Kultúra

Hiába volt már jobb a gazdasági helyzet, továbbra is hatalmas üzlet a műtárgybefektetés

Fotó / BÁV
Fotó / BÁV
Az emberek spórolnak, a megtakarításukkal pedig bátrabban próbálnak szerencsét. A BÁV felméréséből az is látszik, hogy egyre többen érdeklődnek az alternatív befektetések iránt.

Amikor azt mondjuk, műtárgybefektetés, a legtöbben valószínűleg a leggazdagabbak úri hóbortjainak egyikére gondolnak, azonban az utóbbi évtizedekben ez megváltozott. Hogy ez minek köszönhető, pontosan nem lehet megmondani, viszont az biztos, hogy az internetes árverési platformok és az online műtárgykereskedők megjelenésével ez a korábban nagyon is zárt világ kinyílt, és megjelent egy olyan új gyűjtői réteg, aki már nem is idegenkedik attól, hogy ebben az ágazatban fektesse be a pénzét.

Feltörekvőben az arany és az ékszer

Ha az elmúlt három évet nézzük, akkor nagyobb növekedést csak a deviza, valamint az arany, ékszer és műtárgy kategóriák mutatnak – többek közt ez derült ki a BÁV által készített, Műtárgybefektetési indexet vizsgáló 2023-as felméréséből. Az is kiderült, hogy kevesebb tartják a megtakarításukat, vagyonukat készpénzben és folyószámlán. A megkérdezetettek 80 százaléka szerint a műtárgybefektetések ugyanis az inflációval arányos vagy annál magasabb profitot képesek realizálni. Azaz inkább ékszerbe és aranyba fektetnek szívesebben az emberek.

Hiába látják sokan borúsan az aktuális anyagi helyzetüket – vélhetően a drámaian megugró infláció és a romló reálkeresetek, valamint a magas globális kockázati tényezők miatt – a műtárgypiac aktuális megítélése javult. Aki tud, spórol, ami azt is jelenti, hogy nőhet az emberek megtakarítása, és még ilyen magas inflációs környezeteben is erősödött a kockázatvállalási hajlandóság. A BÁV által megkérdezettek közel harmada, 32 százalék szívesen próbál ki új befektetési formákat, amibe beletartozik a műkincsbefektetés is.

Meglepő lehet, hiszen életkorukból és a munkaerőpiacon eltöltött kevés idejükből kifolyólag nagy átlagban nem rendelkeznek tetemes vagyonnal, mégis a Z generáció ( az 1996 és 2012 között születettek) tagjait jellemzi a legjobban a vállalkozókedv, ha műkincsbefektetésről van szó.

És mibe fektetnének konkrétan?

A műtárgyvásárlás iránt nyitottak körében változatlanul a festmények a legnépszerűbbek, a megkérdezettek 62 százaléka áldozná rájuk a pénzéből. Mögöttük szintén a klasszikusnak számító ékszerbefektetések sorakoznak, amelyek iránt az érdeklődés az elmúlt 5 évben 35-ről 53 százalékra nőtt, így 2020 óta a második helyük gyakorlatilag változatlan. A dobogóra felfért még a kerámia, üveg és ezüsttárgyak, bútorok szegmense, valamint az órák, 24 százalékkal.

Fotó / BÁV

Ami érdekes, hogy az elmúlt két évben nőtt az érdeklődés a műszaki régiségekkel kapcsolatban. Itt kell megjegyezni, hogy az egyik legnépszerűbb és legjövedelmezőbb ág a modern és kortárs művészet, mivel a fiatal művészek és az új művek gyakran vezetnek a legnagyobb értéknövekedéshez.

Nagyon is van tehát fantázia abban, hogy akár bármelyikünk fejest ugorjon a műkincspiacba, még akkor is, ha nem vagyunk a téma avatott szakértői. Aki hasonló cipőben jár, a legjobbat akkor teszi, ha egy aukción kezd, hiszen oda már eleve kiválogatott tételek kerülnek.

„A műtárgytípus töretlen népszerűségét az idei Műtárgybefektetési index eredményei is alátámasztják. A visszajelzések szerint a többség leginkább festményt vásárol műtárgybefektetési célból. Május 24-én közel 200 alkotás kerül kalapács alá ebben a kategóriában. A válogatás során egy sokszínű kínálatot állítottunk össze, a moderntől a klasszikusig, melyben mindenki megtalálja a hozzá legközelebb állót” – összegezte a Fertőszögi Péter, a BÁV ART művészeti vezetője.

Szponzorált tartalom

81. Művészeti Aukció 2023. május 23. – 2023. május 24. / MOM

A cikk a BÁV ART Aukciósház és Galéria támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik