Média

Már Andy Vajnáé a Lapcom

Az Avalue Befektetési Kft., az Andy Vajna filmügyi biztos tulajdonában lévő AV Investments leányvállalata ma bejelentette, hogy lezárta a Lapcom Zrt. médiavállalat megvásárlására irányuló tranzakciót. Az eladó Radio Bridge Media Holdings Ltd. a Lapcom Zrt. részvényeinek 100 százalékának eladására vonatkozó megállapodást szeptemberben írta alá az Avalue Befektetési Kft.-vel. A tranzakció zárásához mostanra minden szükséges a jogszabályokban meghatározott hatósági jóváhagyás (GVH, Médiatanács) megtörtént.

Az Avalue csütörtökön megismételte Andy Vajna korábbi nyilatkozatát, miszerint célja, hogy a Lapcomhoz tartozó újságokat és online kiadványokat továbbfejlessze, valamint a kibővült médiaportfólió az együttműködési lehetőségek kiaknázásával, innovatív termékek fejlesztésével, digitális platformok erősítésével továbbra is érteket teremtsen helyi és országos fogyasztóinak valamint hirdetőinek.

A Lapcom fizetős nyomtatott termékei – Bors című országos napilap, a Délmagyarország című Csongrád megyei és a Kisalföld című Győr-Moson-Sopron megyei napilapokból – naponta 140 ezer példányban kelnek el és több mint 650 ezer olvasóval rendelkeznek. Digitális területen a kisalfold.hu, a delmagyar.hu és a borsonline.hu híroldalak együttesen naponta mintegy 170 ezer egyedi látogatót érnek el. A Lapcom ezenkívül két nyomdával is rendelkezik, melyek szintén Vajnáé lettek.

A Kisalföld elé vonultak a demonstrálók Fotó: Infovilág.com (engedéllyel)
Andy Vajna médiauralma ellen tiltakoztak Győrben
Civilek szerveztek vonulást a filmügyi kormánybiztos által felvásárolt Kisalföld szerkesztőségéhez, ahol több ellenzéki párt képviselője is felszólalt.

Elengedni, ami jól teljesít

A Kajmán-szigetekre bejegyzett tulajdonos a sikeres működés ellenére adja el a Lapcomot. A Lapcom 2015-ben 9,5 milliárd forint nettó értékesítési árbevételt és 1,3 milliárd forint adózott eredményt ért el. A cég 2016-ban is szép nyereséget produkált: 1,4 milliárd forintot vett ki a tulajdonos, a Kajmán-szigetekre bejegyzett Radio Bridge Media Holdings Limited. A Lapcom által kiadott Bors jelentőségét mutatja, hogy 2017 első negyedévében mintegy 60 ezer példányt tudtak értékesíteni belőle, ezzel a legnagyobb pénzért értékesített országos elérésű újságok egyike, melyet csak a konkurens Ringier Axel Springerhez tartozó Blikk tud megelőzni. A Lapcomhoz tartozik ezenkívül a Kisalföld című regionális napilap is, mely az idei év első negyedévében közel 55 ezer példányban fogyott, valamint a Délmagyarország című Csongrád megyei napilap, mely az ország legrégebbi regionális napilapja, szintén jelentős eléréssel. Ugyancsak ez a cég adja ki a soproni Superinfót és a Rejtvény magazint is. Már korábban, a Bors főszerkesztőjének és a Lapcom vezetőjének, Pallagi Ferencnek a nyugdíjba vonulásakor is lehetett arról hallani, hogy fideszes pénzemberek környékezik a Lapcom Kajmán-szigetekre bejegyzett tulajdonosát, hogy megvásárolnák tőle a kiadót, de Pallagi – aki 11 évig a Lapcomot is irányította – akkor azt mondta, egyszerűen csak szeretne nyugodt nyugdíjas éveket magának, azért hagyja abba az újságírást 33 év után. Ennek ellenére sokak számára kezdett egyértelművé válni, hogy mégis készülődik valami a háttérben, és szép éves profittermelő képessége ellenére megválna a kiadótól a Radio Bridge Media Holdings.

Kiemelt kép: Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik