Média

Megszűnik a Népszava Kft.

Kezdetét vette a Népszava volt kiadójának, a Népszava Lapkiadó Kft.-nek a végelszámolása – derül ki az Igazságügyi Minisztérium céginformációs rendszeréből. A végelszámolási időszakban Láposi Elza, a kiadó volt ügyvezetője irányítja a céget végelszámolóként.

A 2003-ban létrehozott, főtevékenysége szerint lapkiadással foglalkozó médiacégnél még idén január 31-én született döntés a jogutód nélküli megszűnésre irányuló eljárás megindításáról, de ennek kezdete csak idén március. A végelszámolási eljárás megindítását március 17-tel jegyezte be a cégbíróság.

Már nem a megszűnő cég adja ki a Népszavát

Végelszámolási eljárást akkor kezdeményezhetnek egy cég tulajdonosai, ha jogutód nélkül meg kívánják szüntetni a vállalkozást, és a cég nem fizetésképtelen. A végelszámolási folyamat eredménye lehet a cég végelszámolással történő törlése a cégjegyzékből, de az eljárás akár felszámolási eljárássá is átalakulhat abban az esetben, ha nem tudják rendezni a cég esetleges kintlevőségeit a végelszámolási időszak alatt. Fontos azonban hozzátenni, hogy akárhogyan is végződik az eljárás, az a Népszava napilap megjelenését biztosan nem fogja érinteni, hiszen az újság kiadói jogait korábban átvette a XXI. Század Média Kft. Ez utóbbi céget Puch László egykori MSZP-pénztárnok és üzlettársa, Simon Dénes vásárolta fel tavaly decemberben az osztrák Horizont Handels AG cégen keresztül, bár előtte majdnem a Tombor Andrással (Orbán Viktor volt biztonságpolitikai tanácsadójával, Habony Árpád hitelezőjével) is összefüggésbe hozható liechtensteini XXI Century Invest AG-hez került, hiszen erről szóló megállapodást írtak alá. Puchék, miután végül övék lett a XXI. Század Média Kft., mely a Vasárnapi Híreknek és más Geomédia-lapoknak is a tulajdonosa lett, 1,1 milliárd forintos tőkeemelést hajtottak végre.

Horizont Handels egyébként a végelszámolás alá került, 146 millió forint alaptőkéjű Népszava Kft.-ben is megjelent a nyilvántartás szerint tulajdonosként, miközben a Népszava Szerkesztőség Dolgozóinak Szociális, Kulturális és Segélyező Egyesülete is tag maradt.

Puch László korábban a 24.hu-nak részletesen is beszámolt a lappal kapcsolatos elképzeléseiről, ami többek között a Népszava teljes megújításából áll annak érdekében, hogy a lap példányszámát 30-35 ezer környékére vigyék fel. Az azóta elindult megújítási folyamat során viszont sokak meglepetésére távozott Gál J. Zoltán, a Vasárnapi Hírek és a Népszava összevonásáért felelős főszerkesztő, míg Németh Péter Népszava-főszerkesztő, akiről sokáig úgy hírlett, hogy háttérbe vonul, végül ezt nem tette meg. Németh neve kapcsán egy politikai alkut is emlegettek, mondván a Fidesz és az MSZP alkujaként maradhatott a helyén, de az érintett a portálunknak adott interjúban azt állította, ez nem igaz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik