Kultúra

Karok nélkül vált a világ legjobb kürtművészévé egy német zenész

Stefan Brending / Wikimedia Commons
Stefan Brending / Wikimedia Commons
Megcsinálta azt, amit mindenki lehetetlennek tartott.

A németországi Göttingenben, karok nélkül született Felix Klieser négyévesen döntött úgy, hogy kürtművész lesz belőle, céljától pedig nem lehetett eltántorítani.

A tizenhét évesen a Hannoveri Zeneművészeti Egyetem diákjává vált, tehetségét pedig a legígéretesebb fiatal tehetségekből álló állami szimfonikus zenekar, a Bundesjugendorchester tagjaként megcsillogtató Klieser előbb több országos versenyen győzött, majd 2014-ben az Év fiatal zenésze lett, rövidesen pedig a Berlini Filharmonikusokkal, illetve Stinggel állt egy színpadon.

Az egyetem elvégzése után a speciális állványra helyezett hangszeren játszó férfit már a világ egyik legjobb kürtöseként jegyezték, hírnevét pedig első albuma, a Reveries (2013), illetve könyve, a Fußnoten – Ein Hornist ohne Arme erobert die Welt (Lábjegyzetek – egy kürtös, aki karok nélkül hódította meg a világot, 2014) is tovább emelte.

A gyerekkora óta napi nyolc órát gyakorló Klieser – aki szerint a tehetség túlértékelt, a valódi sikert pedig a kemény munka hozza el – 2016-ban a világ egyik legfontosabb elismerését, a Leonard Bernstein-díjat is begyűjtötte, azóta pedig a világ legrangosabb koncerttermeiben tűnt fel.

A férfi a 2021-2022-es évadban a Bournemouth Symphony Orchestra állandó tagjaként működik – a BBC itt készített vele rövid videóriportot:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik