Kultúra

Valódi közös döntés: egymilliárd forintról szavazhatunk

Egyre több olyan fejlesztés bukkan fel Budapesten, amiket budapestiek ötletei alapján valósított meg a Fővárosi Önkormányzat, idén pedig már harmadszor szavazhatunk újabb egymilliárd forintnyi fejlesztési ötletről.  Szavazni a fővárosi közösségi költségvetés honlapján lehet szeptember 30-ig.

Budapestiek ötletei szerte a városban

A fővárosi közösségi költségvetés harmadik évében egyre több helyen jelennek meg a városban olyan fejlesztések, melyek ötletei a városlakóktól származnak, és annak megvalósítására is ők adták le a szükséges szavazatokat. Ha a városban járva találkozunk a kutyaitatóval is ellátott ivókutakkal, a több mint 90 helyszínen felállított új kerékpártámaszokkal, az óbudai legális graffiti fallal, akkor érdemes tudni, hogy ezek a fővárosi közösségi költségvetésen leadott és megszavazott budapesti ötletekből valósultak meg. Az idősotthonokban tartott állatterápiás foglalkozások, az ingyenes sportlehetőségek fővárosi sportlétesítményekben, az Üllői úton és a Váci úton kialakított védett kerékpársáv is a budapesti közösség ötleteinek megvalósulása. Hamarosan pedig elkészül a rekreációs funkciókkal bővített Szent István park a XIII. kerületben, a Mester utca növénykazettás zöldítése, új legális street art akciók indulnak és dunaparti ülőkockák is épülnek.

A következő nyerteseket pedig ismét a budapestiek szavazhatják meg, a közösségi költségvetés honlapján az otlet.budapest.hu oldalon szeptember 30-áig!

A fővárosi közösségi költségvetés harmadik ciklusa ezzel a szavazással zárul le, de nem csak ebbe érdemes beszállni! A következő évben is várja a Fővárosi Önkormányzat az ötleteket.

Kik és hogyan szavazhatnak?

Szavazni minden Budapesten élő vagy dolgozó/tanuló, 16. életévét betöltött magánszemély tud, aki regisztrál az otlet.budapest.hu oldalon vagy felkeresi személyesen valamelyik szavazópontot a városban.

Hogyan dől el, hogy mely ötletek valósulnak meg?

Az online és offline beérkezett szavazatok összesítését követően kategóriánként a legtöbb szavazatot kapott ötletek valósulhatnak meg a rendelkezésre álló keretösszeg erejéig.

De mi is az a közösségi költségvetés?

A közösségi költségvetés egy olyan – általában önkormányzati – program, amelynek keretében a település költségvetéséből bizonyos összeg felhasználására a város lakói tehetnek javaslatot. A fővárosi közösségi költségvetés keretében 1 milliárd forintos keretből valósítja meg az önkormányzat a lakosok által beadott ötletek közül azokat, amik a legtöbb szavazatot kapják.

Közösségi költségvetés már több mint tíz éve számos európai nagyvárosban, például Madridban, Párizsban, Amszterdamban, Barcelonában és Varsóban is működik. Mindenhol, ahol elindult, egyre nagyobb népszerűségnek örvend.  Az utóbbi években egyre több budapesti kerület indítja el saját közösségi, vagy más néven részvételi költségvetését, mindenhol egy kicsit más rendszerben, de a lényeg ugyanaz: a költségvetés egy részének felhasználásáról dönthessenek az ott lakók!

Budapest városvezetése elkötelezett a nyitott döntéshozatal és a lakosság minél nagyobb fokú bevonása, aktiválása mellett. Egyre több dologban mondhatjuk el véleményünket, vagy lehet közvetlen ráhatásunk egy-egy fejlesztésre. Erre ad például lehetőséget a közösségi költségvetés szavazása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik