Kultúra

30 izgalmas fotó az idén feltöltött Fortepan-újdonságok közül

Faragó György / Fortepan
Faragó György / Fortepan
Ebben az évben 115 adományozótól 14 ezer fénykép került fel a Fortepan digitális fotóarchívumba, közöttük például Nagy Józseftől, aki a győri vízi életet dokumentálta a ’30-as években, Horváth József híradós operatőr pedig haditudósítóként készített kiváló fényképeket. Faragó György az ötvenes-hatvanas években sportriporterként dolgozott, de éveken át fotózott üzlet- és áruházbelsőket, reklám- és termékfotókat is. Fontos szerzőnk, Bojár Sándor fotóriporter újabb fotói kerültek fel az oldalra a ’70-80-as évek autós világából. Az idén 70 éves FŐMTERV (Fővárosi Mélyépítési Tervező Vállalat) azon kevés szocialista nagyvállalat egyike, amely még ma is létezik, gondosan megőrizte, sőt a Fortepanon keresztül meg is osztotta dokumentációs célú fotóarchívumát.
Galéria
Krantz Károly / Fortepan
1962.

Néhány adományozónkat a Heti Fortepan cikksorozat keretében részletesebben is bemutattuk: Reményi József hadtápos tiszt fotói egy ismeretlen világba, a 2. világháború keleti frontján ingázó kórházvonatokba engednek bepillantást. Gyulai Gaál Krisztián játékfilmek, MTV-s produkciók tucatjain dolgozott operatőrként, közben stoppal utazott és koncertekre járt. Peter Isaac, a Guardian fotóriporterének képei az 56-os forradalomról egy skóciai fészerből kerültek elő. Ungváry Rudolf gépészmérnök, író fotói egy izgalmas interjúval kiegészítve még érdekesebb fénytörésbe helyezik az ötvenes-hatvanas éveket. Harrison Forman amerikai fotóriporter mindössze négy évvel a szabadságharc vérbe fojtása után érkezett Magyarországra, ám mind a képein, mind a jegyzeteiből inkább sejlik fel a szovjet blokk legvidámabb barakkjának képe, mint a frissen eltaposott nemzeté.

Szerzői írásaink is gyarapodtak: idén Fáy Miklós írt a kamerának pózoló Fortepan fotók apropóján, Grecsó Krisztián a „hangos” fényképeket foglalta zajszótárba, Tóth Krisztina pedig a dobogót ábrázoló Fortepan képeket gondolta tovább.

Szakértői írásainkban a nagyváros volt terítéken: Bereczky Ákos a városi bringázás és gyaloglás történetét helyezte tágabb kontextusba, Viczián Zsófia pedig a városi növények sorsáról írt történeti áttekintést.

Idén szeptemberben lett cikksorozatunk kétéves, ebből az alkalomból összegyűjtöttük a legolvasottabb 15 cikkünket, amelyek ide kattintva olvashatók.

Szerkesztette: Tamási Miklós és Virágvölgyi István

A Heti Fortepan blog a Capa Központ szakmai együttműködésével valósul meg. Az eredeti cikk ezen a linken található: https://hetifortepan.capacenter.hu/2022-kedvencei

Ha van olyan családi fotója, amit felajánlana a Fortepan számára, akkor írjon a fortepan@gmail.com e-mail címre!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik