Kultúra ismeretlen budapest

Újabb részletek derültek ki a Puskás Ferenc Stadion metróállomás fölé tervezett épületóriásról

Chain Bridge Ventures
Chain Bridge Ventures
Új látványtervek is érkeztek.

Január 8-án, hétfőn hosszú cikkben mutattuk be a kettes metró Puskás Ferenc Stadion nevű megállójának kijáratai közé szorított Stadionok Irodaház jövőjét: eszerint az épületet rövidesen lebontják, helyét pedig rövidesen egy öt-hat emeletes struktúra veheti át.

A területre tervezett beruházás december 18-án, közel két hónappal a tervcsomag leadása után kapott engedélyt, publikussá vált látványterveit pedig több neves építésznek is megmutattuk, akik egyike kijelentette: a nyers téglákra húzott kő- vagy fémrács modorossá teszi majd az együttest, egy másikuk pedig úgy érezte, hogy a két dobozra oszló tömeg teljes egészében nélkülözi azt a légiességet, amire egy ilyen épületnél szükség lenne.

Google Street View A projektterületen jelenleg üresen álló irodaház a Kerepesi út felőli arca.

Egy dologban mind egyetértettek: ideális megoldásnak azt tartották volna, ha egy alacsony, zárt tömbre könnyed dobozokat állítanak a tervezők.

ÉTDR

A tucatirodaházak elmúlt két évtizedben egyre erősebbé váló lavináját megtörni nem tudó, a fontos közlekedési csomópontot gesztusértékű, nagyvonalú épület helyett középszerű beépítéssel átrajzoló tervekről cikkünk megírásakor azt gondoltuk, hogy a területre korábban íves épületegyüttest álmodó, a Bem téri Radetzky-laktanya elhibázott projektjét is jegyző 3h építésziroda áll mögötte, egy néhány nappal ezelőtt feltöltött képviselőtestületi anyag azonban másról mesél:

tervezőként az ugyanis a Balettintézet nemrég révbe ért, kitűnő felújítását is elvégző Bánáti + Hartvig építészirodát jelöli meg.

ÉTDR

Írásunk megjelenése után néhány órával, kedden délelőtt egy sajtóközlemény számolt be a Centrale nevet viselő épületkomplexum további, eddig nem ismert részleteiről.

Ezek szerint összesen 29 ezer négyzetméternyi hasznos alapterületen rejt majd kereskedelmi és szolgáltató tereket, ételudvart, irodákat, illetve egy szállodát.

Chain Bridge Ventures

A földszinten közel 6000 négyzetméteren

várhatóan 40 üzlet és szolgáltatóhelyiség nyílik majd, köztük szupermarket, drogéria, gyógyszertár, bankok, telekommunikációs és szépségipari szolgáltatások, míg az első emeleten egy több mint 2000 m²-es ételudvar kap helyet,

a terasszal ellátott térről pedig remélik, hogy a sportesemények előtt és után tele lesz emberekkel.

Chain Bridge Ventures A teresedés felőli jelenlegi metróbejárat jövőbeli arca.

A közlemény hozzáteszi: az épület legfelső szintjén, a Hungária körút felőli oldalon egy közel 5000 m²-es, háromemeletes, modern irodatorony, míg a Puskás Aréna felőli oldalon egy 170 szobás 4 csillagos szálloda kap majd helyet.

A metrómegállóból az építés során új kijárat nyílik majd, ezek egyike pedig magába a komplexumba vezet majd, épp úgy, ahogyan ezt a világ számos nagyvárosában, köztük Bécsben vagy Párizsban már megszokhattuk.

Chain Bridge Ventures A metróval való belső összeköttetés képe.

A bérelhető terek 50 százalékát a projekt mögött álló cég már az építési engedély megszerzése előtt lekötötte, így a 2026-ban tervezett megnyitáskor üres üzletekkel vélhetően nem kell majd számolni, sőt, a projektben az Ifjúság utca felőli murvás parkoló és járdaszigetek is zöld parkká fognak alakulni – írják, mindez azonban nyilvánvalóan nem változtat majd az építészeti minőségen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik