Kultúra

A forgatókönyvírók mellett a hollywoodi színészek is sztrájkba kezdhetnek

MARIO TAMA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
MARIO TAMA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Sztrájkot javasol a hollywoodi színész-szakszervezet, miután a tegnap éjfélig kijelölt határidőig nem született megegyezés a vitás kérdésekben. Ha a SAG-AFTRA (Screen Actors Guild – American Federation of Television and Radio Artists, azaz az Amerikai Televízió- és Rádióművészek Szövetsége, közkeletű nevén a hollywoodi színészcéh) valóban sztrájkot hirdet, akkor több mint hatvan év után először történhet meg, hogy egyszerre sztrájkolnak Hollywood írói és színészei – emlékeztet a Guardian.

A nem kevesebb mint százhatvanezer (!) színészt reprezentáló szervezet közleménye szerint:

Több mint négy héten át tartó egyeztetés után az AMPTP (Alliance of Motion Picture and Television Producers, azaz Mozgókép- és Televíziós Producerek Szövetsége) – a szervezet, amely a legnagyobb stúdiókat és streamereket tömöríti, mint az Amazon, az Apple, a Disney, az NBCUniversal, a Netflix, a Paramount, a Sony és a Warner Bros. Discovery – továbbra sem hajlandó igazságos alkut ajánlani azokban a kulcsfontosságú kérdésekben, amelyek elengedhetetlenek a SAG-AFTRA tagjainak.

A szervezet elnöke, Fran Drescher kiemelte: a cégek bizonyos kérdésekben gyakorlatilag nem hajlandóak tárgyalni, és amíg ez így marad, nem várható megegyezés. A szervezet országos testülete a mai napon tárgyalja meg a témát, és előreláthatólag el is dől, hogy valóban lesz-e sztrájk.

Ha lesz, az tovább borítja az iparágnak a több mint két hónapja tartó írósztrájk miatt egyébként is alaposan megrendült terveit. Már most is vannak direkt következmények: az Oppenheimer londoni premierjét például előbbre hozták egy órával, hogy a szereplőgárdának kötelező legyen részt vennie, akárhogy is alakul a sztrájkkal kapcsolatos döntés, de több hasonlóan nagy film premierjét is hamarabb tartották a sztrájk miatti aggodalmak nyomán. A Disney Kísértetkastély című filmjének permierdátuma nem változott ugyan, de a cég bejelentette, hogy a film szereplői nem vesznek részt az eseményen. A július 20-án kezdődő Comic-Com programja is erősen borulhat, ha a színészek nem hajlandóak részt venni, sőt: a szaksajtó attól tart, hogy a sztrájk miatt csúszhat az Emmy-díjátadó (a jelölteket épp tegnap jelentették be).

Márpedig Hollywood vezető színészei egyértelművé tették, hogy ha sztrájk lesz, abban részt fognak venni: az erről szóló levelet olyan színészek is aláírták, mint Meryl Streep, Ben Stiller, Neil Patrick Harris vagy Jennifer Lawrence. A levélben azt kérik a SAG-AFTRA vezetőitől, hogy ne fogadjanak el középszerű megoldásokat.

Az iparág eleve sem nyugodt: az Amerikai Forgatókönyvírók Céhének (WGA, Writers Guild of America) munkabeszüntetése május másodika óta, azaz több mint két hónapja tart, és egyelőre nem is tűnik úgy, hogy egyhamar véget érne. Az írók és a színészek hasonló célokért küzdenek: magasabb bért, korrektebb kifizetési modellt szeretnének, valamint részesedést kapni a stúdiók profitjából, és csökkenteni a munkájukkal járó bizonytalanságot. (Az írósztrájk céljairól itt, lehetséges következményeiről itt írtunk bővebben.)

Kapcsolódó
Most a streaming miatt sztrájkolnak a hollywoodi forgatókönyvírók, és magyar nézőként is van okunk aggódni
Mit akarnak Hollywood május elején sztrájkba lépett írói? És milyen hatással lehet a tiltakozásuk a szórakoztatóipar fellegvárára, ezáltal a globális tömegkultúrára? A tiltakozók legutóbb nemcsak Donald Trumpnak nyújtottak mentőövet, hanem az influenszerek legnagyobb dinasztiájának, a Kardashian-klánnak is teret adtak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik