Média
Budapest, 2011. február 4.
Andrew G. Vajna filmproducer, a filmipar reformjáért felelős, 2011 januárjában kinevezett kormánybiztos interjút ad dolgozószobájában a Magyar Távirati Irodának.
MTI Fotó: Kollányi Péter

Egyházi frekvencián tört be Szegedre Andy Vajna rádiója

Medvegy Gábor
Szalay Dániel
Medvegy GáborSzalay Dániel

2017. 11. 07. 19:23

Példátlan döntéssel engedélyezték, hogy kereskedelmi legyen a közösségi adóból.
Korábban a témában:

Furcsa körülmények között indult el Szegeden Andy Vajna rádiójának adása. A városban a 87,9 MHz-en szólalt meg a Rádió 1, ahol eddig a református, közszolgálati-közösségi jellegű Európa Rádió volt fogható. Ehhez képest meglehetősen éles váltás az „igazi mai slágerekkel”, Sebestyén Balázzsal és Cookyval operáló kereskedelmi adó.

Az, hogy ez a váltás megtörténhetett, azért is furcsa, mert korábban az Európa Rádió Műsorszolgáltató Nonprofit Kft. közösségi minősítéssel nyerte el a frekvenciát, ami jelentős mennyiségű közszolgálati műsortartalom készítését írja elő, viszont csak korlátozott mennyiségű reklám sugárzását teszi lehetővé, igaz, frekvenciahasználati díjat nem kell fizetni. Ám – mint arról a 24.hu értesült – múlt héten hozott határozatával a Médiatanács szinte példátlan módon hozzájárult ahhoz, hogy a frekvenciát a továbbiakban kereskedelmi jelleggel működtessék. Ezután pedig szélsebesen hozzájárultak ahhoz is ezen a héten, hogy a frekvencián az Európa Rádió adása helyett a Rádió 1-et sugározhassák, pontosabban hálózatba kapcsolódhasson az Európa Rádió a budapesti központú Rádió 1 adásával.

Az Európa Rádió Műsorszolgáltató Nonprofit Kft. tulajdonosa az Opten céginformációs adatbázisában kedden este fellelhető adatok szerint a Tiszáninneni Református Egyházkerület és a Tiszántúli Református Egyházkerület. Egyelőre nem világos, hogy az egyházkerület eladta Vajnáéknak az üzemeltető kft.-t, vagy valamilyen megállapodás alapján szólhat a szegedi frekvencián a Rádió 1. Az utóbbit valószínűsíti, hogy az Európa Rádió más városokban továbbra is saját műsorát sugározza.

Vajnáék azért is kényszerülhettek az egyházkerülettel való megállapodásra, mert a városban csaknem három évtizede helyi rádióként működő Rádió 88 tulajdonosai nem voltak hajlandóak hálózatba kapcsolódni a budapesti Rádió 1-gyel.

A filmügyi kormánybiztos októberben a Csongrád megyei napilapot, a Délmagyarországot, illetve annak kiadóját, a Lapcom Zrt.-t is megszerezte, így hirtelen jelentős médiabefolyásra tehet szert Szegeden.

Időközben itt a hivatalos bejelentés is (2017. november 7.)

Hivatalosan is megvan a bejelentés, hogy november 7-én hálózatba kapcsolódási engedélyt adott a Médiatanács a Vajna-féle Radio Plus Kft.-nek a szegedi Európa Rádióval, mely fel is veszi a Rádió 1 nevét. A Médiatanács jelezte, hogy a helyi rádió 4 óra 40 percnyi adás elkészítését vállalja a jövőben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Hódmezõvásárhely, 2017. május 26.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter érkezik a hódmezõvásárhelyi polgármesteri hivatalhoz 2017. május 26-án. Orbán Viktor a Modern városok program keretében látogatott el Hódmezõvásárhelyre, ahol Almási István (Fidesz-KDNP) polgármesterrel aláírja a kormány és Hódmezõvásárhely közötti együttmûködési megállapodást.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán a fejét veheti Lázárnak

Kommentek

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.