Kultúra

Látogatóközpontot építenek a pákozdi Miskahuszár mellé

L. Simon László / DEKON Építész Iroda / Facebook
L. Simon László / DEKON Építész Iroda / Facebook
Az elmúlt évek egyik legijesztőbb szobra mellett rövidesen egy huszárzászlók ihlette épület áll majd.

A kétezertízes évek Magyarországán elképesztő sebességgel követték egymást a meglepő, számos településre Disneyland-hangulatot csempésző szobrok, közülük azonban csak kevésnek sikerült megközelítenie a pákozdi Bogár-halmon 2017 szeptemberében felállított Miskahuszárt.

A világ legnagyobb, 12,5 magas huszárszobra – amit akkor született cikkünkben szimplán csak huszártranszformerként emlegettünk – magánkezdeményezésére, százmillió forintnyi magántőkéből valósult meg, arca, illetve ruházata pedig szándékosan nem hiteles, hiszen amint az ötletgazda Vlaszák Mihály elmondta:

a magyar történelemben 22 híres, nevében fennmaradt huszár bandérium van, de Miskahuszár nem hasonlít egyikre sem, hogy minden huszárt képviseljen.

A Rohonczi István munkájaként, tizenkét év alatt megszületett talapzatával együtt 120 tonnás alkotás mellett rövidesen egy látogatóközpont is épül majd – olvasható az Építészfórumon.

MTVA / Bizományosi / Faludi Imre A Miskahuszár, röviddel az átadása után.

A területet üzemeltető Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola megbízásából, a DEKON építész iroda által kidolgozott tervek születéséről a tervezők a Facebookon így írtak:

Sokáig kerestük a huszárhoz illő építészeti formanyelvet, végül a huszár-lobogó szélein futó jellegzetes háromszög alakból inspirálódtunk.

A népfőiskola védnöki testületében is jelen lévő, a szoborban iróniát, Háry János karakterét, illetve humort látó L. Simon László Facebook-posztjából az is kiderül, hogy a tervek megszületésében a szobor tulajdonjogát nemrég adományként megszerző Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány (ennek munkájában a politikus alapítóként vesz részt), illetve a pákozdi polgármester, Kardos Ádám is részt vett.

Az esti piros-zöld kivilágításának köszönhetően az autópályáról éjjel-nappal látható épület tervezésének további részletei egyelőre nem ismertek, így  többek közt azt sem lehet tudni, hogy mikor válhat majd valósággá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik