Média

Spéder megint megvált egy cégétől

Lázár János Miniszterelnökséget vezetõ miniszter (j) és Spéder Zoltán, a Közép-európai Média Zrt. elnöke a Portfolio gazdasági konferenciáján a budapesti Sofitel hotelben 2015. október 1-jén. MTI Fotó: Soós Lajos
Lázár János Miniszterelnökséget vezetõ miniszter (j) és Spéder Zoltán, a Közép-európai Média Zrt. elnöke a Portfolio gazdasági konferenciáján a budapesti Sofitel hotelben 2015. október 1-jén. MTI Fotó: Soós Lajos
Új tulajdonoshoz került a Spéder Zoltán érdekeltségében lévő CEMP csoport műsorinformációs adatszolgáltatással foglalkozó leányvállalata, illetve az egész Port network. Maga a port.hu viszont marad a CEMP csoportnál.

Megállapodás született a vezető európai TV- és rádióinformációs adatszolgáltató vállalkozás, a media press Group, és a Spéder Zoltán tulajdonában lévő, az index.hu portált és az Inforádiót is működtető Közép Európai Média Szolgáltató (Central European Media & Publishing / CEMP) között arról, hogy a media press Group felvásárolja a CEMP-hez tartozó Port Networköt.

A Port Network márkanév alatt működő, magyarországi székhelyű Port Data Kft. Közép-Kelet Európa vezető TV-, rádió- és moziműsor információs adatbázis-kezelő és üzemeltető cége. A PORT networknek Budapesten kívül Horvátországban, Szlovákiában, Romániában és Szerbiában is vannak leányvállalatai, ahol napi szinten mintegy 15 ország műsoradatait (például a televíziókon megjelenő EPG-információkat) állítja elő nyomtatott újságokba, valamint különböző televíziós és online felületekre egyaránt.

A CEMP blogjában azt írják az ügyletről, hogy Budapesten került sor a szerződés aláírására. Vételárat, egyéb részletet nem mondtak, de vevői és eladói oldalról is közzétettek egy rövid nyilatkozatot.

A media press Group elnöke, Krysztof Cechnicki így nyilatkozott:

Örömünkre szolgál, hogy a Port network mostantól cégcsoportunkat erősíti, és nagyon várjuk a közös munkát a vállalat kiváló munkatársaival, akik szakértelme hozzájárul majd ahhoz, hogy a legjobb minőségű adatszolgáltatást biztosítsuk ügyfeleinknek. Páneurópai partnereink rövidesen élvezhetik bővülő kínálatunk előnyeit, mely több mint 3500 csatorna műsorinformációs adatát jelenti, magas szerkesztői minőségben. Ezeket saját platformunkról, a TV Man Next-ről érhetik el.

Andacs Botond, a CEMP csoporthoz tartozó Fidelio Media Kft. ügyvezetője hozzátette:

A műsorinformációs adatfeldolgozással és -értékesítéssel foglalkozó leányvállalat értékesítése a Közép Európai Média (CEMP) csoport azon stratégiájának része, mely során elsősorban kiadványainak innovatív fejlesztésére helyeződik a fókusz. A Port.hu-t kiadó Fidelio Média Kft. stratégiai partnereként a részletes mozi és tévéműsor-információs adatok tekintetében továbbra is együttműködik az új tulajdonos media press Grouppal. Bízunk benne, hogy a Port network két évtizedes tapasztalatával és szakértelmével tovább erősíti Európa egyik legnagyobb adatértékesítő vállalatcsoportját.

A media press Group közel harminc éve szolgáltat TV és rádió metadata adatokat. Svájcban, Németországban, Lengyelországban, Olaszországban és Bulgáriában található irodáiban több mint 330 alkalmazottat foglalkoztatnak, többségüket szerkesztőként és fejlesztőként. A media press Group a The European Metadata Group leányvállalata.

Spéder Zoltán üzletember az elmúlt időszakban több más érdekeltségétől is megvált. Tavaly októberben eladta az FHB Bankban meglévő tulajdonrészét, és a portfolio.hu-t és a pénzcentrum.hu-t működtető Net Media Zrt.-t is megvették tőle, amihez Lantos Csaba nyújtott anyagi segítséget a vevőknek.

A Port.hu csoport 2014-ben került a CEMP-hez.  Amúgy a Port.hu korábbi főszerkesztőjének munkaviszonyát idén januárban megszüntették.

A mostani tranzakció ugyanakkor – mint azt a CEMP csoport munkatársaitól megtudtuk – nem vonatkozik magára a port.hu-ra és az azt működtető Fidelio Mediára, csak az amúgy több más médiavállalathoz hasonlóan őket is adatokkal ellátó műsorinformációs cégre, a Port Data Kft.-re.

Kiemelt kép: Spéder Zoltán, a CEMP Zrt. elnöke és tulajdonosa 2015. október 1-jén Lázár János miniszter társaságában. MTI Fotó: Soós Lajos
Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik