Kultúra

A Stranger Things, a Sárkányok háza és a nézők ihatják meg a hollywoodi írósztrájk levét

Második hete tart a hollywoodi forgatókönyvírók sztrájkja, azóta szinte naponta jelentik be egy-egy sikersorozat forgatásának leállítását. Míg ők korrektebb fizetésért és a megbecsülésért masíroznak az utcákon, addig az egyszerű sorozatnéző hónapokkal, sőt, évekkel később szembesül majd igazán a már most intézménytörténeti jelentőségű incidens következményeivel, akkor, ha újabb évet késik majd a kedvenc sorozata, vagy gyanúsan pocsék lesz a Sárkányok háza új évada. A sztrájk a legtöbb produkciót érinti majd kisebb-nagyobb mértékben, de melyek azok az idehaza is népszerű tartalmak, amelyeket befolyásolhat a leállás?

Sztrájkol Hollywood, pontosabban az a része, amely a történetekért felelős, és hogyan is működjön a tartalomgyártás, ha épp az alappillér alkotói nem hajlandók tollat vagy billentyűzetet ragadni? Bár a május másodikán kezdődött forgatókönyvírói sztrájk egyelőre a mezei sorozatnézőnek kellően távoli incidens lehet, a Los Angeles utcáin táblákkal masírozó filmesek tiltakozása alapjaiban rengetheti meg egyrészt a szórakoztatóipar működését, másrészt előbb-utóbb mindenki megérzi majd a hatását – míg az érintettek remélhetőleg kedvezőbb fizetési modell bevezetésével, addig a sorozatnézők kedvenc darabjainak minőségi hanyatlásával, csúszásával, sőt, el nem készültével. A Writers Guild of America (WGA) és az Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) egymásnak feszüléséről, azaz a mindennapi szórakozást szállító forgatókönyvírók és stúdiók/streamingszolgáltatók konfliktusáról itt írtunk bővebben, most azt tekintjük át, milyen idehaza is népszerű műsorok láthatják kárát a sztrájknak – a jelenlegi állás szerint, a lista ugyanis napról napra bővül.

Sárkányok háza

A Trónok harca-rajongóknak sztrájk sem kellett ahhoz, hogy türelmetlenkedjenek: nem elég, hogy két résszel rövidebb második évadot jelentettek be, hanem még két évet is kell rá várni. Nem olyan meglepő tehát, hogy valószínűleg e sorozat rajongói körében szorult össze a legtöbb gyomor a sztrájk hallatán. Nekik azonban egyelőre nem kell túlságosan félniük, a Variety információi szerint a forgatókönyv rég kész, a második évad zavartalanul forog tovább, és a lapnak nyilatkozó bennfentesek szerint a Sárkányok házát semmilyen módon nem fogja befolyásolni a sztrájk. Nem árt azonban észben tartani, hogy az írói folyamat nem ér véget azzal, hogy elkészülnek a forgatókönyvek, a szkriptek a forgatások alatt is változnak. Hiába ütős papíron egy-egy jelenet, előfordulhat, hogy élőben mégsem működik – ennek orvoslásához pedig kellenek az írók.

Az első évadban ez már megtörtént: Matt Smith és Emma D’Arcy például sokat improvizáltak, saját maguk is észrevételeket tettek a karaktereiket illetően, majd az írók az ebből fakadó újításokat dolgozták bele a sorozatba. Írók nélkül azonban lehetnek akármennyire tehetséges színészek Smith-ék, a nem hozzáértők által toldozott-foldozott forgatókönyv még olyan projekteket is elbuktathat, mint a 2008-as írósztrájk egyik nagy áldozatának tartott Bond-film, A Quantum csendje, amelyben Daniel Craig ugyan 007-esnek jó volt, forgatókönyvírói karrierjét azonban finoman szólva sem indította be, hogy többek közt ő ugrott be szkriptet csiszolni. A Sárkányok háza esetében tehát az lesz a nagy kérdés, hogy a kész alapanyagon mennyit kell majd változtatni, és ezt miként oldja meg a produkció úgy, hogy azt ne szenvedje meg a sorozat minősége.

Warner Bros.

Stranger Things

Legalább ekkora várakozás előzi meg a Stranger Things befejező évadát is, amelyről már most, a sztrájk elején tudni lehet, hogy biztosan csúszik majd miatta. Bár a forgatókönyvnek már tavaly augusztusban nekiláttak, most inkább a kivárásra játszanak: a produkció részéről közzétett közleményből kiderül, hogy a sorozat atyjainak számító Duffer-testvérek kiállnak az írók követelései mellett, ezzel együtt felfüggesztik az előkészületeket.

Az írás nem ér véget azzal, hogy elkezdünk forgatni. Bár mindannyian arra várunk, hogy elkezdjük a remek stábbal a folytatást, a sztrájk alatt ez nem lehetséges. Reménykedünk a korrekt alkuban, hogy aztán mind visszatérhessünk a munkához

– írták.

Elevenék kalandjai tehát akkor folytatódnak csak, ha sikerül megállapodniuk az íróknak és a stúdióknak, márpedig ez a Netflix számára azért is különösen aggasztó, mert a tavalyi év legtöbbet streamelt sorozatáról van szó.

A hatalom gyűrűi

Az Amazon Prime-on látható Gyűrűk Ura-spinoff, A hatalom gyűrűi szintén gőzerővel forog, a sztrájk kezdetekor mindössze 19 nap volt hátra a forgatásból. A produkciónál nyilvánvalóan úgy voltak vele, hogy ezt a kevesebb mint három hetet már fél lábon, írók nélkül is kihúzzák, így A hatalom gyűrűi második évada jelenleg is forog, igaz, az írói stáb közreműködése nélkül. Ez azt jelenti, hogy sem J. D. Payne, sem Patrick McKay – a sorozat showrunnerei – nem vesz részt a munkálatokban. A Variety szerint azonban már jó ideje számoltak az Amazonnál a sztrájkkal, így megvan a vészterv erre az esetre is: a showrunnerek helyére azok a producerek és rendezők ugorhatnak be, akik nem jegyezték eddig íróként a sorozatot. A hihetetlen költségvetést elnézve nem is olyan meglepő, hogy miért nem akarnak újabb dollármilliókat szánni a csúszásra: az első évadhoz hasonlóan a folytatás nyolc epizódja is egymilliárd dollár körüli összegből készül.

Különválás

Látványosan tagadták meg a munkát az Apple tavalyi meglepetéssorozata, a Különválás írói is: a forgatás helyszínéül szolgáló, New York-i York Studios előtt cövekeltek le a WGA-tagok demonstrálva, milyen az, ha egy író nem megy dolgozni. A streamingszolgáltató a helyzet miatt felfüggesztette a második évad forgatását, ezzel ez lett a második projektjük, amelynél erre a lépésre kényszerültek: a sztrájk első hetében a Lóvé készítését állították le a sztrájk miatt. A felfüggesztésről a Deadline számolt be először, arról viszont még nem adtak információt, milyen hatással lesz a Különválásra a leállás, mindenesetre nemcsak emiatt csúszik az új évad: április végén arról lehetett hallani, hogy az előkészületek teljes káoszba fulladtak, gyenge forgatókönyvekről és egymással haragban álló showrunnerekről írt a GQ.

Andor

Érdekes a helyzete az Andor folytatásának, a Star Wars-sorozat showrunnere, Tony Gilroy ugyan íróként szintén sztrájkol, az Andor forgatása azonban nem állt le, sőt, a hírek szerint Gilroy továbbra is felügyeli a munkálatokat, csak épp nem írói minőségben. A Variety információi szerint a showrunner valóban nincs kint a forgatáson, de a projekt producereként dolgozik olyan szigorúan nem írói feladatokon, mint a casting vagy a filmzene. A lap egyébként hosszú cikket szentelt annak, hogyan lehet ily módon leválasztani az írói munkát a showrunnerkedéstől: a Varietynek nyilatkozó szakmabeliek szerint ez csaknem lehetetlen, mivel a showrunneri feladatkörök mindegyike kapcsolatban áll az írással. Annak ellenére, hogy az Andor a hírek szerint egyelőre zökkenőmentesen készül tovább, az, hogy egy showrunner nem vehet részt az írást érintő kreatív döntésekben, befolyásolhatja a végeredményt.

Cobra Kai

Ahogy az Jon Hurwitz showrunner posztjából is kiderült, kollektívan letették a tollat a netflixes Cobra Kai írói is. A Karate kölyök-sorozat immár a hatodik, befejező évad küszöbén áll, és ha a sztrájk sokáig elhúzódik, akkor ott is marad, a teljes írói gárda felfüggesztette ugyanis a munkát, ez tizennégy dolgozót jelent, ők sem hajlandók írni addig, amíg nem születik megállapodás.

Elveszett próféciák

Maga Neil Gaiman sem ír egyetlen betűt sem egészen addig, amíg nem sikerül elfogadható megegyezésre jutniuk a céhnek és a stúdióknak, sőt, népszerűsíteni sem fogja munkáját addig, amíg ez be nem következik. A brit író az Amazon Prime számára írta meg a saját, Terry Pratchett-tel közösen írt regényéből adaptált Elveszett próféciákat, amelyben Michael Sheen és David Tennant lép szövetségre egymással angyalként és ördögként, ennek áll épp a küszöbön a második évada. A végeredményt a sztrájk már nem befolyásolja, Gaiman azonban a Twitteren fejezte ki szolidaritását a forgatókönyvírók iránt, egyúttal jelezte, hogy ő is sztrájkba lép, és bármennyire is szeretné az Elveszett próféciákat népszerűsíteni, nem vesz részt a sajtókörúton.

Yellowjackets

A nagyon gyakran Legyek Urába oltott Lostként hivatkozott, horrorelemekkel tűzdelt felnövéstörténet immár a harmadik évadához érkezett. Kereken egy napot dolgozhattak rajta az írók, hogy aztán Ashley Lyle showrunner kiírja a Twitterre: rendkívül izgatottak az új évaddal kapcsolatban, de csak akkor folytatják a munkát, ha igazságos megállapodás születik. A sikersorozat showrunnere korábban számszerűsítette is, mi a probléma: a Yellowjackets pilotjáért, azaz nyolchavi munkáért írótársával, Bart Nickersonnal ketten együtt 40 ezer dollárt kaptak, de ebből még adózniuk kellett, és a 25 százalékos jutalékot is levonták belőle.

Abbott Elementary

Bár idehaza kevéssé ismert sorozat az Abbott Általános Iskola, az idei díjesőt követően jobban bekerült a köztudatba az iskolai környezetbe oltott Office. Az áldokumentarista szitkomsorozat nagy meglepetésre az idei Golden Globe-on is olyan mezőnyben húzta be a legfontosabb díjakat, ahol a Sárkányok házától kezdve A Fehér Lótuszon át A koronáig csupa közönségkedvenc versenyzett. A folytatás egyébként sem volt kérdés, így meg aztán pláne. Az írói gárda mindössze egyetlen napot dolgozott a harmadik évadon, másnap elkezdődött a sztrájk, amely az egyik író szerint az epizódok számát is befolyásolhatja. Brittani Nichols elárulta, hogy a szitkomot jellemzően menet közben, a forgatással egy időben írják, így az ő esetükben nincsen szó olyan ezer éve letisztázott szkriptekről, mint a Sárkányok házánál. Ha nem írnak, nincs sorozat sem, a forgatókönyvíró szerint így a sztrájk vélhetően a harmadik évad hosszát is befolyásolni fogja, amely szerinte jócskán felbosszantja majd a nézőket.

Gilles Mingasson / ABC / Disney

Penge

Bár a jelenlegi sztrájk elsősorban a tévére és kisképernyőre készülő tartalmakat érinti igazán, a moziba szánt blockbusterek is megérzik a hatását. Mikor már pont úgy tűnt, hogy a meglehetősen hányattatott sorsú Penge feltámasztása sínre került, akkor a sztrájk parancsolta pihenőpályára a projektet. Alighogy bejelentették Nic Pizzolattót, a True Detective alkotóját a film forgatókönyvírójaként, máris leállították az előkészületeket, ezzel a Penge az első olyan nagy költségvetésű film, amelynek keresztbe tett a sztrájk. A forgatást a jövő hónapban kezdték volna Mahaershala Alival a címszerepben, és ugyan Pizzolatto már nekiállt annak, hogy a folyamatos rendezőváltások miatt megtépázott forgatókönyvből vállalható történetet faragjon, nem sikerült a sztrájk kezdetéig befejeznie a munkát. A Hollywood Reporter szerint a projektet teljesen leállították, és akkor folytatják csak a munkát, ha vége a sztrájknak. A lap bennfentes információkra hivatkozva úgy tudja, hogy a többi, jelenleg is készülő Marvel-projektet egyelőre nem veszélyezteti a munkabeszüntetés: zavartalanul készül a Deadpool 3, az Amerika Kapitány negyedik része, az Agatha: Coven of Chaos című WandaVízió-spinoff és a Thunderbolts is.

Talkshow-k

Míg a sorozatok és a filmek csúszását vagy éppen hiányát hónapok, sőt, évek múltán érzékeljük igazán, addig a sztrájk legkorábban észrevehető következménye az Egyesült Államokban rendkívül népszerű esti beszélgetős műsorok és varietéshow-k hiánya lesz. Jimmy Kimmel, Seth Myers, Jimmy Fallon és Stephen Colbert is több szabad estére számíthat a közeljövőben, mint eddig, a The Late Show with Stephen Colbert, a The Tonight Show Starring Jimmy Fallon, a The Talk és a Jimmy Kimmel Live! forgatása már most leállt, a nézők az egyik hétről a másikra kényszerülnek lemondani az ilyen jellegű műsorok egy részéről. Mellettük a szintén rendkívül népszerű szkeccsműsor, a Saturday Night Live alkotói gárdája is a sztrájk kezdetével egyidejűleg bejelentette, hogy a már beharangozott, Pete Davidson által levezényelt új epizód sem készül el, ismétléseket fognak helyette sugározni.

Kapcsolódó
Most a streaming miatt sztrájkolnak a hollywoodi forgatókönyvírók, és magyar nézőként is van okunk aggódni
Mit akarnak Hollywood május elején sztrájkba lépett írói? És milyen hatással lehet a tiltakozásuk a szórakoztatóipar fellegvárára, ezáltal a globális tömegkultúrára? A tiltakozók legutóbb nemcsak Donald Trumpnak nyújtottak mentőövet, hanem az influenszerek legnagyobb dinasztiájának, a Kardashian-klánnak is teret adtak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik