniszterelnök. Fotó: MTI (archív)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik