Globetrotter19 / Wikimedia Commons
Kultúra ismeretlen budapest

Rövidesen lebonthatják a Tétényi úti üzletközpontot, kilencszintes óriás is kerülhet a helyére

A XI. kerületi Önkormányzat honlapján feltűnt pályázat szerint eladnák az ingatlant, aminek összes épülete bontható.

Az Újbuda Önkormányzatának oldalán augusztus 30-án megjelent pályázat szerint a kerület, illetve a főváros megválna a Tétényi út és Etele út sarkán álló Tétényi úti Üzletközponttól, illetve annak tőszomszédságában álló étteremépülettől, ahol a kilencvenes évek óta egy Burger King gyorsétterem működik.

Az összesen 11312 négyzetméternyi, részben a metró védelmi zónáját képező területet elfoglaló, kétmilliárd forint plusz ÁFA indulóárral gazdát kereső ingatlanok megszerzésére 2021. november 29-ig lehet pályázatokat leadni, a két forduló után győztes beruházó pedig szabad kezet kap, hiszen

akár az összes épületet is elbonthatja, hogy a helyén lakásokat, irodákat, szállodát, vagy oktatási, kulturális, hitéleti, szórakoztató, vagy sportintézményt létesítsen.

Google Street View / Újbuda Önkormányzata

A hasznosítás terén nincsenek tehát megkötések, sőt, az építési övezetre jellemző beépítési határok is tágak: a terepszint felett, illetve alatt is 80 százalékos beépíthetőség az elérhető maximum, így a terepszint felett közel 34 ezer, a föld alatt pedig több mint 14 ezer négyzetméternyi szintterület megvalósítása lehetséges –

mindez pedig egy akár kilencszintes épületet is eredményezhet a két forgalmas útvonal találkozásánál.

Az új gazdának persze nem kötelező feltétlenül a teljes és azonnali bontás pártján állnia, hiszen a ma piacként működő, de számos bérlőnek is otthont adó, kétszintes üzletközpont jelenleg évi 159 millió forintnyi (plusz ÁFA) bevételt hoz a konyhára, a Burger King saját beruházásában megszületett gyorsétterem területének bérlete pedig 14,2 millió forinttal (plusz ÁFA) növelte a kerület bankszámláját.

Galéria
Újbuda Önkormányzata

Rövidesen lebonthatják a Tétényi úti üzletközpontot, kilencszintes óriás is kerülhet a helyére

Rövidesen lebonthatják a Tétényi úti üzletközpontot, kilencszintes óriás is kerülhet a helyére

Fotó megosztása:

A realitások talaján maradva persze látszik, hogy a kétezres évek óta a levegőben lógó bontási tervek a következő években akár valósággá is válhatnak, ez pedig egy kivételes szocialista modern épületegyüttes (történetét, illetve jelentőségét az Építészfórum hosszú cikkben tárgyalja) eltűnését jelentené.

Az 1973-1979 között, Zilahy István és Bada József tervei szerint a kelenföldi lakótelep kiszolgálására született épületek, az azokat összefogó fedett sétálóutca, illetve az emeleti sétálóterasz nagy lepényrésze ma ugyan nem örvend épp kitűnő állapotnak, elveszítésével azonban a modern magyar építészet egy érdekes színfoltja tűnne el, amit még mindig nem lenne késő felújítani, illetve modernizálni – úgy, hogy az építészeti érték ne sérüljön.

Reméljük, ezt az utat választják majd.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.