Kultúra

Ikarus-buszokból született, rég elhagyatott üdülőházak szomorkodnak Tiszacsegén

Kék hernyóvá álltak össze, de hosszú évek óta senki sem használja őket.

Autók és buszok átépítéséből készült ideiglenes otthonokkal, illetve szárnyasoknak szánt otthonokkal tele a világ, hasonló példáknak azonban Magyarországon sem vagyunk híján, hiszen az elmúlt években szerszámosként, hétvégi házként, vagy épp csirkeólként használt magyar buszokról is tűntek fel fotók az internet különböző bugyraiban.

Ehhez a sorhoz kapcsolódik a Hajdú Volán egykori tiszacsegei üdülőjében álló

két, egykor gyerekeket fogadó emeletes ágyakat rejtő Ikarus 255-ös, illetve egy 266-os,

ami a környező épületek jó részéhez hasonlóan cölöpökre van állítva, hogy egy hirtelen áradás ne okozhasson bennük károkat.

Az idő múlása persze látszik rajtuk, így a buszrajongók számára először talán az IHO 2017-es cikke miatt ismertté vált, hosszú ideje használaton kívüli helyen ma csak szomorú állapotú járműveket találnánk, amik

már az elhelyezésükkor is hiányolták a fődarabjaikat, illetve az apró alkatrészeket, a rozsda pedig lassan átvette felük a hatalmat.

A lap a gyártás évét a három busz közül kettőnél nem tudta behatárolni, hiszen az ablakokon nem szerepelnek erre vonatkozó adatok, a gyári tábla pedig csak a középsőnél volt jelen:

az 1976-os gyártású, 255.70 típusszámú darab 1986-os selejtezéséig a 6. számú (később Hajdú) Volán flottájának volt a tagja,

ezen a képen pedig aktív évei hajnalán látható:

Állapotuk a hét évvel ezelőtti cikk óta nyilvánvalóan még rosszabbra fordult, a kunyhóvá átlényegült egykori járművek azonban forrásaink szerint továbbra is ugyanott ácsorognak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik