Kultúra

Meghalt Bencze Márta táncdalénekesnő

Keleti Éva/MTI
Keleti Éva/MTI

83 éves korában elhunyt Bencze Márta énekesnő, tudatta a gyászhírt a családja a Facebookon. Bencze Márta 1964-től tanult énekelni a Rádió Tánczenei Stúdiójában. Ekkor még a közgazdasági technikumban volt tanuló, meg kellett küzdenie a szülői tiltással is. 1965 szilveszterén tűnt fel a Csak fiataloknak című számával. A dalt az Atlantis együttes kísérte, kislemezen is megjelent, és ez lett Komjáthy György azonos című rádióműsorának szignálja. Első slágerének sikerét nem sikerült megismételnie, bár több Táncdalfesztiválon is indult, és több kislemeze is megjelent.

Fellépett külföldön is, az akkor baráti szocialista országokban, de három évet Amerikában is dolgozott. Sok további dalát játszotta a rádió: A siker, Arrivederci Hans, De most még jó, Nem volt szerencsém, Így sohasem vártam én, illetve a Fekete vonat című dal az ő előadásában is sláger volt. A hatvanas években a népszerű táncdalénekesnők közé tartozó Bencze Márta egészen 1985-ig énekelt, utána az osztrák határ közelében lévő Hegykőn élt férjével.

Kapcsolódó
Bencze Márta: Sok bennem a keserűség, pedig imádtam énekelni
Bencze Márta több táncdalfesztiválon is indult, de húsz év után felhagyott az énekléssel. Az énekesnővel arról beszélgettünk, milyen sérelmek érték a pályáján és hogy mire büszke a leginkább.

2018 decemberében készült interjúnkban így emlékezett vissza:

Három táncdalfesztiválon is elindultam, de döntőbe nem jutottam egyszer sem. Sajnos az én énekesi pályám arról szólt, hogy mindig megpróbáltak gátolni. Hanglemezeim azért nem jelenhettek meg, mert az egyik hangmérnök meg akart erőszakolni, én pedig feljelentettem, amit abban az időben nem néztek jó szemmel a hanglemezgyárnál, el is felejtettek onnantól kezdve.

Arra a kérdésre, hogy miért mellőzték, ezt válaszolta:

Nem voltam nekik szimpatikus, mert sajnos nagyra nyílt a szám. Megmondtam az igazat, és azt nem szabad ebben a szakmában. Nem szerettem a tehetségtelen, de dörgölőző embereket, és soha nem tudtam megalkudni. Tényleg sok bennem a keserűség most, amikor visszagondolok, pedig voltak nagy sikereim is, nemzetközi díjakat nyertem, mindig méltóképpen képviseltem az országot külföldön, ami akkor csak a baráti szocialista országokat jelenthette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik