Kultúra

Bródy hülyeségnek tartja a besúgói jelentést, amely szerint Szörényi eladta Amerikában az István, a király jogait

Mohos Márton / 24.hu
Bródy János a Buksó podcast vendégeként 2021.09.06-án., Image: 630636494, Fotó: Mohos Márton
Mohos Márton / 24.hu
Bródy János a Buksó podcast vendégeként 2021.09.06-án., Image: 630636494, Fotó: Mohos Márton
Azt mondta, hozzá van szokva a rágalmazásokhoz.

Baráti és munkatársi kapcsolataimtól hallottam, hogy Szörényi Levente Amerikában tartózkodik. A kint tartózkodása alatt eladta az István, a király c. rockopera zenei anyagának játszási jogát. (…)  Ezzel a szerzőpáros óriási adómentes jövedelemhez jut. Elképzelni sem tudjuk, hogy lehet ilyen üzletet megkötni a hivatalos hazai szervek engedélye nélkül. Elképzelhető, hogy a hézagos szerzői jogokkal foglalkozó törvény valamelyik kiskapuját megtalálták

olvasható a Víg fedőnevű ügynök által épp negyven évvel ezelőtt, 1984 áprilisában leadott besúgói jelentésben, amelyet nemrég tettek közzé az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának Facebook-oldalán. A Blikk ennek nyomán megkereste Szörényi Leventét és Bródy Jánost is, hogy tudtak-e a jelentésről és mit gondolnak annak tartalmáról. Szörényinek csak a mendedzserét, Rosta Máriát érték el, aki nevetségesnek nevezte a jelentésben írtakat.

Az István, a királyt 1983 augusztusában mutatták be, a filmet pedig még csak forgatták. 1984-ben lehet, hogy járt ugyan Amerikában Szörényi Levente a családjánál, ám maximum megemlíthette, hogy készült egy ilyen mű, eladni semmiképpen sem tudott volna semmilyen jogot, hiszen azok akkor már a Fonográf GMK. tulajdonában voltak – írta Rosta, hozzátéve, hogy Szörényi Levente nem kíván negyven évvel ezelőtti történetekkel foglalkozni, de ha végiggondoljuk, logikai képtelenség is lenne, hogy eladjon bármit is, ami még itthon sem volt igazán ismert.

Elérték azonban Bródy Jánost, aki szerint a negyven évvel ezelőtti jelentés konkrétan hülyeség, amit jelzett is egy hozzászólásban az eredeti Facebook-poszt alatt.

Egyébként hozzá vagyok szokva a hamis feltételezésekből kiinduló rágalmazásokhoz, hiszen manapság mindenkiről, aki nem a jelenlegi kormány híve, és élt már 90 előtt is, azt terjesztik a propagandisták, hogy a kommunista rendszer kegyeltje volt, és csak ennek köszönhette a sikereit. Ez a NER eltörléskultúrája (cancel culture), amit néhány, magát történésznek képzelő figura jelentős kormánypárti támogatással az interneten terjeszt. És persze, nincs igazán kedvem vitatkozni velük, de a „Mondd, te mit hiszel” című dalban megírtam róluk a véleményem, abban megtalálja, aki kíváncsi rá…

– nyilatkozta a lapnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik