Kultúra

A történelmi magyar utcaneveket is feltüntetik Nagyvárad belvárosában

Planck / Wikimedia Commons
Planck / Wikimedia Commons
A táblákat minél hamarabb a helyükre akarják tenni.

Hamarosan a történelmi magyar utcaneveket is feltüntetik Nagyvárad belvárosában. Erre azt követően nyílik lehetőség, hogy az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) kezdeményezése első helyen végzett a nagyváradi részvételi költségvetés szavazásán – írja az MTI.

Csomortányi István, az EMNP elnöke csütörtöki nagyváradi sajtótájékoztatóján elmondta: tizenhét évi küzdelmük vezetett eredményre. A nagyváradi magyarok által a köznyelvben ma is használt történelmi utcanevek kifüggesztését még az Erdélyi Magyar Ifjak szervezeti keretében kérték több mint másfél évtizeddel ezelőtt.

A pártelnök a szavazás eredményéből azt olvasta ki, hogy van értelme a jogos követelések melletti következetes és kitartó kiállásnak.

A kezdeményezés mögötti egyértelmű támogatottság a nagyváradi önkormányzat számára megkerülhetetlen kérdéssé teszi a történelmi utcanevek kihelyezését

– hangsúlyozta Csomortányi, majd hozzátette:

a kezdeményezés nyomán mintegy 250 történelmi utca- és térelnevezést helyezhetnek ki, és szakemberekből álló bizottság dönti el, hogy pontosan mely nevek szerepeljenek majd a táblákon.

A politikus – aki szerint az illetékesek azon dolgoznak, hogy a táblák minél gyorsabban a helyükre kerüljenek – arról is beszélt, hogy a történelmi magyar utcanevek mellett olyan feliratokat is kihelyeznek, amelyek román, magyar, angol és német nyelven is betekintést engednek majd a város történelmi múltjába.

Kapcsolódó
Nagyvárad, a Körös-parti Párizs
Az évszázadokon át pezsgő, a XX. században azonban mélypontra került város az elmúlt években újra magára talált. Meglátogattuk, hogy megkeressük benne a Monarchia és a magyar történelem máig fellelhető nyomait.

Erdély több nagyvárosában a helyi magyar közösség ma is azokat az egykori magyar utcaneveket használja a köznyelvben, amelyek hivatalosan már legalább hetvennyolc éve nem érvényesek, sőt, 1944 óta többször is megváltoztak.

A részvételi költségvetés azt teszi lehetővé, hogy a városi költségvetés egy kisebb részét olyan projektek megvalósítására fordítsa a polgármesteri hivatal, amelyeket a lakosság kezdeményezett, és amelyek nagy támogatottságot kaptak egy online szavazáson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik