Kultúra

Huszonkettesek: van még esély az egykori Szentháromság téri diplomataház túlélésére

Az épület megmentéséért küzdő építészcsoport szerint az államnak a védettségi eljárás lefolytatásáig ideiglenes védelem alá kellene helyezni a házat.

A szeptemberben kibelezni kezdett Szentháromság téri egykori diplomataház (ép. Jánossy György, Laczkovics László, 1981) ügyében három hónapja egymást érik a fejlemények: decemberben kiderült, hogy tulajdonosa, az MNB által létrehozott PADME alapítványok a modern külső megtartása helyett az 1944 előtti, három kisebb házat magában foglaló kép megidézését tűzték ki célul, december végén pedig jogerős bontási engedélyt is kaptak a projekt végigviteléhez.

Január 5-én a várható utód első vázlattervei is megérkeztek – a hunyorítva valóban a korábbi külsőre hasonlító, de attól valójában nagy mértékben eltérő látványterveken az Országház utcai épületet egy emelettel alacsonyabbra szabták, a sarokrészen nyitottak ott korábban sosem állt kaput, a tetőt pedig rézpanelekkel fedték le, próbálva annak illúzióját adni, hogy a várható (építési engedélyt eddig még nem kapott) épület egyszerre kíván majd a múltba tekintő, illetve modern lenni:

RAPA Architects, látványterv: Császár Szabolcs / Építészfórum

Mindebből talán úgy tűnhet, hogy a ma még álló, belsőépítészeti részleteit azonban már elveszített ház sorsa megpecsételődött, a helyzet azonban nem ennyire egyszerű, hiszen a homlokzatra december 21-én műemléki feliratot rögzítő Huszonkettesek karácsony előtti beszámolója szerint a főváros, illetve a kerület is megmenthetné azt.

Kapcsolódó
A főváros és a kerület is megmenthetné a modern házat, amit elbontana a jegybanki alapítvány a Várban
A Huszonkettesek Építészcsoport tovább küzd az eltüntetni vágyott épület megmaradásáért.

A hazai építészet számos ismert alakját tömörítő építészcsoport az ügyben most újabb fejleményekkel érkezett – eszerint a december 20-i országos szintű műemléki védési kezdeményezés, illetve a fővároshoz leadott hasonló kérés miatt elinduló eljárások során az állam és az önkormányzat előtt ott áll a lehetőség, hogy együtt állapítsák meg az indokolt védelem fokát, az eredmény megszületéséig pedig érdemes lenne ideiglenes védelem alá helyeznie az épületet.

A Huszonkettesek szerint az előzetes elutasítás jogszabályban meghatározott határideje mostanra lejárt, így január 5-én

az illetékes hatósághoz, a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez közérdekű adatigénylést nyújtottak be arra vonatkozóan, hogy megindult-e a védetté nyilvánítási eljárás a kezdeményezésünk alapján.

Amennyiben a válasz igen, úgy továbbra is látszik esély arra, hogy a tervezett bontás, illetve építés nem kezdődik meg, a Várnegyed pedig nem veszíti el a színvonalas modern foghíjbeépítések egyik kitűnő példáját.

A poszt teljes hosszában itt olvasható:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik