Média

Újra Andy Vajnának kedvezett a Médiatanács

A Médiatanács eheti ülésén a Vasi Friss Kft. és az Andy Vajna filmügyi kormánybiztos tulajdonában lévő Radio Plus Kft. közös kérelmére október 15-i hatállyal engedélyt adott a Szombathely 97,7 MHz és a Budapest 96,4 MHz (azaz a Rádió 1) hálózatba kapcsolódásához. A  Friss Rádió egyúttal nevet is vált, és 97,7 Rádió 1 néven folytatja a sugárzást.

A testület ezenkívül a Tokaj 101,8 MHz helyi közösségi rádiós frekvencia pályázati eljárásában a Médiatanács alaki érvénytelenség miatt megtagadta az egyedüli pályázó, a Magyar Katolikus Rádió Alapítvány tulajdonában lévő Hegyalja Média Kft. pályázati nyilvántartásba vételét. A testület a Pécs 101,7 MHz körzeti kereskedelmi rádiós pályázat eljárásában a békéscsabai Uhrin Györgyné nevén szereplő, idén márciusban megalakult P1 Rádió Kft.-t hiánypótlás után pályázati nyilvántartásba vette, miután a bíróság elutasította a kormányközeli üzletemberekhez köthető Regionális Rádió Kft. és a pécsi Simon-család tulajdonában lévő, 2015 óta működő Pécs Rádió Kft. felülvizsgálati kérelmeit a nyilvántartásba vételük megtagadása miatt.

(Frissítés 2017.10.11.: Kiderült, hogy a P1 Rádió mögött kik vannak. A meglehetősen különös ügyről itt írunk bővebben.)

A Médiatanács felvilágosítást kér három helyi kereskedelmi rádiós frekvencia pályázati eljárásában: a Dunaújváros 93,1 MHz eljárásában a volt MTI-elnök, Belénessy Csaba által létrehozott Crossborder Film Kft.-től, továbbá a Nagykanizsa 95,6 MHz eljárásában a 2010-es bejegyzésű, abasári lakóhellyel rendelkező Misi György Norbert dtm Media Hungary Kft.-jétől, továbbá a Veszprém 90,6 helyi kereskedelmi rádiós frekvencia pályázatában pedig az LB Rádió Kft.-től, azaz Andy Vajna ügyvédjeinek idén létrehozott cégétől.

Az utóbbi két pályázati eljárásban a bíróság elutasította a veszélybe került Helikon Rádió üzemeltetőjét, a 2001-es alapítású, a hévízi Tóth Imre és a vidornyalaki Horváth Elemér tulajdonában lévő Helikon Rádió Kft.-t és a Regionális Rádió Kft. felülvizsgálati kérelmeit arról, hogy a grémium korábban megtagadta pályázati nyilvántartásba vételüket ajánlataik alaki érvénytelensége miatt.

rádió fotó: thinkstock
Több városban is elnémulhat a Helikon Rádió
A Helikon Rádió alulmaradt a keszthelyi és nagykanizsai helyi rádiós frekvenciáékért a Médiatanács és az Andy Vajnához közeli cégekkel folytatott háborúban.

Kiemelt kép: Andy Vajna filmügyi kormánybiztos, a TV2 és a budapesti központú Rádió 1 hálózat, valamint a Bors, a Délmagyarország és a Kisalföld című sajtótermékeket kiadó Lapcom kiadó tulajdonosa. Fotó: MTI/Kollányi Péter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik