Kultúra

Ukrajna menekítette ki Sahraa Karimit Kabulból

Sahraa Karimi / Facebook
Sahraa Karimi / Facebook
Azt nem tudni, kért-e menedéket a világhírű afgán filmrendező.

Az ukrán elnöki iroda vezetője a Twitteren jelentette be, hogy Sahraa Karimit és családját kimenekítették Kabulból és már Kijevben vannak. Andrij Jermak sajnálatosnak nevezte, hogy Afganisztán olyan országgá vált, amely nem biztonságos a „zseniális tehetségek” számára, mint a rendezőnő. Jelezte, Ukrajna mindent megtesz azért, hogy segítsen kijutni Afganisztánból azoknak az ukránoknak és külföldieknek, akiknek az életét most veszély fenyegeti.

A rendezőnő hétfőre virradóra érkezhetett azzal a repülőgéppel, amely 79 embert vitt el Kabulból. A tálibok uralma alá került Afganisztánból többségében afgánokat, rajtuk kívül öt ukránt, fehéroroszokat, tádzsikokat, horvátokat, hollandokat menekítettek ki. Az MTI idézte Andrij Demcsenkót, a határőrszolgálat szóvivőjét, aki az Ukrajinszka Pravda hírportálnak azt mondta, az evakuált afgánok közül kilencen menedéket kértek Ukrajnában, egy részük más országokba utazott tovább. Arról egyelőre nincs hír, hogy a filmendezőnő kért-e menedéket Ukrajnában.

Kariminak azután kellett elhagynia Kabult, hogy címlapokra került nyílt levelével, amelyben könyörgött a világnak, védjék meg az afgán filmeseket és a művészetet a táliboktól. Az őt fenyegető veszély ellenére az utolsó pillanatig forgatott, dokumentálta az afganisztáni eseményeket. Kedden hozta nyilvánosságra, hogy a Szlovák Film- és Televíziós Akadémia, az ukrán elnök hivatala, az ukrán külügyminisztérium, a török és a szlovák nagykövet segített neki és még tizenegy embernek elmenekülni Kabulból.

Kapcsolódó
Afgán rendezőnő segélykiáltása mutatja meg, mi történik Kabulban
Sahraa Karimi a nők és a művészek elnyomásáról ír, és nem érti, a világ miért marad csendben.

Az 1985-ben Teheránban született, afgán és szlovák nemzetiségű Karimi 2019 óta vezette az Afganfilm nevű állami vállalatot. Ő az első és egyetlen nő Afganisztánban, aki filmművészeti doktorátust szerzett. Filmjei Afganisztánon kívül is ismertek. Ő rendezte a 2019-es velencei filmfesztiválon bemutatott Hava, Maryam Ayesha című filmet, amely az abortusz kérdését járta körül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik