Kultúra

Próbáltunk úgy csinálni, mintha csak három akkordot ismernénk – Amber Smith lemezpremier

Wéber Móni
Wéber Móni
Az új albumot a 24.hu-n hallhatják először.

Elkészült az Amber Smith kilencedik lemeze, amely a Once Upon a Time címet viseli. Ahogy Poniklo Imre, a 2000 óta működő zenekar frontembere felidézte a 24.hu-nak: legutóbbi lemezük négy éve jött ki, pont a Covid berobbanásával egy időben, de mivel nagyjából másfél-két év kiesett, ez nem is tűnik olyan soknak.

Ez az album az elmúlt másfél év lenyomata. Nem életem legjobb időszaka volt, nem a legjobb döntéseimet hoztam. Felemás érzéseim vannak, mert ugyanakkor egy nagyon jó lemez született az egészből – más kérdés, megérte-e

Poniklo nagyon büszke az új lemezre, és annak külön örül, hogy 12 év után megint vonószenekar szerepel hat dalban. „Szerintem csomót ad azokhoz a számokhoz, amikben játszanak, még mindig nincs ami az élő vonósokat tudná überelni.”

Aki ismer minket, tudja már a sztorit, hogy hat éve Faragó Tomi gitárosunk lelépett Londonba és azóta hárman csináljuk a lemezeket és lépünk fel. Ez főleg nekem volt nagy kihívás, mint egyedüli gitáros és énekes egyszerre, de imádom azt a munkamódszer, amit ez kíván. Ezen a lemezen próbáltunk a lehető leginkább úgy csinálni, mintha egy kezdő poszt-punk zenekar lennénk, amelyik most indul, és 3 akkordot ismer. Ez, ennyi év zenélés után, nehezebb, mint hinné az ember! Van olyan szám (Child of Snow), amiben összesen két akkord van. Akartam egyakkordosat is összehozni, de most nem jött össze…

– mondta a frontember, felidézve, hogy nagyon sokféle zenét hoztak egymásnak referenciaként a próbákon, tényleg egészen szerteágazó időszakból és stílusban, de szerinte „még ha kis zenekar is vagyunk, van már egyfajta »amber smith«-es hangzás ami a vége, még akkor is, ha Serge Gainsbourgot vagy Bowie-t, ambient house-t vagy posztrockot hallgattunk épp.”

Bátor Bence dobos is úgy véli, hogy ez lett az eddigi legváltozatosabb lemezük, és a sorban a legjobb.

Ezúttal is remekül működött az a korábbi munkamódszer, hogy két etapban vettük fel a lemez anyagát. Bizonyos dalok pedig plusz töltetet kaptak számomra, miután megvolt a teljes hanganyag-rögzítés és a keverés/master.

A lemezt itt hallgathatják meg:

Bandcampen pedig itt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik