Kultúra

Ötmilliárdért végeznek feltárást, építkeznek, állítanak zászlórudat a Citadellán Mészáros Lőrinc és Garancsi cégei

Nemzeti Hauszmann Program / Facebook
Nemzeti Hauszmann Program / Facebook
5 332 061 322 forint. Ennyi a pontos összeg, nettóban.

A friss uniós közbeszerzési értesítőt átfésülve a HVG talált rá az év eddigi legmeglepőbb hírére: a hónapokkal ezelőtt csendben megvalósulni kezdett Citadella-projekt ára december 22-én újabb 5,3 milliárd forinttal nőtt, köszönhetően annak, hogy kihirdették az egykori erődítménybe tervezett zászlórúdra, és a környező vizsgálatokra, illetve építési munkálatokra kiírt közbeszerzés győztesét.

A Garancsi Istvánhoz tartozó Market és a két éve már a dollármilliárdos Mészáros Lőrinc érdekeltségének számító ZÁÉV konzorciuma által közösen kivitelezett munkának másfél éven belül el kell készülnie, a zászlórúdnak azonban már március 14-re készen kell állnia.

A Citadella Vagyonkezelő Nonprofit Kft. által közzétett kiírás szerint 2023 nyarán egy harmincöt méter magas zászlórúd áll majd a Gellért-hegy tetején, amin egy motorral mozgatható egy 6×12 méteres nemzeti zászló lobog majd.

A most elnyert megrendelésnek részét képezi majd a már látszó, kibontott szerkezetek részletesebb feltárása is – ez többek közt az alapozási sík és faltest, illetve a támfal és sziklafelszín meghatározását, valamint a padlósüllyesztés lehetőségének vizsgálatát is jelenti.

A munkálatok költségét előzetesen 5,8 milliárdra becsülték, így az ennél közel ötszázmillióval alacsonyabb árral a megrendelő még jól is jár – tette hozzá a HVG, bár a lap kiemeli: a közbeszerzés győztesének vállalt feladatai közt nem szerepel a zászlóhúzó motor áramellátásának biztosítása, így az tovább növeli majd az így is indokolatlanul magasnak tűnő végösszeget.

Frissítés

Cikkünk első változatában a feltárás és a zászlórúd-állítás mellett nem szerepelt, hogy ezzel összefüggésben, illetve ezért építési munkálatokat is végeznek a projekt keretében, így ezzel a címet és az első bekezdést is kiegészítettük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik