Kultúra

Meghalt Dariday Róbert színművész, aki a szovjet lágerek egyikét is megjárta

Békéscsabai Jókai Színház / Youtube
Békéscsabai Jókai Színház / Youtube
Kilencvenhat éves volt.

Hétfő este elhunyt Dariday Róbert színművész, a Békéscsabai Jókai Színház örökös tagja – tájékoztatta kedden az MTI-t a teátrum igazgatója.

Dariday 1928. február 21-én született Budapesten. Műszerésznek készült, de tanulmányai közben megkapta katonai behívóját, az oroszok megérkezése után pedig több magyar társával együtt Kijevbe vitték. Előképzettsége miatt a hatszáz magyart számláló láger villanyszerelője lett, ahonnan három hosszú év után szabadult.

Egy hirtelen pályamódosításnak köszönhetően ezután a Színház- és Filmművészeti Főiskolára felvételizett, ahol 1955-ben, színészként diplomázott.

Pályáját a Pécsi Nemzeti Színházban kezdte, majd 1962-ben az egri Gárdonyi Géza Színházhoz szerződött, amit négy évvel később, a Miskolci Nemzeti Színház kedvéért hagyott el. 1982-ben költözött Békéscsabára, ahol élete utolsó négy évtizedét töltötte.

A színészet mellett írással, díszlettervezéssel és rendezéssel is foglalkozó Dariday 2020-ban, vasdiplomája átvétele után pályájáról így nyilatkozott a Békés Megyei Hírlapnak:

Nem szerettem volna színész lenni, de valahogy megtalált a pálya. Hadifogság után kerültem a főiskolára, már hallgatóként játszottam filmben is, Tolnai Klárikával az Egy asszony elindulban, 1949-ben. Az évfolyamunk 92 fővel indult, de csak tizenöten kaptunk diplomát. A tanári karból már senki nincs az élők sorában, és az évfolyamtársak közül is én vagyok az utolsó. A legendás Horváth Árpád Színészkollégiumban éltem, olyan emberekkel, akik meghatározták a későbbi évtizedek magyar színészetét: Psota Irénnel, Jancsó Miklóssal, Buss Gyulával.

Számos komoly szerep jutott neki, így Macbeth és Lear király mellett Örkény Tóték című darabjában Tótként is brillírozott, de a Légy jó mindhalálig Pósalakyjaként is bizonyított. Kilencven éves kora felett is játszott, a békéscsabai teátrumban futó Trianon című rockopera narrátora volt.

2020-ban lett a Békéscsabai Jókai Színház örökös tagja, majd a következő évben elnyerte a színház és az egykori igazgató, Gálfy László családja által alapított Gálfy Gyűrű-díjat. 2022-ben Békéscsaba Kultúrájáért elismerésben részesült.

A színház saját halottjának tekinti a művészt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik