Kultúra

Szabó István és Martin Scorsese együtt kapnak életműdíjat

Zih Zsolt / MTVA
Zih Zsolt / MTVA

India legnagyobb nemzetközi filmfesztiválján, Goán vehet át életműdíjat Szabó István magyar filmrendező amerikai kollégájával, Martin Scorsesével együtt szombat este, kiváló hozzájárulásáért az egyetemes filmművészethez. A nagyszabású Indiai Nemzetközi Filmfesztivál a 14, A-kategóriásnak minősített filmfesztivál egyike, Berlin, Cannes és Velence mellett. Szabó és Scorsese elismerése mellett retrospektív vetítésekkel állítanak emléket a tavaly elhunyt Sean Connerynek is.

A goai fesztivál válogatást mutat be Szabó István világhírű filmjeiből. Köztük lesz teljes körűen felújított változatban az Apa, az Oscar-díjas Mephisto és a Redl ezredes is – olvasható a rendezvény honlapján. Az életműdíjat szombat este adják át, az MTI híre szerint Szabó István online fog bejelentkezni a megnyitó ünnepségen.

Szabót november 10-én a leccei Európai Filmfesztivál is életműdíjával tüntette ki, és gazdag retrospektív programot mutatott be a magyar rendezőtől. Szabó István személyesen is részt vett az olaszországi fesztivál közönségtalálkozóján és díjátadóján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik