Kultúra

A Magyar Építészeti Múzeumba kerültek a híres bútortervező, Kaesz Gyula csodás bútorai

A MÉM MDK nemsokára a nagyközönségnek is bemutatja majd azokat.

A Magyar Művészeti Akadémia fenntartásában működő Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) a Kárpát-medence legnagyobb építészeti és örökségvédelmi gyűjteményével rendelkezik, ennek pedig mostantól a hazai lakáskultúra egyik megteremtője, Kaesz Gyula (1897-1967) saját tervezésű és használatú bútorai is részei – olvasható a MÉM MDK oldalán közzétett hírében.

A művész

egykor saját lakásában állt belsőépítészeti kuriózumokat – több mint hatvan tárgyat – a közeljövőben egy, a korábban megszerzett papíralapú hagyatékot is magában foglaló időszaki kiállításon mutatják majd be

a hazai nagyközönségnek – írják, hozzátéve, hogy

az elmúlt egy évben eredeti tapéta- és textildarabokat, illetve könyveket is vásároltak, sőt, az intézmény fotósai az elszállítás előtt a lakás eredeti állapotát is dokumentálták.

Kaesz a XX. század egyik legjelentősebb magyar belsőépítésze, bútortervezője volt. Számtalan grafikai megbízása mellett családi házakat, üzletportálokat, kiállítási pavilonokat és lakások, középületek, üzletek belső berendezését tervezte, de bútortervezőként is jelentős alkotónak számított. Az Iparművészeti Iskola (ma Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) tanáraként tervezők több generációját tanította. Felesége, Lukáts Kató (1900–1990) a harmincas években főként képeslapokat, plakátokat, csomagolásokat tervezett, a háború után pedig mesekönyveket illusztrált (Gőgös Gúnár Gedeon, Mesebolt, Zengő Ábécé).

Pest-Buda Aukciósház Kaesz Gyula az 1934-es Őszi Lakberendezési és Háztartási Vásár számára készített reklámplakátja

A házaspár 1951 márciusában költözött be a Budapest, V. Petőfi tér 3. szám alatti lakásba. Új otthonuk berendezésének nagy részét a korábbi, Krisztina körúti és Fejér György utcai lakásuk, illetve szentendrei nyaralójuk bútorzatának felhasználásával oldották meg. Szinte valamennyi bútordarab és világítótest Kaesz Gyula tervei alapján született az 1930–1940-es években, és több darabról tudható, hogy a korszak jeles iparosainak kivitelezésében készültek. A házaspár otthona gondosan megőrzött, intakt módon maradt fenn Budapest belvárosában.

A lakás a közelmúltig szinte teljes egészében érintetlenül őrizte azt az állapotot, amelyet a házaspár az 1950-es évek elején kialakított. Ez a körülmény, illetve az, hogy a bútorzat jóformán valamennyi darabja Kaesz eredeti és egyedi tervezésű alkotása, kiemelkedő muzeális értékké emeli a teljes berendezést, és a magyar enteriőrművészet kivételes emlékének tekinthető.

A bútorok közül néhány itt, az intézmény hivatalos oldalán látható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik