Kultúra ismeretlen budapest

Tucatnyi modern épületet tenne védetté a fővárosi önkormányzat

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
A lebontani tervezett Diplomata-ház mellett a Hilton, a Körszálló, illetve a Déli pályaudvar főépülete is védelmet kaphat.

Az elmúlt években sorra tűntek el, vagy kerültek veszélybe az 1945 utáni modern magyar építészet nívós darabjai: hosszú éveken át folyó harc után semmivé vált például a Várnegyedben állt Országos Villamos Teherelosztó, 2021 utolsó hónapjai pedig az egykori Szentháromság téri Diplomata-ház várható átépítése körül forogtak.

Decemberben merült fel a terv, miszerint a Fővárosi Önkormányzat 2022 elején számos olyan épületre terjesztené ki a védettséget, amik

fennmaradása annak ellenére sem tűnik biztosítottnak, hogy építészeti értékeiket a szakma nem kérdőjelezi meg.

Ez a terv most lassan talán valósággá válhat – vette észre az Építészfórum, ami szerdai cikkében arról ír, hogy új lista készült az örökségvédelem szempontjából védelemre érdemes, XIX. és XX. századi épületekről.

Az ezekhez szükséges dokumentumok elkészítése pedig a nyilvánosság bevonásával történik majd, így január 20-án, a Főpolgármesteri Hivatal dísztermében lakossági fórumot tartanak majd, aminek részletei itt olvashatók.

A listán jelenleg többek közt a következő házak szerepelnek:

További épületeket január 28-ig, online, írásban, illetve személyesen is lehet javasolni. Ennek részletei itt, a hivatalos meghívóban olvashatók.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik