Kultúra

Roger Waters jogilag száll szembe a koncertjeit lemondani akaró német városokkal

Ilyas Tayfun Salci / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Ilyas Tayfun Salci / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Az egykori Pink Floyd-tag szerint teljesen alaptalanok az ellene felhozott antiszemitizmus-vádak.

Roger Waters frankfurti koncertjét a városvezetés döntésére mondták le február végén, a közgyűlés hivatalos közleményben indokolta a döntést, Waterst „a világ egyik legismertebb antiszemitájá”-nak nevezve. Ezt követően több német város, München és Köln vezetése is hasonló indítványt nyújtott be az ott megtartandó koncertekkel kapcsolatban, ám a kölni Lanxess Arena üzemeltetője közölte, hogy jelenleg nincs jogi alapja egy meghirdetett rendezvény rendkívüli lemondásának.

Eközben maga Waters is akcióba lendült, megbízta a német Höcker jogi irodát, hogy támadjon meg bármiféle koncertlemondási kísérletet. A cég a Guardiannek elmondta, hogy azonnal jogsértés megszüntetésére irányuló ideiglenes intézkedést kérnének a városi közgyűlések ellen, ha törlésre utasítanának helyszíneket vagy promotereket.

München városa az adófizetők pénzét vesztegeti valamire, ami nem járhat sikerrel. A jogi helyzet teljesen világos, ám ők mégis folytatják ezt a dolgot, ami elfogadhatatlan

– mondták, egy Waters menedzsmentjével közös nyilatkozatban pedig a lemondásokat alkotmányellenesnek nevezték, amelyek a zenész elleni hamis vádakon alapulnak. Az Izraelt régóta élesen kritizáló – ezzel kapcsolatban apartheidet és etnikai tisztogatást emlegető – Waters a kezdetektől tagadja, hogy antiszemita lenne. Mint mondja, neki nem a zsidósággal, hanem Izrael állam politikájával van problémája, és szerinte az antiszemitizmus-vád puszta megfélemlítésre szolgál szolgál, és arra, hogy elhallgattassák a kritikus hangokat.

A frankfurti városvezetés példaként hozta azt a korábbi esetet is, amikor Waters egyik koncertkén egy hatalmas díszlet-disznóra került rá a Dávid-csillag. Waters akkor arra hivatkozott, hogy a disznó a kormányzat, azon belül is az eltévelyedett kormányzat szimbóluma, a Dávid-csillag mellett pedig szerepelt rajta egy feszület, a félhold és a csillag, a sarló és kalapács, a Shell, a McDonald’s-, a Merzedes- és a dollár-jel.

Waterst amúgy nemcsak német városok kritizálták erős szavakkal mostanában, de a Pink Floyd-szövegíró Polly Samson is, aki – férje, David Gilmour nyilvános helyeslése mellett – „rohadt, antiszemita, Putyin-mentegető tolvaj”-nak nevezte a zenészt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik