Média
Lantos Csaba, a kórház tulajdonosa beszél a felújított Róbert Károly Magánkórház sajtótájékoztatóján 2016. január 15-én. A 4000 négyzetméter alapterületű kórházat másfél év alatt újították fel. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Kiszállt a portfolio.hu és a penzcentrum.hu egyik tulajdonosa

Szalay Dániel
Szalay Dániel

újságíró. 2017. 09. 21. 17:10

A 24.hu információi szerint néhány nappal ezelőtt kivonult Lantos Csaba üzletember a portfolio.hu, a penzcentrum.hu, valamint az agrarszektor.hu portált is működtető, emellett számos gazdasági konferenciát és rendezvényt szervező vállalkozás, a Net Média Zrt. tulajdonosai közül. (A Net Média nevéhez fűződik még a Portfolio Online Tőzsde, illetve a Portfolio Financial pénzügyi adatszolgáltatás, valamint e céghez tartozik az Alfatrader nevű deviza és CFD kereskedési szolgáltatásokat kínáló CEMP Trade Kft. is.)

Azt, hogy Lantos kiszállt, a cégnyilvántartási rendszerek is alátámasztják.

Balogh Gabriella és Bán Zoltán maradt

Ez egy éven belül már a második jelentős változás a portfolio.hu tulajdonosi szerkezetében. Tavaly október végén a Lantos Csabával szoros üzleti kapcsolatban álló Spéder Zoltán, az FHB Bank volt tulajdonosa, a korábban az Indexet is tulajdonló CEMP (Közép-európai Médiaszolgáltató Zrt.) tulajdonosa eladta a Net Média Zrt.-t egy akkor újonnan létrehozott, NT2016 Kft. nevű cégnek. E kft. mögött a Spéder Zoltánnal és Csányi Sándorral, az OTP vezérével is jó kapcsolatokat ápoló Balogh Gabriellán, valamint Bán Zoltánon, a Net Média vezetőjén kívül tulajdonos volt Lantos Csaba cége, a Septem Lute Vagyonkezelő és Szolgáltató Kft. is.

A most észlelt változás során azonban a Lantos-féle Septum Kft. tulajdonosi részesedése megszűnt a Net Médiát tulajdonló NT2016 Kft.-ban.

Jól ment tavaly az NT Médiának

A portfolio.hu-t, a penzcentrum.hu és az agrárszektor.hu-t is működtető Net Média Zrt. tavaly 1,2 milliárd forint nettó árbevétel mellett 161,5 millió forint nyereséget ért el adózás után. Lantos vagyonkezelő cége, a Septum Lute Kft. a 2016-os pénzügyi évben 4 millió forint nettó értékesítési árbevétel mellett 256 millió forint nyereségre tett szert.

Lantos Csaba nevét sokan az FHB Felügyelőbizottságának elnökeként, illetve az OTP Bank egykori vezérigazgató-helyetteseként ismerik, de mostanában már főleg inkább a magánegészségügyben vannak üzleti érdekeltségei: Lantos a 2016-ban felújított Róbert Károly Magánkórház tulajdonosa.

Spéder, a kegyvesztett

A portfolio.hu eredeti tulajdonosa, Simicska Lajoshoz hasonlóan a kormányzati körökben szintén kegyvesztetté vált, a második Orbán-kormány első időszakában még favorizált Spéder Zoltán az elmúlt időszakban majd minden korábbi üzleti, illetve médiapiaci érdekeltségétől megvált, többek között kiszállt az FHB Bankból és a BIF (Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt.) tulajdonrészét is eladta, áron alul Schmidt Máriának. A Port Networktől és a CEMP médiaportfóliójának legismertebb tagjától, az Indextől is megvált. Ez utóbbi először Simicska Lajos cégéhez került, de Simicska az Indexet egy újonnan alapított alapítványnak, a Magyar Fejlődésért Alapítványra ruházta át. Spéder Zoltán egyébként azután kezdte el eladogatni üzleti vállalkozásait, hogy rendőrségi nyomozás indult ellene, illetve a kormányközeli lejáratóeszközzé vált TV2 és a Ripost a magánéletében is vájkáló riportsorozatokat közölt róla. Spéder mostanában újra építkezik: az Európai Unió pénzét is felhasználva használtautós és álláskereső oldalt épít egy Jeremie-tőkealapon keresztül, melynek ő a tulajdonosa.

A Portfolio gazdasági konferenciája Budapesten
Újabb portál került Spéder Zoltán közelébe
Az Inforádiót és a napi.hu-t is működtető CEMP-csoport és a Tőkepartner Kockázati Tőkealap jelenlegi, az FHB és az Index volt tulajdonosának közelébe került a Jobinfo.hu. Spéder Zoltán egyébként már az állás.hu mögött is ott volt.
Kiemelt kép: Lantos Csaba, a felújított Róbert Károly Magánkórház sajtótájékoztatóján 2016. január 15-én. A 4000 négyzetméter alapterületű kórházat másfél év alatt újították fel. MTI Fotó: Bruzák Noémi
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Robin Williams during "One Hour Photo" Press Conference with Robin Williams and Michael Vartan at Park Hyatt Hotel in Century City, California, United States. (Photo by Vera Anderson/WireImage)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.