Média

Spéder eladta a Portfolio.hu-t és a Penzcentrum.hu oldalt működtető cégét

Lázár János Miniszterelnökséget vezetõ miniszter (j) és Spéder Zoltán, a Közép-európai Média Zrt. elnöke a Portfolio gazdasági konferenciáján a budapesti Sofitel hotelben 2015. október 1-jén. MTI Fotó: Soós Lajos
Lázár János Miniszterelnökséget vezetõ miniszter (j) és Spéder Zoltán, a Közép-európai Média Zrt. elnöke a Portfolio gazdasági konferenciáján a budapesti Sofitel hotelben 2015. október 1-jén. MTI Fotó: Soós Lajos
Két - sőt információink szerint inkább három - magánszemély megvette tegnap az Index.hu-t is működtető, Spéder Zoltán érdekeltségei közé tartozó CEMP-től a portfolio.hu-t működtető, a tavalyi évben több mint 1 milliárd forgalmat produkáló Net Média Zrt.-t.

A Balogh Gabriella és Bán Zoltán tulajdonában álló NT2016 Kft. a tegnapi napon megvásárolta a Portfoliót kiadó Net Média Zrt.-t a CEMP-től – jelent meg az információ a portfolio.hu-n csütörtök este 8-kor.

A vásárlók az NT2016 Kft. céget néhány nappal ezelőtt, október 18-án hozták létre, és a vállalkozást október 21-én jegyezte be a cégbíróság, 5 millió forint alaptőkével. Az új kft.-t három másik vállalkozás tulajdonolja: a NET PF Kft. a Sintus Kft. és a Septem Lute Vagyonkezelő és Szolgáltató Kft.

Lantos Csaba neve is előkerül az új cég mögötti hálóban

Bár a portfolio.hu híre nem említi, a cégnyilvántartás alapján Bán Zoltánon és Balogh Gabriellán kívül felbukkan még egy név, ugyanis a Net PF Kft. ugyan valóban Bán Zoltáné, míg a Sintus Balogh Gabrielláé, de a Septum azé a Lantos Csabáé, akit a publikum az FHB Felügyelőbizottságának elnökeként, illetve az OTP Bank egykori vezérigazgató-helyetteseként is ismer, és akinek a magánegészségügyben is vannak érdekeltségei.

A Portfolión kívül más is gazdát cserélt most

A Net Média Zrt.-hez tartozik a Portfolio.hu internetes gazdasági újságon kívül, a Penzcentrum.hu, az agrarszektor.hu agrárgazdasági szakportál is, emellett a társaság számos konferenciát és egyéb rendezvényt szervez Budapesten, vidéken, és külföldön, de nevéhez köthető a Portfolio Online Tőzsde, illetve a Portfolio Financial pénzügyi adatszolgáltatás is. A tranzakció keretében a vevők birtokába kerül az Alfatrader márkanéven deviza és CFD kereskedési szolgáltatásokat kínáló CEMP Trade Kft. is.

Hitelből veszik meg

A vevők közölték, hogy kölcsönből és saját forrásból finanszírozzák az úgynevezett management buyout, vagyis menedzsment tagok általi kivásárlási tranzakciót.

A társaság integrált B2B és B2C szolgáltatásokat kínál, 2016-os bevételeinek várhatóan mindössze harmada kapcsolódik a médiaüzletághoz. Az új tulajdonosok közölték, hogy a jövőben számottevően növelni szeretnék a társaság külföldi jelenlétét, B2B szolgáltatásait és elkötelezettek a KKV szektor pénzügyi kultúrájának fejlesztése iránt. A jelenlegi külföldi konferencia-helyszínek (London, Bécs, Bukarest, Belgrád) reményeik szerint számos új várossal bővülnek.

Balogh Gabriella a CEMP igazgatósági tagja, az MLSZ elnökségi tagja és számos alapítvány tevékenységét segíti. Bán Zoltán 2000-ben csatlakozott a Net Médiához, 2009 óta a társaság vezérigazgatója.

A 2000-ben megalapított Net Média Zrt.-t 2007-ben vásárolta meg a Spéder Zoltán tulajdonában lévő CEMP, mely tulajdonosa az Index.hu-nak, a Napi.hu-nak és az Inforádiónak is.

Lehet, hogy Spéder az Indexet is eladja

Az elmúlt időszakban a médiapiacon már terjedtek hírek azzal kapcsolatban, hogy Spéder megválik egyes médiaérdekeltségeitől, sőt az is felmerült, hogy az Indexet és az Inforádiót működtető CEMP-et megvásárolják tőle. Feltehetőleg a Portfolio.hu leválasztása is ezzel függhet össze.

Spédert idén sok támadás érte, többek között egy, a portfolio.hu-n megjelent cikk miatt Orbán Viktor is megorrolt rá. A támadásokban kulcsszerep hárult a kormánybarát médiumokra (TV2, Ripost stb.), amelyek egy olasz lesifotóssal követtették és fotóztatták. Sőt ellene jelenleg rendőrségi nyomozás is folyamatban van.

Spéder nemrégiben eladta az FHB-s részvényeit is, és lemondott a tulajdonában lévő bank irányításáról is.

Jól fialó cégtől válik meg

A Net Média Zrt. a 2015-ös pénzügyi évet 1,068 milliárd forint nettó árbevétellel és 211,7 millió forint adózás előtti eredménnyel zárta. Vagyis egy pénzügyileg rendkívül sikeres médiacégétől válik meg az üzletember.

Az ugyancsak felvásárolt CEMP Trade Kft. egyébként 2015-ben 33,9 millió forint nettó árbevételt és 28,9 millió forint adózás előtti eredményt ért el.

Frissítés: a cikkünk megjelenését követő napon kiderült, hogy Spéder Zoltán új céget hozott létre CEMP-X Online Zrt. néven. Ennek egyik igazgatósági tagját, Pusztay Andrást el is csíptük egy konferencián, és arról érdeklődtünk, van-e ennek köze ahhoz, hogy az iparág arról pletykál, hogy az Index.hu is eladósorba kerülhet. Erről itt írunk bővebben.

(Kiemelt kép: Spéder Zoltán, a CEMP tulajdonosa és barátja, Lázár János)

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik