Kultúra

Mostanra már félig lebontották a hónapok óta megközelíthetetlen Citadellát

Magyar Narancs / Youtube
Magyar Narancs / Youtube
A több mint 25 milliárdból megvalósuló tervek részeként kiállítóterek, étterem, park, illetve vízfelület születik.

A Magyar Narancs március 18-án drónvideót készített a nagy átépítés miatt hónapok óta megközelíthetetlen Citadelláról, ami meglepő átalakulást mutat, hiszen az egyperces felvétel szerint az 1848-49-es forradalom leverése után, Emanuel Zitta hadmérnök tervei szerint azonnal építeni kezdett erődítmény jó részét mostanra lebontották.

A császári udvar által, egy esetlegesen bekövetkező magyarországi forradalom minél gyorsabb leverése miatt, illetve a Pest-Budán élők megfélemlítésének céljával a Gellért-hegy tetejére épült Citadella végül sosem látott harcokat, az osztrák csapatok pedig harminc évvel a kiegyezés után, 1897-ben el is hagyták azt.

A főváros célja a tulajdonába került óriás lebontása volt, elegendő pénz híján ez azonban végül nem sikerült, így a XX. században az épületet különbözőképpen próbálták hasznosítani – a hatvanas évektől például szálloda és étterem működött a falai közt –, tartós célt azonban nem sikerült találni.

Egészen mostanáig, hiszen a kormány által közel egy évvel ezelőtt közzétett koncepció szerint a modelljét tönkretevő Szabadság-szobor mögött, az eddigi magas falak helyén egy egyre szűkülő lépcsősor vezet majd a Citadella belsejébe, ahol

feszített víztükrű tavat, új parkot, vízmedencét, kilátóteraszokat, sőt, a magyar szabadságküzdelmeknek emléket állító múzeumot, illetve éttermet is találunk majd.

A 2021 áprilisában általunk is közzétett, majd elemzett látványterveket, illetve a kapcsolt leírást látva egyértelmű volt, hogy a százhetven éves struktúrának egy része törmelékké válik, ennek látványára azonban nyilvánvalóan kevesen voltak felkészülve.

Kapcsolódó
Rövidesen darabokra vágják a Citadellát
Elkészült az egykori erőd átépítési terve, aminek eredményét két év múlva mindannyian láthatjuk majd.

A videón jól látszik, hogy az idei március 15-i ünnep alkalmából felállított, harmincöt méter magas zászlórúd – ami a helye miatt a pálmaágat negyven méterrel az előtte álló emberek fölé tartó Szabadság-szobornál is magasabbra nyúlik – körüli területen váratlan mértékű bontások történtek:

a déli oldalon átjárót nyitottak a munkagépeknek, a szobor mögött pedig egy legalább húsz méter hosszan hiányzik az egykori erőd fala.

A 2016-ban kiírt ötletpályázat eredményeiből egyáltalán nem merítő munkálatok jelenleg folyó első ütemét a már említett ZÁÉV, illetve a Garancsi Istvánhoz tartozó Market Zrt. 5,332 milliárd forintért végzik – ennek részét képezte a 106 millió forintba kerülő zászlórúd is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik