Kultúra ismeretlen budapest

Irodák, szálloda és üzletek jelenhetnek meg a Puskás Ferenc Stadion metróállomás felett

ÉTDR
ÉTDR
A publikussá vált friss tervek szerint egy újabb kimaradt építészeti ziccer miatt lehet majd szomorkodni a pesti oldalon.

Röviddel a koronavírus-járvány indulása után, 2020 májusában hosszú cikkben számoltunk be először a kettes metró Puskás Ferenc Stadionnál lévő állomásához tervezett projektről: akkor arról írtunk, hogy egyedül a földalatti vonalnak köszönhetően napi 150 ezer ember által érintett felszíni csomópontnál a Magyar Építő és a ZÁÉV közös erővel egy iroda- és üzletközpontot akar létrehozni.

A kiemelt beruházásként megvalósítani vágyott munkák bruttó 38-39 ezer négyzetméternyi használható alapterületet adnak majd, ezen az átszálló utasok, az irodák, illetve az üzletek osztoznak. A fejlesztést a zuglói képviselő-testület által 2019 júniusában elfogadott városrendezési terv teszi lehetővé, így a jelenleg is álló kétszintes, a Kerepesi út és a Papp László Sportaréna közti irodaház helyét egy 5-6 emeletes struktúra veheti át – írtuk akkor.

A beruházók 2019-ben meghívásos tervpályázaton keresték a legjobb megoldást, amit szerintük a 3h építésziroda szállított, egy,

az Aréna kavicsszerű formáját ívével ellenpontozó, nagy méretű együttessel.

A munkák miatt lebontásra ítélt, a metróval egyidőben, 1970-ben megnyílt Stadionok Irodaház privatizációja egyébként épp tizenöt évvel ezelőtt, 2008-ban kezdődött meg, egykor a BKV irodáit, valamint a közlekedési vállalat egyenruharaktárát is rejtő terei pedig ezután lassan kiürültek.

Google Street View A régóta üresen álló Stadionok Irodaház arca ma.

A projektet a kormány az elsők között, 2017 decemberében nyilvánította egyébként kiemelt projektté, az irodaház pedig mindössze öt nappal később a sajtóban korábban Habony Árpád barátjaként emlegetett, a letelepedési kötvények bizniszében is érdekelt izraeli-grúz Michael Gag El egyik cége, a Welt-Stadt Immobilien (WSI) Kft. kezébe került. A Princess pékséglánc egyik tulajdonosaként is ismert üzletember 2008-ban már megvásárolta a szomszédos parkolót, így nyilvánvaló volt, hogy rövidesen az épületeket is maga alá gyűri majd.

ÉTDR

A 3h közel négy évvel ezelőtti posztja óta az ügyben semmilyen fejlemény nem vált publikussá, 2023. október 26-án azonban építési engedélykérés indult el a Fővárosi Kormányhivatalnál, amit ugyan

november 2-án ismeretlen okból elutasítottak, december 18-án azonban zöld utat kapott.

A változás a dimenziókat tekintve meglepő, hiszen a nyilvánossá vált képeken egy, a korábbinál kisebb együttes látszik, az általunk megkérdezett építészek szerint ezzel azonban máris elmondtuk a legnagyobb pozitívumot. Igaz, az mindenképp örömöt jelenthet, hogy a Kerepesi út és a Hungária körút találkozásánál ma fennálló, a rendezetlenség, a kosz és egy kisebb bódéváros állandósulásából született balkáni egyveleg örökre megszűnne.

Galéria
ÉTDR
A friss engedélyezési eljárásban feltűnt épület nézetei.

A szakértők egyike szerint a terv nem elég friss, a nyers téglákra húzott kőburkolatú vagy fémből készült rácsot pedig egyikük egyenesen modorosnak nevezte.

ÉTDR A 2023 őszén készült látványtervek egyike.

A legnagyobb problémát egy másikuk szerint a légiesség hiánya okozza, hiszen jó ugyan, hogy a tömeg két dobozra oszlik, a kisebb-nagyobb beugrások, illetve a távlati kép azonban egyáltalán nem sugall lendületet vagy akar bemutatni egy nagy gesztust:

az ideális megoldásnak többen is azt tartanák, ha egy alsó, zárt, akár téglaburkolatú tömbre könnyedebb, üvegezett dobozokat állítanának.

A most ismertté vált tervek építészeti minőségüket tekintve csak folytatnák az elmúlt években már megkezdett tucatirodaház-lavinát, a helyzetet azonban tovább rontja, hogy az Arénával korábban még minimálisan meglévő párbeszéd – a kavicsszerű stadion ívének átvétele – is teljesen eltűnt.

ÉTDR

A hazai építési adatbázis (ÉTDR) egyik jellegzetessége, hogy a publikusan látható dokumentumok anonimizáltak, így a rendszerből nem derül ki, hogy továbbra is a 3h áll-e a tervek mögött. A fenti látványrajz grafikai megoldásai, illetve a dokumentumok arca mellett az is ebbe az irányba mutat, hogy a Csillag Katalin és Gunther Zsolt által vezetett irodának egy rövidesen elkészülő munkája, a Bem téri Radetzky-laktanya esetében is hasonló módon sikerült ütköztetni a kőburkolatos tömegeket, illetve üvegfelületeket, ez azonban nem így van, hiszen egy képviselőtestületi anyag elárulja, hogy a rajzokat

a Balettintézet kitűnően sikerült felújítását is jegyző Bánáti + Hartvig Építész Iroda készítette.

Kapcsolódó
Szállodaként menekült meg a Balettintézet egykori otthona, de súlyos árat fizetett érte
A végeredmény felemás lett, de korántsem a magyar építésziroda hibájából.

A Kormányhivatalnál arra is rákérdeztünk, hogy milyen okból utasították el

a metrólejáratok egyikét a Kerepesi úttal merőleges bejáratok egyikéhez áthelyező,

irodák és üzlethelyiségek mellett

egy mostanáig még ismeretlen méretű szállodát is magukban foglaló

terveket, erre azonban nem kaptunk választ.

 

Frissítünk!

A fenti terveket nem a 3h, hanem a Bánáti + Hartvig Építésziroda jegyzi – derül ki egy képviselőtestületi anyagból –, így a cikkben ezt január 9-én délelőtt javítottuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik