Média

Andy Vajna Szegedet, partnerei pénzt, a Mária Rádió Telkibányát, a Sport2 bírságot kap

Médiatanács
Médiatanács
A Médiatanács eheti ülésén többek között eredményt hirdetett a telkibányai rádiós frekvenciapályázaton, valamint megengedte Andy Vajna cégének a hálózatba kapcsolódást a szegedi Európa Rádióval, és megbírságolta a Sport2-t. Döntöttek ezenkívül a műsortámogatásokról is, amiből Andy Vajna vidéki rádiós partnereinek is juttatnak.

A Médiatanács péntek délután bejelentette, hogy keddi ülésén a Telkibánya 100,6 MHz közösségi rádiós frekvenciapályázaton a Mária Rádió Zemplén néven tervezett szolgáltatásával pályázó, veszprémi székhelyű Médiahíd Kft.-t nyilvánította nyertesnek. A kft. a fővárosi Mária Rádióval hálózatba kapcsolódást kérve nyújtotta be ajánlatát, vagyis a zempléni térségben átveszi majd a cég a Mária Rádió műsorát. A Médiahíd Kft.-nek egyébként az FM4 Rádió Kft. a tulajdonosa, annak pedig a Mária Rádió.

A tanács eheti ülésének összefoglalója megerősíti ezenkívül a korábban már megjelent sajtóinformációt, ami alapján a grémium újra foglalkozott a Szeged 87,9 MHz-en sugárzó Európa Rádió frekvenciájával, és elfogadták, hogy a Radio Plus Kft. Budapest 96,4 MHz Rádió 1 médiaszolgáltatásával hálózatba kapcsolódva működhessen tovább a helyi rádió. A Radio Plus Kft. és a budapesti Rádió 1 Andy Vajna filmügyi kormánybiztos érdekeltsége. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a két héttel ezelőttig még közösségi frekvencián működő közösségi-egyházi rádió helyett a kormánybiztos rádiójának műsora szól Szegeden november 7-től, a testület ugyanis egy héttel korábban áldását adta a közösségi frekvencia kereskedelmivé történő átminősítésére.

Egyházi frekvencián tört be Szegedre Andy Vajna rádiója
Példátlan döntéssel engedélyezték, hogy kereskedelmi legyen a közösségi adóból.

A testület közleménye azt írja, hogy a nevét a hálózatba kapcsolódást követően 87,9 Rádió 1-re változtató szegedi rádió saját napi műsorideje a hálózatba kapcsolódással négy óra negyven perc, ami negyven perccel több mint korábban, amikor még a Debrecen 94,4 MHz-en elérhető Európa Rádióval hálózatba kapcsolódva szólt az adás. Arra a Médiatanács témával kapcsolatban pénteken kiadott néhány mondatos közleménye nem tér ki, hogy mekkora frekvenciahasználati díjért használhatja az egy héttel ezelőtt kereskedelmivé átalakított frekvenciát a cég, illetve mi alapján határozta meg a testület a díj mértékét a frekvencia kereskedelmivé történt átminősítésekor. Az sem derül ki a közleményből, hogy hogyan tudta megkezdeni a hálózatba kapcsolódást már november 7-én az Európa Rádió a Vajna-féle Rádió 1-el úgy, hogy csak aznap volt a Médiatanács ezt engedélyező ülése. (Ez ügyben ezért kérdéseket küldünk a testületnek, és a témára később még visszatérünk.)

Karas Monika, az NMHH és a Médiatanács elnöke. Fotó: MTI/Komka Péter
Közpénzből mérik a rádiók hallgatottságát jövő januártól
Eldőlt, melyik cég végzi az állami médiahatóság alá bekerülő hallgatottságmérést, és hogy ezért 687,5 millió forint plusz áfát számlázhat.

Bírság a Sport 2-nek és a Friss FM-nek

A grémium egyébként eheti ülésén ötvenezer forintra bírságolta a Sport2 médiaszolgáltatóját, az AMC Networks Central Europe Kft.-t burkolt reklám közzétételére hivatkozva. A Médiatanács szerint ugyanis a sportcsatorna Lóverseny délután című műsorszámának egyik augusztusi adásában egy gasztronómiai rendezvény főszervezőjével készült interjút úgy mutatott be a programok részletes ismertetésével, hogy a beszélgetés után a rendezvény hivatalos plakátja is megjelent a képernyőn. A szolgáltató a Médiatanács szerint ezzel úgy reklámozott egy eseményt, hogy megtévesztette a közönséget, mert a nézők nem a műsortól elkülönített reklámban találkoztak a kereskedelmi tartalommal, hanem abban a hiszemben nézték a műsort, hogy amit néznek, az reklámmentes tartalom.

A kisvárdai Friss FM közösségi rádió szolgáltatójára egy augusztusi hatósági ellenőrzés miatt tízezer forint bírságot szabott ki a tanács. A rádió kevesebb szöveget, magyar zenét, helyi közélettel foglalkozó, a mindennapi életet segítő, közszolgálati és hírműsort, valamint több ismétlést tett közzé a szerződésében vállaltakhoz képest.

Érdekesség, hogy a Médiatanács még mindig nem foglalkozott a velencei rádiós pályázat ügyében született bírósági ítélettel, mely kimondta, hogy a testület súlyos jogsértések mellett hozta ki győztesnek Andy Vajna partnerét, a B&T Kft.-t a Velence Meleg-hegy frekvenciapályázaton, az alakilag és tartalmilag egyaránt megfelelő pályázatot benyújtó Fehérvár Rádióval szemben.

Andy Vajna partnereinek is jut a műsortámogatási pénzekből

A testület azt is bejelentette, hogy kisközösségi, kereskedelmi és közösségi rádiók huszonnyolc sikeres pályázattal összesen 74,6 millió forintot kapnak a Médiatanács hírműsorok és közérdekű szolgáltató magazinműsorok készítését támogató pályázatának idei harmadik fordulójában. Hírműsor kategóriában eredményes pályázó volt a szigetszentmiklósi Lakihegy Rádió, a Rádió Szentendre, az Európa Rádió sátoraljaújhelyi és miskolci adója, a szintén miskolci Csillagpont Rádió, a tiszafüredi Tisza-tó Rádió, a szombathelyi Friss FM, a dunaújvárosi Rádió 24, a Tamási Rádió, a salgótarjáni 100,4 Rádió 1 és a zalaegerszegi 95,1 Rádió 1, a fővárosi Klasszik Rádió 92,1, a székesfehérvári Vörösmarty Rádió, a Bajai Rádió, a kalocsai KORONAfm100 és a Rádió Dabas. Szolgáltató magazinok gyártására támogatáshoz jutott az egri FM7 Rádió, a paksi Fortuna Rádió, a szolnoki Aktív Rádió és az Amadeus Rádió, a Rádió Szarvas, a pécsi 99,4 Rádió 1, a Berettyó Rádió, illetve a Sárvár Rádió. Mindkét kategóriában támogatásban részesül az Érd FM 101,3 és a hódmezővásárhelyi Rádió 7. A felsorolt rádiók között több olyan is akad, mely Andy Vajna Rádió 1 hálózatának tagja, ilyen például a pécsi Rádió 1, a salgótarjáni, illetve a zalaegerszegi Rádió 1 is.

 

A testület közölte azt is, hogy a Magyar Média Mecenatúra Program kilenc ismeretterjesztő film és sorozat elkészítését támogatja összesen 78,8 millió forinttal a Kollányi Ágoston-pályázat idei második fordulójában. Mosonyi Szabolcs újabb részt forgathat a „Vad” filmekhez Vad erdők, vad bércek címmel, amelynek központjában az európai hiúz áll majd, Simonyi Balázs pedig egy elismert magyar állatorvos és egy önkéntes görög állatvédő madárkórházainak kihívásait mutatja majd be. A kőbaltás ember harmadik epizódjának elkészítésére kapott támogatást Gauder Áron; a film alkotói ezúttal Tatán kutatják fel egy valamikor mamutra vadászó neandervölgyi törzs mindennapjait. Folytatódhat Jankovics Marcell hazai szenteket bemutató sorozata is. Ezúttal azt a tucatnyi külföldi származású szent papot ismerhetik meg a nézők, akik élen jártak a magyarok – elsősorban a fejedelem és udvara – megtérítésében, köztük a Géza fejedelmet megkeresztelő cseh Szent Adalbertet, a Szent Imre nevelőjeként ismert velencei születésű Szent Gellértet és a nándorfehérvári csatához sikerrel toborzó, olasz gyökerű Kapisztrán Szent Jánost. Hevér Zoltán rendező újabb tizenhat epizódot forgathat a Reformáció hétről hétre című sorozathoz, ezúttal is civileket megszólaltatva, akik szakmájuk és vallásuk kapcsolódási pontjairól beszélnek öt-öt percben. A második világháború után a kárpátaljai görög katolikus egyházközösségek pravoszláv egyházba történő beolvasztásának kísérletéről Vojtkó Ferenc készít filmet, Tóth Péter Pál pedig a német megszállás során elhurcolt politikai foglyok történetét dolgozza fel. A magyarbarát angol történész és diplomata, Sir Bryan Cartledge életét Gálfi Melinda viszi képernyőre, Farkas György pedig nyolcrészes sorozatot gyárt a hungarikumokról.

„Elmentünk a falig” – megszólalt a Médiatanács legyőzője
Radetzky Andrásék megtámadták az Andy Vajnáékat győztesnek nyilvánító határozatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik