Média
Médiatanács

Andy Vajna Szegedet, partnerei pénzt, a Mária Rádió Telkibányát, a Sport2 bírságot kap

Szalay Dániel
Szalay Dániel

újságíró. 2017. 11. 10. 14:22

A Médiatanács eheti ülésén többek között eredményt hirdetett a telkibányai rádiós frekvenciapályázaton, valamint megengedte Andy Vajna cégének a hálózatba kapcsolódást a szegedi Európa Rádióval, és megbírságolta a Sport2-t. Döntöttek ezenkívül a műsortámogatásokról is, amiből Andy Vajna vidéki rádiós partnereinek is juttatnak.
Korábban a témában:

A Médiatanács péntek délután bejelentette, hogy keddi ülésén a Telkibánya 100,6 MHz közösségi rádiós frekvenciapályázaton a Mária Rádió Zemplén néven tervezett szolgáltatásával pályázó, veszprémi székhelyű Médiahíd Kft.-t nyilvánította nyertesnek. A kft. a fővárosi Mária Rádióval hálózatba kapcsolódást kérve nyújtotta be ajánlatát, vagyis a zempléni térségben átveszi majd a cég a Mária Rádió műsorát. A Médiahíd Kft.-nek egyébként az FM4 Rádió Kft. a tulajdonosa, annak pedig a Mária Rádió.

A tanács eheti ülésének összefoglalója megerősíti ezenkívül a korábban már megjelent sajtóinformációt, ami alapján a grémium újra foglalkozott a Szeged 87,9 MHz-en sugárzó Európa Rádió frekvenciájával, és elfogadták, hogy a Radio Plus Kft. Budapest 96,4 MHz Rádió 1 médiaszolgáltatásával hálózatba kapcsolódva működhessen tovább a helyi rádió. A Radio Plus Kft. és a budapesti Rádió 1 Andy Vajna filmügyi kormánybiztos érdekeltsége. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a két héttel ezelőttig még közösségi frekvencián működő közösségi-egyházi rádió helyett a kormánybiztos rádiójának műsora szól Szegeden november 7-től, a testület ugyanis egy héttel korábban áldását adta a közösségi frekvencia kereskedelmivé történő átminősítésére.

Budapest, 2011. február 4.
Andrew G. Vajna filmproducer, a filmipar reformjáért felelős, 2011 januárjában kinevezett kormánybiztos interjút ad dolgozószobájában a Magyar Távirati Irodának.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Egyházi frekvencián tört be Szegedre Andy Vajna rádiója
Példátlan döntéssel engedélyezték, hogy kereskedelmi legyen a közösségi adóból.

A testület közleménye azt írja, hogy a nevét a hálózatba kapcsolódást követően 87,9 Rádió 1-re változtató szegedi rádió saját napi műsorideje a hálózatba kapcsolódással négy óra negyven perc, ami negyven perccel több mint korábban, amikor még a Debrecen 94,4 MHz-en elérhető Európa Rádióval hálózatba kapcsolódva szólt az adás. Arra a Médiatanács témával kapcsolatban pénteken kiadott néhány mondatos közleménye nem tér ki, hogy mekkora frekvenciahasználati díjért használhatja az egy héttel ezelőtt kereskedelmivé átalakított frekvenciát a cég, illetve mi alapján határozta meg a testület a díj mértékét a frekvencia kereskedelmivé történt átminősítésekor. Az sem derül ki a közleményből, hogy hogyan tudta megkezdeni a hálózatba kapcsolódást már november 7-én az Európa Rádió a Vajna-féle Rádió 1-el úgy, hogy csak aznap volt a Médiatanács ezt engedélyező ülése. (Ez ügyben ezért kérdéseket küldünk a testületnek, és a témára később még visszatérünk.)

Karas Monika, az NMHH és a Médiatanács elnöke. Fotó: MTI/Komka Péter
Közpénzből mérik a rádiók hallgatottságát jövő januártól
Eldőlt, melyik cég végzi az állami médiahatóság alá bekerülő hallgatottságmérést, és hogy ezért 687,5 millió forint plusz áfát számlázhat.

Bírság a Sport 2-nek és a Friss FM-nek

A grémium egyébként eheti ülésén ötvenezer forintra bírságolta a Sport2 médiaszolgáltatóját, az AMC Networks Central Europe Kft.-t burkolt reklám közzétételére hivatkozva. A Médiatanács szerint ugyanis a sportcsatorna Lóverseny délután című műsorszámának egyik augusztusi adásában egy gasztronómiai rendezvény főszervezőjével készült interjút úgy mutatott be a programok részletes ismertetésével, hogy a beszélgetés után a rendezvény hivatalos plakátja is megjelent a képernyőn. A szolgáltató a Médiatanács szerint ezzel úgy reklámozott egy eseményt, hogy megtévesztette a közönséget, mert a nézők nem a műsortól elkülönített reklámban találkoztak a kereskedelmi tartalommal, hanem abban a hiszemben nézték a műsort, hogy amit néznek, az reklámmentes tartalom.

A kisvárdai Friss FM közösségi rádió szolgáltatójára egy augusztusi hatósági ellenőrzés miatt tízezer forint bírságot szabott ki a tanács. A rádió kevesebb szöveget, magyar zenét, helyi közélettel foglalkozó, a mindennapi életet segítő, közszolgálati és hírműsort, valamint több ismétlést tett közzé a szerződésében vállaltakhoz képest.

Érdekesség, hogy a Médiatanács még mindig nem foglalkozott a velencei rádiós pályázat ügyében született bírósági ítélettel, mely kimondta, hogy a testület súlyos jogsértések mellett hozta ki győztesnek Andy Vajna partnerét, a B&T Kft.-t a Velence Meleg-hegy frekvenciapályázaton, az alakilag és tartalmilag egyaránt megfelelő pályázatot benyújtó Fehérvár Rádióval szemben.

Andy Vajna partnereinek is jut a műsortámogatási pénzekből

A testület azt is bejelentette, hogy kisközösségi, kereskedelmi és közösségi rádiók huszonnyolc sikeres pályázattal összesen 74,6 millió forintot kapnak a Médiatanács hírműsorok és közérdekű szolgáltató magazinműsorok készítését támogató pályázatának idei harmadik fordulójában. Hírműsor kategóriában eredményes pályázó volt a szigetszentmiklósi Lakihegy Rádió, a Rádió Szentendre, az Európa Rádió sátoraljaújhelyi és miskolci adója, a szintén miskolci Csillagpont Rádió, a tiszafüredi Tisza-tó Rádió, a szombathelyi Friss FM, a dunaújvárosi Rádió 24, a Tamási Rádió, a salgótarjáni 100,4 Rádió 1 és a zalaegerszegi 95,1 Rádió 1, a fővárosi Klasszik Rádió 92,1, a székesfehérvári Vörösmarty Rádió, a Bajai Rádió, a kalocsai KORONAfm100 és a Rádió Dabas. Szolgáltató magazinok gyártására támogatáshoz jutott az egri FM7 Rádió, a paksi Fortuna Rádió, a szolnoki Aktív Rádió és az Amadeus Rádió, a Rádió Szarvas, a pécsi 99,4 Rádió 1, a Berettyó Rádió, illetve a Sárvár Rádió. Mindkét kategóriában támogatásban részesül az Érd FM 101,3 és a hódmezővásárhelyi Rádió 7. A felsorolt rádiók között több olyan is akad, mely Andy Vajna Rádió 1 hálózatának tagja, ilyen például a pécsi Rádió 1, a salgótarjáni, illetve a zalaegerszegi Rádió 1 is.

 

A testület közölte azt is, hogy a Magyar Média Mecenatúra Program kilenc ismeretterjesztő film és sorozat elkészítését támogatja összesen 78,8 millió forinttal a Kollányi Ágoston-pályázat idei második fordulójában. Mosonyi Szabolcs újabb részt forgathat a „Vad” filmekhez Vad erdők, vad bércek címmel, amelynek központjában az európai hiúz áll majd, Simonyi Balázs pedig egy elismert magyar állatorvos és egy önkéntes görög állatvédő madárkórházainak kihívásait mutatja majd be. A kőbaltás ember harmadik epizódjának elkészítésére kapott támogatást Gauder Áron; a film alkotói ezúttal Tatán kutatják fel egy valamikor mamutra vadászó neandervölgyi törzs mindennapjait. Folytatódhat Jankovics Marcell hazai szenteket bemutató sorozata is. Ezúttal azt a tucatnyi külföldi származású szent papot ismerhetik meg a nézők, akik élen jártak a magyarok – elsősorban a fejedelem és udvara – megtérítésében, köztük a Géza fejedelmet megkeresztelő cseh Szent Adalbertet, a Szent Imre nevelőjeként ismert velencei születésű Szent Gellértet és a nándorfehérvári csatához sikerrel toborzó, olasz gyökerű Kapisztrán Szent Jánost. Hevér Zoltán rendező újabb tizenhat epizódot forgathat a Reformáció hétről hétre című sorozathoz, ezúttal is civileket megszólaltatva, akik szakmájuk és vallásuk kapcsolódási pontjairól beszélnek öt-öt percben. A második világháború után a kárpátaljai görög katolikus egyházközösségek pravoszláv egyházba történő beolvasztásának kísérletéről Vojtkó Ferenc készít filmet, Tóth Péter Pál pedig a német megszállás során elhurcolt politikai foglyok történetét dolgozza fel. A magyarbarát angol történész és diplomata, Sir Bryan Cartledge életét Gálfi Melinda viszi képernyőre, Farkas György pedig nyolcrészes sorozatot gyárt a hungarikumokról.

„Elmentünk a falig” – megszólalt a Médiatanács legyőzője
Radetzky Andrásék megtámadták az Andy Vajnáékat győztesnek nyilvánító határozatot.
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Hódmezõvásárhely, 2017. május 26.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter érkezik a hódmezõvásárhelyi polgármesteri hivatalhoz 2017. május 26-án. Orbán Viktor a Modern városok program keretében látogatott el Hódmezõvásárhelyre, ahol Almási István (Fidesz-KDNP) polgármesterrel aláírja a kormány és Hódmezõvásárhely közötti együttmûködési megállapodást.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán a fejét veheti Lázárnak

Kommentek

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.