Kultúra

A Harcosok klubja írójának tetszik a film kínaiak által megváltoztatott befejezése

FOX 2000 / COLLECTION CHRISTOPHEL VIA AFP
FOX 2000 / COLLECTION CHRISTOPHEL VIA AFP
Chuck Palahniuk igyekezett meglátni a szépet a cenzúrában, és némi iróniával sikerült is neki.

Chuck Palahniukhoz, a Harcosok klubja című film alapjául szolgáló regény írójához is eljutott a híre annak, hogy Kínában cenzúrázták a film végét, és teljesen más lezárást kapott, mint a David Fincher-féle változat.

Az amerikai író néhány napja a Twitterén reagált a hírre, ahol azt írta: „Láttátok ezt a szart? Ez SZUPER csodálatos. Mindenki boldog lezárást kap Kínában!”


Nem sokkal később a TMZ személyesen is megkérdezte Palahniukot arról, mit gondol a változtatásokról. A szerző egyáltalán nem tűnt meglepettnek mondván, hogy könyve még az Egyesült Államokban is több helyen tiltólistás, többek közt sok iskolában és Texas állam összes börtönében is.

Az irónia ebben az egészben az, hogy ezzel valójában összehangolták a film végét a könyv befejezésével szemben azzal, ahogy Fincher lezárta a filmet, amely inkább egy látványos befejezés volt. Szóval bizonyos szempontból a kínaiak egy kicsit közelebb hozták a könyvhöz a filmet

– nyilatkozta, hozzátéve, hogy nagy valószínűséggel nem épp ez volt a szándékuk.

Néhány napja derült ki, hogy Kínában az egyik streamingplatformon nem éppen azzal a befejezéssel fut  a film, mint ahogyan az Fincher 1999-es klasszikusában látható: nem robbannak fel a Pixies zenéjére a felhőkarcolók, hanem elsötétül a képernyő, és egy felirat közli: a rendőrség rájött a tervre, mindenkit letartóztatott, és megakadályozták a bomba felrobbanását.

Kapcsolódó
Megváltoztatták a Harcosok klubja befejezését Kínában
Itt a végén a hatóságok nyernek, nem az anarchisták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik