Belföld

Két év alatt ezeket a Heti Fortepan-cikkeket látták a legtöbben a 24.hu-n

FŐFOTÓ / Fortepan
Rubinstein Sándor / Fortepan

Két év alatt ezeket a Heti Fortepan-cikkeket látták a legtöbben a 24.hu-n

Két éve indult el a Capa Központ és a Fortepan szakmai partnerségében a Heti Fortepan blog, melynek hetente megjelenő bejegyzéseiben a Fortepan digitális fotóarchívumban található fényképeknek, illetve a képek adományozóinak és készítőinek a háttértörténetét mesélik el magyarul és majd egy éve már angolul is.

A Heti Fortepan cikksorozat részeit Creative Commons licensz alatt teszik közzé, azaz szabadon újraközölhetők. A 24.hu is így publikálja az írásokat a kezdetektől, ezért juthatnak el tízezrekhez ezek az archív fotókhoz kapcsolódó érdekes sztorik. Ezúttal felidézzük azt a 15 cikket, amelyet az eddig megjelent több mint 100 írásból a 24.hu-n a legtöbben olvastak.

Borzalom pasztell-színekben

Egy náci könyvelő színes fényképei a łódźi gettóról

Album044 / Fortepan / Fortepan Sárga csillagot viselő nő és gyerekek a gettóban.

1987-ben egy névtelen eladó 400, addig ismeretlen fényképet vitt be egy bécsi antikváriumba. A fotókon a világháború második legnagyobb gettójának színes felvételei, a lengyelországi Łódź szögesdrót mögötti zárt világa volt látható. A 200 ezer emberrel telezsúfolva nyomorgó, német nevén Litzmannstadt gettó hétköznapjai, ezúttal szép fakó színekben, a melleken sárga Dávid-csillaggal, vöröslő horogkeresztes zászlók alatt. Egy osztrák náci tisztségviselő, Walter Genewein képei a gettóról.

Írta: Kolozsi Ádám | Képszerkesztő: Virágvölgyi István

Megnézem az eredeti cikket.

*

Egy kép minden kerületből

A Pro Urbe Budapest díjas közösségi fotóarchívumból

Fortepan / Fortepan A Római-part a Népsziget felől, háttérben a Csúcshegy 1930 körül.

Fennállásának tizedik évfordulóján a Fortepan „Pro Urbe Budapest” díjat kapott a Fővárosi Közgyűléstől 2020. november 17-én. A jelölések többek között a II. és az V. kerületi polgármesterektől érkeztek – a Fortepan, mint a nemzeti emlékezet szívós építgetője, úgy tűnik, a fővárosi megosztottság csökkentéséhez is hozzájárulhat.

Írta és a képeket válogatta: Török András

Megnézem az eredeti cikket.

*

Baj van, elvtársak, véletlenül 102 százalékot kaptunk

Kiüresített országgyűlési választások az államszocializmusban

Sándor György / FSZEK Budapest Gyűjtemény / Fortepan 1958.

Választási népnevelők, a saját szüleiket felügyelő úttörők, utcabál és békeverseny a szavazás előtt: az ötvenes években úgy is totális mozgósítás zajlott a választások előtt, hogy az eredménynek nem volt semmi tétje. Kádár alatt inkább már puritán kampányok mentek, de a 99 százalékos eredmények így is garantáltak voltak. De mi történik, ha az állampárt nem figyel eléggé, és túlnyeri magát?

Írta: Kolozsi Ádám | Képszerkesztő: Virágvölgyi István

Megnézem az eredeti cikket.

*

Pilisi csillagok

A legnépszerűbb magyar film, az Egri csillagok forgatása

FŐFOTÓ / Fortepan Az egri vár kicsinyített mása előtt az Egri csillagok című film forgatásakor Pilisborosjenőn 1968-ban.

Ha a kék turistajelzésen indulunk el Pilisborosjenőtől a Nagykevély alatt, és elhaladunk a kálvária, majd a különös formájú Teve-szikla mellett, egészen meglepő látnivaló tárul elénk. Egy várrom. Ott, ahol semmi keresnivalója nem lenne, hiszen hadászati célja nincs, láthatóan védhetetlen helyre és módon épült. Hiába keresnénk a történelemkönyvekben is. Ez az egri vár másolatának romja, melyet az 1968-ban bemutatott legendás film, az Egri csillagok díszletéül húztak fel. A Fortepan gyűjteménye jó néhány, a forgatáson készült fényképpel gazdagodott, ezekből válogattunk.

Írta: Zubreczki Dávid | Képszerkesztő: Virágvölgyi István

Megnézem az eredeti cikket.

*

Így műveltük kertjeinket

A csíkos nyugágytól a népgazdasági jelentőségig

Kozma Krisztina / Fortepan Kesztölc, 1930.

Szociális telepek liliputi birtokai, elegáns parkok a budai villák körül, hétvégi telkek a domboldalon. A lehetőségeik mások voltak ugyan, de a különböző kertek művelői egy valamiben hasonlítottak egymásra: el sem tudták képzelni az életüket a gondosan körbekerített birodalmuk nélkül. Derűs is a kerti fotók szinte minden szereplőjének az arca – még akkor is, ha már tizedszer kellett megtölteniük a nehéz locsolókannát, vagy épp most cipelték fel a pincéből a vederben a gránátalmát.

Írta: Lukács Zsolt | Képszerkesztő: Virágvölgyi István

Megnézem az eredeti cikket.

*

A boldogság apró kommunista harcosai

Gyermekvállalás a szocializmusban

Semmelweis Egyetem Levéltára / Fortepan

A szocialista pártpolitikában a nők és gyermekek helyzete, illetve a gyermekvállalásra buzdítás kiemelt figyelmet kapott, egyrészt mivel a szebb jövő ígéretével kecsegtető ideológiában ennek a szép jövőnek letéteményesei a gyerekek voltak, másrészt viszont az ígért, csodálatos gazdaságfejlődéshez szükség volt munkaerő-utánpótlásra. A gyerekek így egyszerre voltak a boldogság forrásai, az „élet értelme” és apró kommunista harcosok. Gyereknap apropóján visszatekintettünk, milyen volt ebben a kettősségben megszületni, csecsemőnek lenni Magyarországon.

Írta: Csonka Anna | Képszerkesztő: Virágvölgyi István

Megnézem az eredeti cikket.

*

Az ellenállók divatja

Kádban koptatott farmer, tarisznya, alföldi papucs, csak ne a konfekció!

Urbán Tamás / Fortepan Balra Kilián János, a Modell „S” punkzenekar gitárosa 1982-ben.

A divat akkor is a kedvenc beszédtémáink közé tartozott, amikor a merész álmokhoz – a nyugati vagy a mai viszonyokhoz képest – meglehetősen szerény lehetőségek társultak. De annak ellenére, vagy épp azért, mert alig lehetett valamit kapni, a hiánygazdaság éveiben készült fotók szereplői nem egyszer meglepnek bennünket stílusos és sajátos öltözékeikkel.

Írta: Lukács Zsolt | Képszerkesztő: Virágvölgyi István

Megnézem az eredeti cikket.

*

Luxus a hegycsúcson

Húsz szédítő év a galyatetői nagyszállóban

Album021 / Fortepan / Fortepan A galyatetői nagyszálló teraszán 1941-ben.

A „magyar Semering” ünnepelt, új üdülőházától az élmunkások földi mennyországáig. Hamisítatlan huszadik századi történet az ország legmagasabb, állandóan lakott pontjáról, ahol az 1930-as évek luxusberuházását néhány évvel a megnyitása után szemrebbenés nélkül tette magáévá az új rendszer az 1950-es évekre.

Írta: Lukács Zsolt | Képszerkesztő: Virágvölgyi István

Megnézem az eredeti cikket.

*

Egy brit kamra kincsei

Skóciai fészerből kerültek elő eddig ismeretlen 1956-os sajtófotók

Peter, Isaac / Fortepan

Néhány hónappal ezelőtt az ’56-os forradalom eddig ismeretlen fényképei bukkantak elő egy skóciai fészerből. A fekete-fehér képeket a The Manchester Guardian brit napilap Magyarországra küldött fotósa, Peter Isaac készítette 1956 novemberének első napjaiban Budapesten és az osztrák–magyar határon, de azokat feltehetően soha nem publikálták. Nagy Imre és mártírtársai kivégzésének 64., újratemetésük 33. évfordulója alkalmából közöljük a halottak, a menekülők és a romok között újrakezdeni akarók fényképeit: 1956 a Fortepanon, ahogy még nem láttuk.

Írta: Kolozsi Ádám | Képszerkesztő: Virágvölgyi István

Megnézem az eredeti cikket.

*

Tíz megfejtés

Saját nagyszüleit ismerte fel a Fortepan fotóján a Kossuth-díjas építész

Gábor Viktor / Fortepan A kőszegi Posta előtt az 1970-es évek közepén.

2020 karácsonya előtt arra kértük az olvasókat, hogy segítsenek nekünk: 15 helyről mutattunk 17 olyan fényképet, amelyeknek nem ismertük a helyszínét vagy a történetét. Néhány hét után örömmel jelenthettük, hogy tízzel kevesebb az olyan Fortepan-fotók száma, amelyekről semmit nem tudunk.

Írta: Zubreczki Dávid | Képszerkesztő: Virágvölgyi István

Megnézem az eredeti cikket.

*

Kenyerünk java

Az aratóünnepek gyors átpolitizálódása

Fortepan Aratók egy Hofherr-Schrantz-Clayton-Shuttleworth cséplőgép és tüzesgép mellett 1910-ben.

„Ha velünk leszel, ilyet eszel!” – hirdette a Kisgazdapárt a háború után a kenyér transzparensével a programját, ahogy a többi párt is azon versengett, melyikük hogyan áll bele az „új kenyér ünnepébe”. Augusztus 20. jelentésének átalakítása leginkább a kommunista propagandával forrt össze, de a kenyér ünnepét nem ők találták ki, és az ünnep hatalmi felhasználásának is keresztény-konzervatív előképei voltak. A búza–magvetés–aratás, és a kenyér–élet–bőség keresztény eredetű jelképeit azonban a kommunista politika is igyekezett maximálisan kisajátítani, és a maga javára fordítani. Rákosi Mátyás híres kalászmorzsolgatós fotója úgy égett bele a hazai politikai ikonográfiába és a kollektív emlékezetbe, mint a kopár szik sarja a hatodik órán már nagyon másfelé ácsingózó tikkadt gyerekfejekbe.

Írta: Kolozsi Ádám | Képszerkesztő: Virágvölgyi István

Megnézem az eredeti cikket.

*

Szenvtelen érintések

Babarczy Eszter írása Fortepan-képek apropóján

Magyar Rendőr / Fortepan A Magyarország–Anglia (7:1) labdarúgó mérkőzés közönsége a Népstadionban 1954. május 23-án.

A kortárs filozófia az elmúlt húsz évben fedezte fel a testet. Ez mindjárt felveti a kérdést, hogy lehet a testet felfedezni. Talán nem volt mindig velünk a nehézkességeivel és könnyedségeivel, az éhségével és a fájdalmával már évezredek óta? Éppenséggel velünk volt, de letagadtuk…

Írta: Babarczy Eszter | Képszerkesztő: Virágvölgyi István

Megnézem az eredeti cikket.

*

Egy svájci fotós képei a forradalomról

Jack Metzger eddig ismeretlen 1956-os képei Budapestről, Győrből és Svájcból

ETH Zürich / Fortepan Három harcos a József körút 82. előtt a Práter utca sarka után a Corvin köz felé nézve.

1956. október végén konvojban érkeztek Hegyeshalomhoz a nyugati újságírók, hogy átlépjenek az éppen széthúzott vasfüggönyön, és tudósítsanak a magyar felkelésről. Így jött át egy svájci fotós, Jack Metzger is, aki a következő napokban Győrtől Budapestig fotózott gyászt, hősiességet, mámort és vagányságot. A forradalom ismeretlen képei: Metzger 1956-os felvételei most először Magyarországon, a Fortepanon.

Írta: Kolozsi Ádám | Képszerkesztő: Virágvölgyi István

Megnézem az eredeti cikket.

*

„Korszerű” táplálkozás

Így reformálta meg a szocialista élelmiszeripar a mindennapi életünk

FŐFOTÓ / Fortepan

A huszadik század második felében az egész világon megváltozott a táplálkozás: újfajta félkész és konyhakész, fagyasztott és tartósított élelmiszerek jelentek meg, amelyek teljesen átalakították az életünket. Míg nyugaton a termelést és a kereskedelmet tették még jövedelmezőbbé az új technológiák, a keleti blokkban a tökéletesen előre tervezhető szocialista gazdaság és a szabványosítható mindennapok ígéretét hozták el. Az élelmiszeripari forradalom a hétköznapi életünkre is hatással volt: az önkiszolgáló éttermek mellett megjelentek az önkiszolgáló boltok, sőt, a teljesen automata közértek is. Új háztartási gépek kerültek a lakásokba, miközben a kamra szinte teljesen eltűnt belőle, a konyha pedig egészen kicsire zsugorodott. Az akkor bevezetett újítások közt van olyan, amelyet ma már annyira megszoktunk, hogy szinte el sem tudjuk képzelni az életet nélkülük, míg mások teljesen zsákutcának bizonyultak.

Írta: Zubreczki Dávid | Képszerkesztő: Virágvölgyi István

Megnézem az eredeti cikket.

*

Az első lépések

A 20. század a rajtvonalon

Semmelweis Egyetem Levéltára / Fortepan Az első ápolónői tanfolyam végzős hallgatói 1924-ben a Pázmány Péter Tudományegyetem (ma Semmelweis Egyetem) Sebészeti Klinikájának előadótermében. Elöl jobbról a harmadik Verebély Tibor, a klinika igazgatója, mellette ifj. Bókay János gyermekgyógyász, egyetemi tanár.

Hogy került az óceánon elsőként átrepült magyar gép a felcsúti kukoricásba, ki karambolozott a legelső budapesti villamossal, és mikor festették az első turistajelzéseket a mátrai erdők fáira? Az unásig ismert, híres „elsők” mellett akadnak szép számmal olyanok is, akik és amelyek érthetetlenül feledésbe merültek.

Írta: Lukács Zsolt | Képszerkesztő: Virágvölgyi István

Megnézem az eredeti cikket.

*

A Heti Fortepan blogról a cikksorozat 2020. szeptemberi indulásakor megjelent első posztban olvashat bővebben. A blog angol nyelvű verziónák indulásáról pedig itt adtunk hírt.

Összeállította: Tamási Miklós és Virágvölgyi István

A Heti Fortepan blog a Capa Központ szakmai együttműködésével valósul meg. Az eredeti cikk ezen a linken található: https://hetifortepan.capacenter.hu/ket-eves-a-heti-fortepan

Ha van olyan családi fotója, amit felajánlana a Fortepan számára, akkor írjon a fortepan@gmail.com e-mail címre!

Olvasói sztorik