Kultúra

Legendás épület helyén született meg a BÁV új otthona

BÁV
BÁV
Radnóti Miklós, Szép Ernő és Szerb Antal helyét ma műtárgyak foglalják el.

A XIX. század derekán még hajózható Duna-csatornaként elképzelt Nagykörút a századfordulóra világvárossá vált Budapest egyik ütőere, amin végigsétálva ma is elképesztő történeteket rejtő, gazdagon díszített lakóházakkal, illetve középületekkel, így a főváros legendás, Josephine Bakert is látott szórakozóhelyének helyén álló Madách Színházzal, illetve a firenzei Strozzi-palotát másoló Batthyány-palotával találkozhatunk. Az építészeti értékek helyett a műtárgyakra kíváncsi tömegeknek nem kell persze ennyire eltávolodnia a Dunától, hiszen az útvonal kezdeténél induló Falk Miksa utca tucatnyi galériájában, illetve régiségboltjában választhatják ki az otthonuk, vagy gyűjteményük legújabb tagját.

Április 28-tól ezt a 1937-ig a trónon csak két évet töltő II. Lipót nevét viselő Szent István körút, illetve a Falk Miksa utca találkozásánál

egy nagyszabású aukciós kiállítás kíséretében

nyíló BÁV ART Aukciósházban is megtehetik, hiszen a Kürtösi Péter (A1 Építésziroda) tervei szerint félmilliárd forintból újjászületett háromszintes térben egy elegáns, világos belsőben minden eddiginél egyszerűbb találhatnak rá az új kedvencükre.

Az 1899-1900-ban Müller Lajos építési vállalkozó által építtetett, és jó eséllyel saját maga által tervezett bérpalotát átadása után a Pesti Magyar Kerskedelmi Bankot irányító Lánczy Leó vásárolta meg, akinek 1921-ben bekövetkezett halála után a város legelegánsabb nőjének tartott, sűrűn adakozó özvegye még húsz évig tartotta kézben a házat, és nézte végig azt, ahogyan az épület a belvárosi művészélet egyik fontos csomópontjává válik: itt lakott többek közt az Ady verseit megzenésítő újságíró, Reinitz Béla, és itt, az épület aljában nyitott meg 1934-ben a Margit Söröző, aminek falai közt nem csak a Szerb Antal által vezetett Irodalomtudományi Társaság gyűlt össze, de Kardos G. György visszaemlékezése szerint

Major Tamás, Hont Ferenc, a néhány lépésnyire, a Körút túlsó oldalán nyíló Pozsonyi úton élő Radnóti Miklós, illetve Szép Ernő és Szomory Dezső is rendszeresen feltűnt

– olvasható Kabdebó Lóránt Sorsfordító pillanatok című munkájában.

Magyar Rendőr, 1936. ápr. 1. / Arcanum Digitális Tudománytár A megnyitás utáni években a Rendőrtiszti Atlétikai Club (RAC) tagjai, illetve a rendőrtisztek is a művészasztaltól néhány lépésnyire gyűltek össze.

Az 1949-ben államosított söröző helyén a következő évben tűnt fel a BÁV Szent István Antikvitás nevet viselő üzlete, ahol a megnyitás után bizományos rendszerben találtak gazdára a bútorok és műtárgyak. Itt indította a pályáját többek közt a magyar művészettörténet egyik meghatározó alakja, Sinkó Katalin is, aki közel két évtizeden át tartó becsüs karrierjét az egyetem elvégzése után rövidesen a Magyar Nemzeti Galériában folyó munkára cserélte: előbb a Nyilvántartási Főosztály munkatársaként, majd annak vezetőjeként dolgozott, tanulmányaival pedig egy generáció gondolkodását írta át.

Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU_BFL_XV_19_c_11 Bútor, kép, porcelán – hirdette 1960-ban az üzlet mostanra rég eltűnt neonfelirata.

Az üzletet legutóbb 1996-ban építették át: ekkor került az épület sarkára a Milói Vénusz szobra, illetve született meg a belső térben álló vasbetonlépcső is, aminek korlátját a pandémia miatt egy évvel csúszó, most befejeződött munkák során

a New York-i Guggenheim Múzeum belső kialakítását idéző tömör fehér mellvédre cserélték,

ami a transzparenssé vált portálnak köszönhetően a megvilágított műtárgyakkal, illetve a kirakatban lévő ékszervitrinekkel együtt az utcáról is jól láthatóvá vált.

A könnyen alakítható terek a jövőben kiállításoknak, árveréseknek, művészeti előadásoknak, illetve bármilyen rendezvénynek otthont adhat, sőt, a BÁV Akadémia oktatási helyszíneként is szolgálhat majd.

A betérőket az aktuális eseményekről tájékoztató nagyméretű LED-fallal fogadó üzletben – a cég rendszeresen felállított új óra- és ékszerrekordjai miatt – egy exkluzív földszinti üzlettér is született, ahol a luxustermékek lesznek láthatók, míg az alsó szinten egy felvásárló pontnak, az emeleten pedig a tárgyalásra és kutatásra alkalmas irodáknak, rendezvénytérnek, illetve a speciális raktáraknak jutott hely.

BÁV

A 79. Művészeti Aukció április 28-án nyíló kiállításán az aukciósházban valaha a BÁV-nál feltűnt legnagyobb gyémánt mellett a világ legfontosabb ékszermárkáitól – köztük a Chopard-tól, a Cartier-tól, illetve a Tiffany & Co.-tól – is szerepelnek tételek.

Kapcsolódó
A legnagyobb és legdrágább ékszerek a BÁV történetéből
Évrőről évre felbukkan egy-egy rekorder drágakővel díszített ékszer, ami szerelmi zálogon túl befektetésnek sem utolsó.

De limitált kiadású, illetve ritka órák, Zsolnay-tárgyak, valamint a XIX. és XX. századi magyar művészet legendás festőművészeinek képei is láthatók lesznek, köztük Paál László Naplemente erdőben (1871) című munkája, illetve Batthyány Gyula Alexandriai szeretője (1935).

Szponzorált tartalom

79. Művészeti Aukció 2022. május 16-17. 18:00 / MOM Kulturális Központ.

A cikk a BÁV támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik