Média

EU-pénzből beszállt Spéder a használt autós netbizniszbe

Spéder Zoltán (az FHB, a BIF és az Index volt tulajdonosának) érdekeltségében lévő, EU-s Jeremie pénzeket befektető Tőkepartner Kockázati Tőkealaphoz kötődő új használt autós oldal indult. A site-ot az iWiW egykori alapító-tulajdonosa fejlesztette le a Spéder-érdekeltségnek.

Új oldallal bővült a hazai e-kereskedelmi piac joautok.hu néven. A site-ot a korábban népszerű magyar közösségi oldal, a 2014-ben végül bezárt iWiW egykori alapító-tulajdonosa, a Virgo Systems fejlesztette. Ennél is érdekesebb, hogy ehhez milyen pénzek álltak rendelkezésre. A joautok.hu tulajdonosa ugyanis a tavaly májusban létrehozott Net Mobilitás Zrt., melynek tulajdonosa a Tőkepartner Kockázati Tőkealap. Ez a tőkealap Spéder Zoltán, az FHB és a BIF, valamint az Index volt és a CEMP (az Inforádiót, a napi.hu-t és több más médiumot működtető Közép-európai Médiaszolgáltató) tulajdonosának érdekeltsége.

Spéder tavaly december óta a tulajdonosa a tőkealapnak egy TE-BIT nevű cégen keresztül, mely kizárólag az övé. A Tőkepartner Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-t, melyet egy másik mai, Spéderrel kapcsolatos cikkünkben is említettünk már, egyébként 2013-ban alakították az Új Széchenyi Kockázati Tőkeprogramok Közös növekedési alap alprogramja keretében magyarországi kis- és középvállalkozások tőkéhez juttatására. Az alap 4,3 milliárdos pénzének 70 százaléka származik az Európai Uniótól az úgynevezett Jeremie program keretében, míg a fennmaradó 30 százalékot magánbefektetők tették össze. A társaság igazgatóságának Makra Sándor, Molnár Bálint és Starcz Ákos a tagja. Makra egyébként néhány nappal ezelőttig igazgatósági tag volt a Net Mobilitás Zrt.-ben is a cégnyilvántartási rendszerek alapján, de azóta kiszállt. Maradt viszont igazgatósági tag Molnár Bálint, akin kívül további tag Radva Csaba, Hazay Zsolt és Halász Bertalan, aki vezérigazgató is.

Mit Miskolc és az EU adhatott

A Net Mobilitás Zrt.-t, csakúgy mint az allas.hu-t működtető Net Performance Zrt.-t, miskolci székhellyel jegyezték be. Nem is kaphattak volna máskülönben EU-s pénzeket, ha a cég közép-magyarországi székhellyel működne, az EU ugyanis igyekszik a pénzét a kevésbé fejlett régiók felé irányítani. A Net Mobilitás azért rendelkezik egy budapesti telephellyel is, méghozzá a budapesti Polgár utcában, a Spéder-féle CEMP (az Index.hu volt, az Inforádió és a napi.hu jelenlegi tulajdonosának) székhelyére van bejegyezve.

A Net Mobilitás Zrt.-nek a Spéder érdekeltségű EU-s tőkealapon kívül 10 százalékban tulajdonosa Némethy Gábor, aki egyébként érdekeltséggel bír a szintén Spéderhez köthető Net Performance Zrt.-ben is, mely az allas.hu-nak az üzemeltetője.

Újabb portál került Spéder Zoltán közelébe
Az Inforádiót és a napi.hu-t is működtető CEMP-csoport és a Tőkepartner Kockázati Tőkealap jelenlegi, az FHB és az Index volt tulajdonosának közelébe került a Jobinfo.hu. Spéder Zoltán egyébként már az állás.hu mögött is ott volt.

Ellenőrzött módon árulják a használt autókat

A Net Mobilitás Zrt. által elindított joautok.hu-t egyébként a Virgo közleménye alapján három hónap alatt készítették el, közel 600 embernapnyi munka segítségével.  A site szeretné a használt autós piacot megújítani, illetve biztonságosabbá tenni a használt autó vásárlását.

Szerettük volna a tisztességesen működő kereskedők kínálatát összekapcsolni azokkal a biztonságorientált vásárlókkal, akik időt, energiát és pénzt spórolva szeretnék elkerülni a használtautó-vásárlás során felmerülő buktatókat. Ehhez egy olyan használtautó-piacteret vizualizáltunk, ahol azok a hirdetések kapnának figyelmet és kiemelt pozíciót, amelyekhez megfelelő mennyiségű dokumentáció áll rendelkezésre

– idézi Halász Bertalant, a Net Mobilitás Zrt. vezérigazgatóját a Virgo közleménye, amelyben az oldal elindításáról és a fejlesztés hátteréről esik szó.

Úgy gondolom, jól hasznosítottuk jelentős e-commerce tapasztalatainkat. Büszkék vagyunk arra, hogy a projekt határidőre elkészült és sikerült a meghatározott költségkereten belül maradni. Úgy vélem, maga a termék alkalmas arra, hogy a jelenlegi elektronikus használtautó-kereskedelmi piacon rövid időn belül meghatározó szereplő legyen.

– tette hozzá Ángyánné Germán Krisztina termékfelelős.

A Jóautók.hu különlegessége, hogy ezen minősített, illetve ellenőrzött eladók és dokumentált autók szerepelnek. Az ellenőrzés azt jelenti, hogy az operátorok minden meghirdetett magyar rendszámmal rendelkező autót leellenőriznek a Belügyminisztérium hivatalos adatbázisában a következő adatokra: hivatalos kilométeróra állás bejegyzések (eredetiségvizsga, műszaki vizsga alkalmával), szín, forgalmi státusz, körözési státusz. Az adatok fényében ellenőrzik a hirdetésben szereplő kilométeróra állását, és a többi, előéletre vonatkozó dokumentumot (külföldi rendszámú autók esetében is van ellenőrzés, de ettől némiképp eltérő). A kereskedőket is ellenőrzik egyrészt pénzügyi, másrészt vevői elégedettségi szempontból.

Meghosszabbították a nyomozást Spéder ellen
Ezt további nyomozási cselekmények, így tanúk kihallgatásának, valamint okiratok beszerzésének a szükségessége indokolta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik