Média

Új ügyvezető a Népszava és a Vasárnapi Hírek kiadójának élén

Budapest, 2012. október 4. A Népszava napilap példányai haladnak a gyártósoron a Ringier nagytétényi nyomdájában 2012. október 4-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Budapest, 2012. október 4. A Népszava napilap példányai haladnak a gyártósoron a Ringier nagytétényi nyomdájában 2012. október 4-én. MTI Fotó: Kovács Tamás

Mátray Mihály lett nemrégiben a XXI. Század Média Kft. – a Népszava és a Vasárnapi Hírek kiadójának – ügyvezető igazgatója. Mátray ügyvezetői jogviszonya az Igazságügyi Minisztérium cégnyilvántartási rendszere alapján már július 11-től hatályos, de csak augusztus 16-án jegyezte be a cégbíróság a változást.

Mátray Mihály, a XXI. Század Média Kft. új ügyvezetője
Mátray Mihály, a XXI. Század Média Kft. új ügyvezetője

A kft.-nél néhány nappal azelőtt került sor az új ügyvezető kinevezésére, hogy a kft. korábbi irányítója, Horváth László újságíró, a Szabad Föld főszerkesztője, a Geoholding Zrt. és az azóta bezárt Marga Étterem tulajdonosa július végén egy gyors lefolyású, gyógyíthatatlan betegség következtében mindössze 63 évesen elhunyt.

Horváth László, a júliusban elhunyt ügyvezető
Horváth László, a júliusban elhunyt ügyvezető

Az új vezető, a 62 éves Mátray Mihály korábban a Vasárnapi Híreket megjelentető Geomédia Zrt. vezérigazgató-helyettese, majd a 2016-os tulajdonosváltástól vezérigazgatója volt.

A XXI. Század Média Kft. nevű budapesti kiadóvállalat tavaly szeptemberben alakult meg. A cég átvette a Népszava és a Vasárnapi Hírek kiadási jogait a Népszava Kft.-től és a Geomédiától. Úgy volt, hogy a kft. egy liechtensteini bejegyzésű céghez, az akkor még meg sem alakult XXI. Century Invest AG-hez kerül, ám az ügylet végül meghiúsult, pont azután, hogy kiderült, hogy a liechtensteni cégnek köze lehet Tombor Andráshoz, Habony Árpád hitelezőjéhez, az Orbán-kormány volt biztonságpolitikai főtanácsadójához, a ma már 40 televízió reklámidejét értékesítő Atmedia tulajdonosához, aki azóta egyébként megvette a Mandiner.hu portált is. (A liechtensteini cég ügyvédje tagadta, hogy közük lett volna az ügylethez.) Végül a Népszava és a Vasárnapi Hírek kiadója ahhoz a Puch László volt MSZP-pénztárnokhoz került az osztrák Horizont Handels AG-n keresztül, aki korábban is tulajdonosa volt a Vasárnapi Hírek című hetilapnak, valamint aki saját maga sem titkolta a 24.hu-nak nyilatkozva, hogy „így vagy úgy” támogatója volt a Népszava című napilapnak.  (Puch egy lánya által vezetett vállalkozáson keresztül volt jelen a Népszava körül.) Puch egyébként manapság is üzleti kapcsolatban áll az MSZP-vel.

A Vasárnapi Hírek és a Népszava kiadója a 2016-os, szeptembertől december végéig tartó törtidőszaki pénzügyi évet 71 millió forint nettó értékesítési árbevétel mellett 52,5 millió forint veszteséggel zárta adózás után. A Népszava idén május végén főszerkesztőt váltott, így Németh Péter tizenöt év után már nem irányítja a lapot. A távozás körülményeiről meglehetősen ellentmondásos nyilatkozatok voltak Puch László és Németh Péter részéről. Egyébként ugyancsak idén, de már januárban távozott a Vasárnapi Hírek főszerkesztője, Gál J. Zoltán is.

A Népszavát korábban megjelentető Népszava Kft. idén tavasszal végelszámolás alá került.

Kiemelt kép: MTI Fotó/ Kovács Tamás (archív)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik